AEN20170426008200315_03_i

Factorul nord coreean are o influenţă redusă asupra alegerilor sud coreene, spun sondajele

Problemele legate de Coreea de Nord par să-şi piardă influența în ceea ce priveşte alegerile din Coreea de Sud, în mare parte datorită „bombardării” alegătorilor cu abundenţa campaniilor de scandal care subliniază și exagerează preocupările legate de securitate, informează site-ul koreatimes.co.kr.

Conform site-ului citat, politicienii conservatori au subliniat amenințările reprezentate de Coreea de Nord înaintea alegerilor în încercarea de a preîntâmpina preocupările cetățenilor, plasând candidații liberali, care sunt relativ deschişi către Nord, într-o poziție dezavantajoasă.

Însă în momentul de faţă situaţia este diferită pentru că Moon Jae-in din Partidul Democrat din Coreea (DPK) își extinde conducerea asupra concurenților în cursa prezidențială, cu toate că în 2007, atunci când Moon a fost șef adjunct prezidențial, a fost implicat într-o controversă deoarece a ales ca Seulul să se abțină de la votarea unei rezoluții a U.N. împotriva încălcărilor drepturilor omului din Coreea de Nord. Controversa se concentrează totuși asupra discuţiei dacă administrația Roh Moo-hyun – in cadrul careia Moon a ocupat funcția de șef al personalului prezidențial – a cerut opinia Nordului înainte de a se abține de la vot sau a notificat Nordul numai după ce a luat decizia în mod independent, așa cum susține Moon.

Chiar şi aşa, în urma unui sondaj  efectuat de Hankook Research şi The Korea Times, desfășurat pe 24 si 25 aprilie, Moon (40,4%) l-a învins pe Ahn Cheol-soo din Partidul Popular (26,4%) cu o marjă de 14 puncte procentuale. Acest sondaj a fost precedat de un altul realizat săptămâna trecută de către Gallup Coreea, în urma căruia Moon a obţinut 41% din voturi, iar Ahn 30%.

Conform Yonhap New, în urma rezultatelor comunicate de cele două studii s-a stabilit că declinul lui Ahn a fost atribuit pe scară largă interpretărilor sale dintr-o serie de dezbateri prezidențiale, pe care unii le-au apreciat ca fiind neprofesionale, precum și afirmațiilor negative care implică atât echipa de campanie, cât și pe soția sa.

Tot în urma unui sondaj realizat de data aceasta de Korean Society Opinion Institute, s-a stabilit, cu un procentaj de 36,9 %, că în ciuda constatărilor repetitive ale lui Yoo Seong-min de la Partidul Conservator Bareun despre opiniile lui Moon asupra Coreei de Nord, oamenii l-au ales pe acesta ca fiind cel mai competent candidat în gestionarea fără probleme a relațiilor inter-coreene.

Potrivit lui Choi Chang-ryul, profesor de politică la Universitatea Yongin, factorul nord-coreean nu reprezinta un avantaj pentru conservatori,  mai degrabă ei ar putea să se confrunte cu reacții negative în cazul în care acesta ar fi menţinut.

“Candidații conservatori au ridicat ofensiva ideologică pentru a-l contesta pe concurentul principal, Moon, dar nu au reușit să o menţină pentru o lungă perioadă. Nu trebuie subminată toată baza de sprijin îndreptată spre Moon”, a spus profesorul. “Ar trebui să fie atenți să nu se bazeze foarte mult pe această strategie, deoarece poate fi auto-distructivă”, a concluzionat Choi.

De data aceasta, alegerile nu reprezintă o rivalitate între conservatori și liberali ca în vremurile anterioare. Moon și Ahn, ambii clasificați drept liberari sau de central-stânga concurează în grupurile principale, iar în ceea ce privește problemele de securitate, oamenii îl consideră pe Moon inspirând relativ mai multă încredere decât Ahn, a declarat Yoon Hee-woong, cercetător principal la Opinion Live. “Moon are experiență în gestionarea afacerilor de stat și aparține partidului mai mare, ceea ce ofera garantii publicului că acesta are un avantaj competitiv în gestionarea securității. Moon și-a consolidat imaginea de a fi angajat în securitatea națională mulțumită grupurilor de susținători și experților din domeniile securității și diplomatice care se întâlnesc cu el”, a adăugat el.

În încercarea sa de a proiecta imaginea unui lider capabil să manipuleze amenințările militare tot mai mari venite din partea Coreei de Nord, Moon Jae-in a obținut, pe 26 aprilie, asistență din partea a 1000 de foști soldați, ofițeri de poliție, agenți de informații și experți în domeniul apărării.

