AEN20170628002900315_01_i

Marina sud-coreeana comemoreaza lupta navala din 2002 cu Coreea de Nord

Reprezentati ai Marinei din Coreea de Sud au declarat miercuri, 28 iunie, ca intentioneaza sa numeasca parintii a sase marinari ucisi in lupta navala inter-coreeana din 2002, drept “capitani de onoare” ai celor sase nave de razboi numite dupa soldatii cazuti la datorie, informeaza Agentia de stiri Yonhap.

Conform sursei citate, acesta este un gest simbolic pentru a onora si a comemora jertfa marinarilor din timpul incidentului, numit a doua batalie de la Yeonpyeong, care a avut loc chiar la sud de Linia Limitei de Nord (NLL), in Marea Galbena.

Agentia de stiri mai mentioneaza ca Marina sud-creeana va organiza un eveniment oficial mai tarziu in aceasta saptamana pentru a marca cea de-a 15-a aniversare a bataliei.

Pe 29 iunie, in timpul Cupei Mondiale FIFA dintre Coreea si Japonia din 2002, doua nave nord-coreene au traversat NLL, frontiera maritima dintre cele doua Corei.

Cele doua ambarcatiuni din Coreea de Nord au deschis brusc focul asupra navei de patrulare sud-coreene, Chamsuri-357, provocand echipajul sa raspunda atacului in aceeasi maniera. Una dintre navele din Coreea de Nord a fost grav avariata si se crede ca mai mult de 30 de nord-coreeni au fost ucisi sau raniti, in timp ce sase marinari sud-coreeni au fost ucisi si alti 19 au fost raniti.

Marina din Sud a comandat mai tarziu sase nave de patrulare de mare viteza, echipate cu rachete ghidate si numite fiecare dupa soldatii care si-au gasit sfarsitul servind tara, pentru o misiune de patrulare in apropiere de NLL.

“Parintii celor sase soldati curajosi vor fi numiti in calitate de capitani de onoare ai navelor in cadrul celei de-a 15-a ceremonii aniversare ce va avea loc joi, 29 iunie, la Comandamentul Secund al Flotei in Pyeongtaek”, a declarat un reprezentant al Marinei.

“Familiile îndoliate vor doar un singur lucru. Si anume ca oamenii sa-si aminteasca pentru totdeauna de toti soldatii care s-au sacrificat pentru tara noastra, inclusiv de cei sase marinari”, a declarat Yoon Doo-ho, tatal Lt. Cdr. Yoon Young-ha.

Lupta din 2002 a servit drept un memento dur al realitatii ca cele doua Corei sunt inca in razboi din punct de vedere tehnic, deoarece acestea nu au semnat inca un tratat de pace pentru a pune capat in mod oficial Razboiului Coreean din 1950-1953.

O batalie navala inter-coreeana similara a avut loc pe 15 iunie 1999 in largul insulei Yeonpyeong, aproape de NLL, in urma careia sapte marinari sud-coreeni au fost raniti, iar numărul victimelor din Nord a ramas neconfirmat, a mai informat Yonhap. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.