AEN20171204006252315_01_i

Presedintele sud-coreean cere aprobarea parlamentara rapida a planului bugetar pentru redresarea economica

Presedintele Moon Jae-in a cerut luni, 4 decembrie, parlamentului sa aprobe rapid proiectul de lege privind cheltuielile guvernului de anul viitor, numindu-l o conditie esentiala pentru mentinerea ritmului recent de redresare economica, informeaza agentia de stiri Yonhap.

“Este foarte regretabil faptul ca proiectul de buget pe anul viitor nu a fost prelucrat inainte de expirarea termenului legal”, a declarat presedintele in timp ce s-a intalnit cu asistentul sau de top la Cheong Wa Dae.

Remarcile au venit la doua zile dupa ce Adunarea Nationala condusa de opozitie a pierdut termenul de sambata, 2 decembrie, pentru a vota planul bugetar.

“Guvernul depune toate eforturile pentru a continua recenta imbunatatire a conditiilor economice, iar bugetul pentru noul an este proiectat sa ajute astfel de eforturi”, a declarat Moon, potrivit rapoartelor din cadrul Cheong Wa Dae.

Agentia nationala de stiri mai informeaza ca presedintele a subliniat importanta cheltuielilor fiscale pentru continuarea miscarii ascendente, notand organizatiile internationale majore, inclusiv Fondul Monetar International si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

“In timp ce incercam sa elaboram un buget suplimentar au existat obiectii puternice din partea partidelor de opozitie, dar rata mare de crestere in al treilea trimestru a demonstrat rolul important pe care il joaca bugetul suplimentar”, a spus Moon.

“Se estimeaza ca produsul intern brut al Coreei de Sud s-a marit cu 1,5 procente fata de ultimele  trei luni, perioada iulie-septembrie, cea mai rapida crestere pe parcursul a sapte ani”, a afirmat anterior Banca Coreei. Estimarea pentru al treilea trimestru marcheaza, de asemenea, o mare accelerare de la o crestere de 0,6% pe trimestru inregistrata in perioada aprilie-iunie.

Liderii celor trei partide majore, inclusiv Partidul Democrat si principalul partid de opozitie Liberty Korea, au avut o intalnire mai devreme pentru a-si uni eforturi din ultimul timp, astfel incat sa reduca diferenta fata de proiectul de lege al bugetului guvernamental.

Oficialii partidelor au afirmat mai tarziu ca liderii au ajuns la un acord, deschizand calea pentru votul in plen asupra proiectului de buget, eventual inainte de sfarsitul zilei.

In ceea ce privește accidentul recent provocat de barca, presedintele a cerut o revizuire amanuntita a masurilor de siguranta pentru a preveni reaparitia unei astfel de tragedii, spunand ca guvernul este “pe termen nelimitat” responsabil pentru siguranta tuturor oamenilor.

Apelul a venit o zi dupa ce o barca de pescuit de 9,77 tone a fost rasturnata in Marea Galbena dupa ce a fost lovita de un tanc mare. Conform Yonhap, accidentul s-a soldat cu 13 morti, iar alte doua persoane sunt inca disparute.

“Indiferent de circumstante, statul este in cele din urma responsabil pentru faptul ca nu a prevenit un astfel de accident si nu a reusit sa salveze victimele”, a spus el, solicitand o revizuire completa a tuturor regulamentelor de siguranta aferente si a manualelor guvernamentale privind misiunile de cautare si salvare.

“Insasi intalnirea saptamanala s-a axat pe modalitati de a incuraja ocuparea fortei de munca in rândul tinerilor”, a declarat purtatorul de cuvant al Cheong Wa Dae, Park Soo-hyun.

Discutiile “au mentionat ca rata somajului real a crescut, din cauza unei cresteri semnificative a numarului de persoane care au ajuns la varsta de20 de ani, in ciuda unei imbunatatiri continue a ratei generale de ocupare a fortei de munca”, a declarat purtatorul de cuvant in cadrul unui comunicat de presa.

Guvernul a insistat ca rata ridicata a somajului in randul tinerilor poate fi temporara, deoarece numarul persoanelor cu varsta intre 25 si 29 de ani ar trebui sa scada cu 370.000 in perioada 2022-2026, dupa o crestere de 390.000 in perioada 2017-2021.

O astfel de perspectiva ar putea, totusi, sa justifice cheltuieli guvernamentale suplimentare pentru a crea noi locuri de munca pentru tineri, o miscare respinsa  anterior de partidele de opozitie.

“In ciuda unor astfel de dificultati structurale, guvernul intentioneaza sa ia masuri preventive pentru a elimina dificultatile cu care se confrunta tinerii in gasirea de locuri de munca pentru a ajuta la maximizarea sprijinului guvernamental de care ei pot dispune”, si-a incheiat Park declaratia. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.