AEN20170627004452315_02_i

Purtatorul de cuvant al parlamentului sud-coreean solicita dialogul cu Coreea de Nord in paralel cu sanctiunile

Purtatorul de cuvant al parlamentului sud-coreean, Chung Sye-kyun, a cerut marti, 27 iunie, ca dialogul cu Coreea de Nord sa se desfasoare in paralel cu sanctiunile, chiar daca provocarile statului sihastru au reprezentat o amenintare grava la adresa pacii regionale, informeaza Agentia de stiri Yonhap.

Potrivit sursei citate, in cursul unei intalniri cu liderii parlamentari din 25 de tari asiatice si europene, Chung a mai spus ca pentru a contribui la refacerea relatiilor cu Phenian, Adunarea Nationala incearca o intalnire a sefilor legislativi ai celor doua Corei.

“Actiunile provocatoare ale Coreei de Nord merita sanctiuni din partea comunitatii internationale … Cu toate acestea, experienta noastra ne dovedeste ca doar sanctiunile nu pot rezolva problema nucleara nord-coreeana”, a declarat el in timpul ceremoniei de deschidere a reuniunii anuale, din Seul, a purtatorilor de cuvant ai parlamentelor tarilor euroasiatice.


“De asemenea, cred ca ar trebui sa depunem eforturi pentru a ne aseza si a vorbi cu Nordul, in paralel cu sanctiunile. Astfel putem incepe sa gasim indicii pentru o solutie”, a adaugat el.

Conform Yonhap, remarcile lui Chung au venit ca un ecou la cele ale noului presedinte sud-coreean, Moon Jae-in, care a subliniat frecvent necesitatea de a adauga dialogul la gama de optiuni disponibile pentru a se ocupa de Nordul comunist.

In discursul sau de felicitare pentru reuniunea din Seul a purtatorilor de cuvant parlamentari, liderul sud-coreean a subliniat din nou necesitatea de a suprima capacitatile nucleare si de rachete ale Coreei de Nord prin toate mijloacele necesare.

“Pentru stabilitate si prosperitate, problema nucleara nord-coreeana trebuie rezolvata inainte de orice”, a spus el intr-un discurs citit de premierul Lee Nak-yon in numele sau.

“Guvernul sud-coreean va realiza denuclearizarea Coreei de Nord folosind toate mijloacele disponibile, inclusiv dialogul si negocierile, precum si sanctiunile si presiunile realizate cu ajutorul comunitatii internationale”, a spus Moon.

Mai tarziu, cand a gazduit un pranz pentru purtatorii de cuvant vizitati, presedintele Moon a cerut tarilor si parlamentelor lor sa sprijine eforturile depuse de Seul in eliminarea armelor nucleare nord-coreene.

“Sunt de parere ca co-prosperitatea tarilor noastre in regiunea euroasiatica este principala misiune cu care am fost cu totii insarcinati de poporul nostru. Va solicit interesul si sprijinul in rezolvarea problemei nord-coreene”, a declarat Moon grupului, potrivit unui oficial al biroului Cheong Wa Dae.


Conferinta de trei zile privind cooperarea pentru prosperitatea euroasiatica a inceput astazi, 27 iunie. Intalnirea anuala, care o succede pe cea inaugurala din Rusia de anul trecut, este gazduita de parlamentul Coreei de Sud si de State Duma, casa inferioara a legislaturii rusesti.

In cadrul intalnirii sustinuta la un hotel din Seul, presedintele Adunarii sud-coreene, Chung, a reafirmat ca a urmarit dialogul interparlamentar intre tarile implicate in asa-numitele discutii in sase parti care vizeaza denuclearizarea Nordului. Discutiile, care implica cele doua Corei, Statele Unite, China, Rusia si Japonia, au fost blocate de la sfarsitul anului 2008.

“Impreuna cu un astfel de mecanism multilateral ar trebui sa depunem eforturi pentru a stimula dialogul si schimbul inter-coreean”, a spus el continuand: “Aceste eforturi nu au legatura doar cu pacea din Peninsula Coreeana si din Asia de Nord-Est, ci sunt legate si de dezvoltarea si prosperitatea regiunii euroasiatice.”

La incheierea conferintei, participantii urmeaza sa adopte o declaratie comuna privind promovarea cooperarii pentru prosperitatea comuna pe continentul eurasiatic. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.