AEN20171103007152320_01_i

Jocurile Olimpice PyeongChang vor fi un avantaj pentru turismul Coreei de Sud

Un economist de top din Coreea de Sud a spus vineri, 3 noiembrie, ca Jocurile Olimpice de Iarna PyeongChang, alaturi de refacerea relatiei de prietenie a tarii cu China, vor fi un avantaj pentru industria turistica. Ministrul Finantelor, Kim Dong-yeon, a zis in timpul unei intalniri din Seul: “Turismul este o industrie importanta, ce creeaza mai multe locuri de munca decat alte sectoare. Jocurile Olimpice de Iarna vor avea loc peste 100 de zile, iar refacerea relatiei de prietenie cu China reprezinta un avantaj pentru industria turismului.”.

Evenimentul sportiv care se tine odata la 4 ani va incepe in februarie, in regiunea montana de est din PyeongChang. Este primul Joc Olimpic de Iarna ce se tine in Coreea de Sud. Sectorul turistic al tarii a avut de suferit timp de luni de zile din cauza unor probleme politice si de securitate. Guvernul Chinei a dat ordine agentiilor de turism sa nu mai vanda pachete turistice Coreei de Sud pentru a-si lua revansa fata de Seul, pentru ca a decis sa instaleze un sistem de protectie american cu rachete, numit THAAD. Ca rezultat, numarul de vizitatori chinezi a scazut cu 60% in fiecare luna incepand cu primavara acestui an. In perioada martie-august, turistii chinezi au scazut cu 61.3%, ajungand la doua milioane de la 6.3 milioane.

Anul trecut, aproape 8 milioane de chinezi au mers in Coreea de Sud, vizitele lor generand cresteri in sectoarele de mancare si vanzari. Recent, cele doua guverne au decis sa reia relatiile de prietenie, ceea ce a crescut sansele ca numarul de turisti chinezi sa ajute industriile locale. Parte a efortului de a sprijini industria turistica o reprezinta si decizia guvernului de a permite temporar turistilor din 3 tari din Asia de Sud-Est-Indonezia, Vietnam si Insulele Filipine-sa poata intra in tara fara viza. Asadar, turistii din aceste 3 tari vor putea merge in PyeongChang pana in aprilie 2018, daca intra in tara prin aeroportul YangYang. In ceea ce priveste turistii chinezi, Seul va permite sa se renunte la taxa de 15 dolari de persoana a vizei pentru persoanele cu pasapoarte electronice care intra in tara pana la sfarsitul anului viitor. Renuntarea la taxa trebuia sa se termine in mod normal la sfarsitul acestui an.

Ministerul Finantelor a spus ca Seul va negocia pentru modificarea Acordului Comertului Gratuit (ACG) cu Statele Unite, avand ca scop mentinerea intereselor nationale ale Coreei de Sud. Kim a spus: “Prioritatea politica va fi interesul national. Bazandu-ne pe opinia publica, guvernul va avea ca scop al negocierilor ACG-ul Coreeano-American si consultarea cu Adunarea Nationala.”. Seul si Washington au cazut de acord luna trecuta sa inceapa procesul de mult anticipat de a modifica ACG-ul, care a avut loc in 2012. Presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat ca vina deficitului in cresterea comertului cu Coreea de Sud o reprezinta aceasta intelegere.

 

Sursa text si foto: http://m.yna.co.kr/mob2/en/contents_en.jsp?cid=AEN20171103007152320&domain=3&ctype=A&site=0100000000

 

Traducere: Anca Zaharia




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.