3 octombrie, Zi Nationala in Coreea de Sud

In fiecare an, pe 3 octombrie, in Coreea de Sud au loc parade, festivaluri, petreceri si alte activitati pentru a sarbatori Ziua Nationala a Fondarii statului coreean.

Cunoscut in mod traditional ca Gaecheonjeol (개천절 in coreeana, 開天節 in hanja), care se traduce aproximativ ca “Ziua deschiderii cerului” sau “Festivalul deschiderii cerului”, National Foundation Day face parte dintr-o istorie bogata care sarbatoreste principalul mit al  fondarii vechiului regat coreean, Gojoseon. Sarbatoarea nationala si mitul istoric pe care se intemeiaza au fost mult timp o parte integranta a identitatii nationale coreene.

Mitul Dangun

Baza pentru Ziua Nationala a Fondarii statului coreean poate fi gasita in “Samgungnyusa,” or “Memorabilia of the Three Kingdoms”, o colectie de legende coreene si evidente istorice despre care se crede ca au fost scrise cu aproximatie in anul 1281. Potrivit unei astfel de legende, Hwanung – care a fost fiul lui Hwanin, “Domnul Cerului” – a dorit profund sa traiasca printre vaile si padurile pamantului. Pe 3 octombrie 2457, el a coborat din cer pe un copac de lemn de santal pe Muntele Baekdu si a fondat Sinsi, “Orasul lui Dumnezeu”.

Potrivit mitului, dupa ascultarea rugaciunilor unui tigru si a unui urs din apropiere, care voiau sa fie umani, Hwanung i-a trimis intr-o pestera sa stea 100 de zile. Tigrul a renuntat curand, dar ursul a persistat si a fost transformat intr-o femeie pe care Hwanung a luat-o de sotie. Impreuna au avut un fiu pe nume Dangun Wanggeom care, in 2333 B.C., a urcat pe tronul tatalui sau si a format prima Imparatie a Joseon-ului. Imparatia este cunoscuta astazi ca Gojoseon, sau “Vechiul Joseon”, pentru a o diferentia de ulterioara imparatie a Joseon-ului, care a fost formata mai multe milenii mai tarziu.

Radacinile antice

Desi traditiile au evoluat de-a lungul timpului, comemorarea “Festivalului deschiderii cerului” are radacini foarte profunde in toata Coreea. In antichitate, ziua a fost sarbatorita cu un festival traditional de recolta in care participantii isi onorau stramosii si isi aratat recunostinta pentru o recolta buna si participau la diferite practici si expozitii religioase. Desi obiceiurile si ritualurile exacte s-ar putea sa fie variate, au avut o baza comuna in regatele si grupurile etnice diferite. Cele mai multe festivitati s-au desfasurat in a treia zi a celei de-a zecea luni din calendarul lunar.

Sarbatorile moderne

Gaecheonjeol a devenit o sarbatoare recunoscuta oficial in 1909, iar in 1949, data sa a fost actualizata oficial pe 3 octombrie in calendarul gregorian. Festivitatea care nu lipseste niciodata de Gaecheonjeol, nici in vremurile moderne, este o ceremonie la altarul Chamseongdan in onoarea lui Dangun Wanggeom. Chamseongdan se afla in varful muntelui Manisan pe Insula Ganghwado din Coreea de Sud si legenda sustine ca altarul a fost construit de Dangun insusi. Un alt punct culminant al zilei se desfasoara la Centrul Sejong pentru Arte Interpretative din Seul, unde spectacolele traditionale de arta, dans si muzica sunt acompaniate de o reinterpretare a evenimentelor din mitul fondarii statului coreen.

In mai multe ceremonii private, multi coreeni ard lemn de santal in onoarea descendentei lui Hwanung din Cer, langa baza unui copac de lemn de santal. Parade si festivaluri sunt gazduite in intreaga Coree de Sud, la multe dintre ele fiind prezenti coreeni imbracati in costume traditionale si purtand masti care onoreaza legenda lui Dangun. Chiar si expatriatii sud-coreeni celebreaza adesea sarbatoarea, onorand mitul unificator, care este foarte important pentru cultura coreeana. Ziua ofera, de asemenea, un spectacol extraordinar al bucatelor traditionale coreene, in special japchae, samgyeopsal si jeonggwa. (Corina Stan)

Sursa: publicholidays.co.kr




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.