22279608_1239043989535284_2803808320199137828_n

Moon a spus ca promulgarea alfabetului coreean se coreleaza cu spiritul democratiei

Presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a afirmat ca promulgarea alfabetului coreean, cunoscut ca „hangeul” in Coreea de Sud, poate fi legata de spiritul democratiei, in timp ce acesta s-a alaturat tarii in celebrarea acestei sarbatori nationale.

Moon a postat acest mesaj pe pagina sa de Facebook pentru a marca aniversarea promugarii alfabetului coreean. Hangeul, care a fost inventat in timpul domniei Regelui Sejong, din Dinastia Joseon (1392-1910) in 1443, a avut intentia, initial, sa extinda alfabetizarea printre oamenii de rand, care nu puteau invata usor sistemul de scriere din acele timpuri, intrucat acesta se baza pe caractere chinezesti.

„Cel mai important lucru legat de hangeul este faptul ca este pentru oameni si se gandeste la oameni,” a scris Moon. „Intentia Regelui Sejong pentru hangeul se potriveste cu democratia de astazi.”

In postarea sa de pe Facebook, Moon a incarcat si o fotografie cu acesta uitandu-se la o tablita din metal, inscriptionata, “Weolincheongangjigok” – o compilatie de imnuri scrise de Regele Sejong in hangeul – afisata in holul Natiunilor Unite. Acesta se afla in oras pentru a participa la Adunarea Generala a Natiunilor Unite, luna trecuta.

Moon a spus ca guvernul sud-coreean va face eforturi pentru a promova hangeul, astfel incat coreenii din afara sa isi poata pastra patrimoniul.

„In Septembrie, am intalnit coreeni Koryoin si Shakhalin, din Rusia si acestia lucrau din greu pentru a pastra limba noastra,” a continuat acesta. „Hangeul reprezinta un mare avantaj al comunitatii, care ii conecteaza pe oamneii nostri.”

Moon a adaugat si faptul ca, datorita hangeul, coreeni au reusit sa-si mentina identitatea si sa isi dezvolta propria lor cultura.

„Ne putem exprima gandurile in mod corespunzator, cu limba si cuvintele noastre,” a spus acesta. „Hangeul ne-a oferit sansa sa avem una dintre cele mai mici rate de analfabetism din lume, sa obtinem un nivel ridicat de educatie si sa dezvoltam o cultura unica.”

Apoi, seful executivului a spus ca maretia hangeul este dovedita in era digitala, datorita caracteristicii sale stiintifice.

„Caracteristice stiintifice ale hangeul au fost din nou dovedite de sistemul sau de scriere pe calculatoare si telefoane mobile,” a spus acesta. „Maretia hangeul straluceste in special pe retelele de socializare.”

Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr

Traducator: AleMiRa

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.