Foreigners-enjoy-Chuseok

Chuseok-ul dauneaza grav … sanatatii?

In aceasta perioada in Coreea se sarbatoreste Chuseok-ul, una dintre cele mai importante sarbatori coreene, care anul acesta are cea mai lunga perioada, 10 zile.

Chuseok este una dintre cele trei mari sarbatori ale Coreei, impreuna cu Seollal (Ziua Anului Nou Lunar) si Dano (A cincea zi a celei de-a cincea luni lunare). Chuseok mai este denumit si Hangawi (한가위). Han inseamna “mare” si gawi inseamna “ideile celei de-a opta luni lunare sau toamna”. Potrivit calendarului lunar, recolta lunii pline apare in a 15-a zi a celei de-a opta luni.

In urma unui sondaj realizat in luna septembrie, s-a constatat ca sud-coreenii simplifica riturile ancestrale pentru Chuseok, informeaza english.chosun.com.

Astfel, mai mult de jumatate dintre coreenii care sarbatoresc Chuseok-ul sau Ziua Recunostintei coreene spun ca vor simplifica ritualurile ancestrale, fie prin evitarea regulilor complicate, fie prin oferirea de alimente care le plac mai degraba, decat prin elementele prescrise.

Intr-un sondaj al Institutului Economic Rural din Coreea, din 599 de gospodine, la inceputul lunii septembrie, 71,2% au spus ca vor aranja  o masa rituala, in scadere cu 3,2 procente fata de anul trecut. Dar doar 35,1% dintre acesteaa au spus ca vor respecta cu strictete regulile traditionale, fata de 47,6% anul trecut. Alte 35% de respondente au spus ca vor simplifica masa pentru ofrande prin includerea doar a elemtelor de baza,in timp ce 19,3% au spus ca intentioneaza sa o umple cu alimentele pe care familia prefera sa le manance.

Cea mai mare proportie, respectiv 37,2%, vor aloca suma de 300,000 woni pentru masa de ofrande pentru  Ziua Recunostintei coreene, in timp ce 34,4% vor cheltui 200,000 de woni si 10,6% vor cheltui  400,000 de woni (1$ = 1,129 W).

Toate aceste schimbari au loc deoarece cei mai multi adulti sunt foarte stresati in perioada Chuseok-ului, mai informeaza sursa citata.

Potrivit english.chosun.com, patru din cinci adulti sunt stresati in timpul sarbatorilor principale, cum ar fi Anul Nou Lunar sau Chuseok. Intr-un sondaj online pe 2892 de adulti, realizat prin portalurile de locuri de munca Job Korea si Albamon saptamana trecuta (25-29 septembrie), 77,5% dintre respondenti au declarat ca sunt stresati in timpul unor astfel de sarbatori.

Aproximativ 80,2% dintre persoanele aflate in cautarea unui loc de munca au declarat ca se simt stresate, comparativ cu 74,6% dintre persoanele angajate deja. In randul persoanelor angajate, femeile casatorite au fost cele mai stresate (81,1%), urmate de femeile singure (76,1%), barbatii casatoriti (74,1%) si barbatii celibatari (70,5%).

Stresul provine adesea din intalnirile familiale, unde se pun intrebari inconfortabile. Cei care sunt in cautarea unui loc au fost intrebati ce urasc sa auda cel mai mult in timpul Chuseok-ului, iar 73,6% au spus “Cand te vei angaja?” urmata de30,9 % cu “Mai slabeste si tu putin”, 18,8% “O alta ruda a obtinut un loc de munca” si “Te intalnesti cu cineva?” (18,2%).

Angajatii salariati au raspuns diferit in functie de statutul lor, casatoriti sau nu. Aproximativ 67,5% dintre barbatii singuri si 62,3% dintre femeile singure au spus ca ceea ce doresc cel mai mult sa nu auda este “Cand va veti casatori?”, in timp ce 48,8% si, respectiv, 28,1% dintre barbatii si femeile casatorite au raspuns “Va veti pierde locul de munca din cauza recesiunii?”

Simptomele majore cu care se confrunta persoanele care au suferit de stres in timpul sarbatorilor au fost demotivarea (69%), indigestia (31,2%), migrenele (22,8%), insomnia (18,1%) si pierderea apetitului (12,9%), a mai fost mentionat pe site-ul citat. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.