În timpul unei întâlniri cu susținătorii, Moon a numit “falsă” capacitatea politică de securitate a conservatorilor și i-a acuzat că încearcă să facă uz de problemele de securitate pentru câștigurile electorale.

“Mă voi confrunta cu abordarea unor forțe de securitate falsă care consideră securitatea un instrument (politic) fără viziuni adecvate asupra națiunii și securității”, a declarat Moon în cadrul întâlnirii la Adunarea Națională. “Partidul Democrat și cu mine vom urmări o securitate reală, nu o siguranță falsă”, a adăugat el.

Securitatea națională a fost citată ca fiind unul dintre punctele sale slabe deoarece a solicitat întârzierea instalării unui sistem de apărare antirachetă din SUA în Peninsulă pentru a permite viitorului guvern să ia o decizie cu privire la problemele cheie ale securităţii.

Preocupările privind poziția sa asupra securității nationale au continuat să crească deoarece el a refuzat sa numeasca public Pyongyang-ul un “inamic principal” pe motiv că etichetarea ar ingreuna si mai mult relatiile bilaterale dintre cele doua tari.

“Apărarea și securitatea sunt mai importante decât oricând, deoarece amenințările nucleare și de rachete ale Nordului devin tangibile”, a declarat Moon în timpul întâlnirii.

“În ciuda sancțiunilor și presiunii comunității internaționale, Nordul este obsedat de dezvoltarea capacităților sale nucleare și de rachete și amenințarea cu securitatea Peninsulei Coreene”, a adăugat el.

Mai târziu, Moon a vizitat un centru de formare a armatei din Pocheon, la 46 de kilometri nord de Seoul, pentru a observa un exercițiu de artilerie la scară largă.

Acolo, el a subliniat necesitatea ca forțele militare sud-coreene să facă eforturi “extraordinare” pentru a asigura securitatea națională, facand referire în același timp la recenta forţă militară a Pyongyangului, inclusiv expunerea diferitelor arme la o paradă militară la începutul acestei luni.

“Am observat exercițiul, considerând că actualii candidați prezidențiali trebuie să acorde atenția cuvenită (securității) pe baza convingerii că partidele de guvernământ și de opoziție ar trebui să fie unite în eforturile de a asigura o stare de pregătire”, a adăugat el.

Analiștii politici sustin că după ce opinia publica a experimentat alegeri “inundate” cu atacuri ideologice care au stârnit neliniștea în privinţa securităţii, oamenii au avut trecut printr-un “efect de învățare”. “Este atât de plictisitor că oamenii sunt entuziasmaţi mai degrabă de Moon care s-a apărat puternic, încadrand strategia noastra ca pe o tactică conservatoare depășită”, a spus Yoon.

Conform lui Kim Hyung-joon, profesor de științe politice de la Universitatea Myongji, alegătorii conservatori s-au întors strategic catre liberali în urma mediatizarii scandalului fostei președinte, Park Geun-hye,  cifrele indicand conducerea detaşată a lui Moon.

“Cand preşedintele a fost pus sub acuzare, politicienii conservatori au fost, de asemenea, suspectaţi. Alegatorii care fuseseră loiali lor erau acum împărţiţi între Ahn şi Hong”, a spus Kim. “Factorii de securitate aduc mai puțină greutate decât necesitatea de a schimba guvernul conservator pentru oameni”, a încheiat el.

Votul alegătorilor va fi important în perioada premergătoare alegerilor din 9 mai, spun observatorii. Potrivit unui sondaj publicat de Kantar Public pe 23 aprilie, alegătorii reprezintă acum 21,3% din electorat, în creștere de la 14,5%  de acum două săptămâni. Şi tot în această perioadă, proporția alegătorilor dispuși să-și schimbe loialitatea a crescut de la 30,8% la 34%.

Se pare că în încercarea disperată de-al opri pe Moon, Partidul Conservator Bareun a propus, pe 25 aprilie, o fuziune triplă a candidaturilor. Dar oferta a fost imediat respinsă de cei trei candidați, inclusiv de candidatul Bareun, Yoo Seong-min. ( Corina Stan)

Surse: http://english.yonhapnews.co.kr/national/2017/04/26/0301000000AEN20170426007851315.html

http://english.yonhapnews.co.kr/national/2017/04/26/0301000000AEN20170426008200315.html

http://www.koreatimes.co.kr/www/nation/2017/04/356_228348.html




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.