AEN20170929006800315_01_i

“The Fortress”, un film despre alegerile dificile si amenintarile existentiale din istoria Coreei

Mount Namhan Fortress de la marginea orasului Seul adaposteste una dintre cele mai rusinoase amintiri din istoria Coreei. In timpul iernii din 1636, regele Injo al dinastiei Joseon a cautat refugiu in interiorul bastionului, fugind de o invazie a dinastiei Qing.

” The Fortress “, un nou film care a fosti lansat marti, 3 octombrie,  scoate la lumina perioada de 47 de zile petrecuta de rege in ascunzatoarea crenelata, perioada ce s-a incheiat cu predarea  umilitoare in fata unui general chinez cuceritor.

Regizat de Hwang Dong-hyuck si adaptat dupa un roman foarte bine vandut, filmul nu se refera doar la tragica infrangere, ci si la o poveste despre afirmarea patriotica, persuasiune si luarea unor decizii imposibile in fata unei amenintari existentiale.

Filmul se mandreste cu o distributie formata din actori puternici care dau tonul serios si tensionat pe tot parcursul peliculei.

Park Hae-il din “Memories of Murder” si “Host” portreteaza eficace conflictul si tulburarea  cauzate tanarului rege de alegerea intre o supunere neplacuta si anihilarea totala a poporului sau.

Dar adevaratele vedete sunt personajele oficialilor sai de top, Choi Myung-kil si Kim Sang-heon, interpretati de Lee Byung-hun si respectiv  Kim Yoon-seok. De-a lungul celor 11 capitole ale filmului, Choi, oficialul de top al afacerilor de personal si Kim, seful politicii externe, se angajeaza intr-o serie de dezbateri spirituale despre razboi si diplomatie.

Choi il sfatuieste pe rege sa cedeze pentru supravietuire, in timp ce Kim sustine rezistenta chiar si cu pretul distrugerii nationale. Desi cei doi sunt in contradictie, ambii oficiali sunt descrisi ca patrioti adevarati, deoarece ei sustin cu fermitate ceea ce cred ca este cel mai bine pentru rege si natiune.

Lee dovedeste din nou ca este unul dintre cei mai versatili actori din Coreea. Kim elibereaza un nivel suplimentar de solemnitate si demnitate necesare intr-un film atat de tensionat. Cu toate ca apar mai putin timp pe ecran, personajele interpretate de Go Soo, Park Hee-soon si Jung Myung-soo nu sunt niciodata eclipsate de personajele principale.

Majoritatea scenelor cheie au loc intr-un palat din interiorul cetatii, unde Injo si oficialii discuta optiunile de supravietuire si distributia resurselor , precum folosirea ultimelor resurse de fan pentru hranirea cailor de razboi sau utilizarea lor la improvizarea unor paturi pentru soldatii din prima linie.

Cadrul limitat face adesea filmul sa aiba o atmosfera teatrala, in timp ce dialogul lor lung, extrem de oratoriu da senzatia de drama in sala de judecata.

Pelicula, frumos filmata, nu este lipsita de dinamism. Spectacolul uluitor oferit de muntii stingheriti de iarna umple ecranul. Secventele de lupta vizibil incitante ce se disipesc pe tot parcursul filmului existand multe consecinte in ceea ce priveste evolutia complotului.

Insotite de partituara nuantata si totusi dramatica a compozitorului japonez Ryuichi Sakamoto, ai impresia ca imaginile filmului sunt statificate de un filtru de ton sepia pentru a evidentia conditiile mintale si fizice cumplite de care au parte oamenii din fortareata.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=-7DOxNGeaEE

Sursa:  Yonhap

Traducere: Corina Stan




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.