Hwayugi7

“Hwayugi” – o drama urmarita de ghinion?

Pana de curand, am avut cateva emotii in privinta dramei “Hwayugi/화유기/A Korean Odyssey” de la postul tvN, care se difuzeaza in prezent, intrucat am crezut ca s-ar putea sa nu mai apucam sa vedem continuarea povestii. In urmatoarele randuri veti aflat tot ce s-a intamplat in tot acest timp.

“Hwayugi” a avut un inceput promitator, conform celor de la Nielsen Korea, primul episod al dramei inregistand un rating mediu la nivel national  de 5,3% , in timp ce rating-urile in timp real au atins un nivel de 6,3 %. În zona capitalei, drama a inregistrat rating-uri de 5,9% și a atins un maxim de 7,6%. Pentru o audienta vizata cu varsta cuprinsa intre 20 si 49 de ani, rating-urile medii au fost de 4,4 % si au ajuns la un maxim de 5,6%, acest rezultat este unul remarcabil si astfel “Hwayugi” a ajuns sa fie cea mai vizionata drama in cadrul intervalului de difuzare de sambata si duminica (21:00-22:30 KST), ora incluzand atat canalele de difuzare prin cablu, cat si cele publice.

Si nu a fost doar atat, aceasta drama a mai batut un recod inca de la inceput, fiind drama cu cele mai mari rating-uri ale primului episod de pana acum de la postul coreean tvN (in clasamentul publicului tinta 20-49 de ani). Acum topul dramelor de la tvN cu rating mare la primul episod arata astfel: “Hwayugi” pe primul loc – 4,425% , urmat de “Reply 1988” – 4,402% si “Goblin” – rating-ul de 4,186%. Aceste statistici demonstreaza un mare interest manifestat de publicul coreean in privinta actiunii acestei drame, dar se poate datora si revenirii lui Lee Seung Gi pe micul ecran dupa pauza luata ca urmare a efectuarii stagiului militar obligatoriu.

Desi a avut parte de un prim episod incununat cu succes, se pare ca probemele au inceput sa apara ulterior. Astfel, la difuzarea episodului 2, fanii au avut parte de cateva surprize mai putin placute. Asteptand cu nerabdare sa vada cum se continua actiunea dramei, ei au vazut de fapt un episod  needitat, o gafa mare din partea unei drame coreene. Episodul a fost intrerup de mai multe ori de pauze comerciale, care au durat mai mult decat intervalul obisnuit si in care se aratau filmulete pentru viitoarea drama, “Mother”, dar si pentru alte emisiuni de la tvN. In plus fata de aceste reclame, au fost difuzate si clipuri de la sesiunile de citirea a scenariilor dramelor, in loc sa se revina la actiunea dramei si pe ecrane a aparut un mesaj care anunta probleme interne ale companiei. În timp ce se reluase difuzarea episodului si totul parea sa revina la normal,  la un moment dat difuzarea a fost brusc tăiată prin intermediul unui mesaj de la tvN care, la fel ca si aunterior, anunta incheierea episodului datorita unor probleme interne.

Mai mult decat atat, au fost sesizate greseli legate de episod in sine, pentru ca fanii au vazut cateva detalii care nu ar fi trebuit sa apara, precum firele care tineau anumite “personaje” in aer, ecrane care nu au fost editate.  Ca urmare a acestor incidente, reprezentantii postului  tvN au “iesit” in fata si au dat declaratii. Ei si-au cerut scuze pentru ca publicul a putut sa vada un episod needitat din cauza intarzierilor post-productiei. Si pentru ca au promis sa nu dezamageasca publicul care inca astepta sa vada un episod de calitate,  peste cateva zile  episodul 2 a fost difuzat fara probleme, editat,  noi scuze fiind prezentate publicului de postul tvN.

Apoi episoadele au fost cumva amanate pe motiv ca nu au fost finalizate editarile si pentru ca au mai aparut noi aspecte nefavorabile. Se pare ca pe platoruile de filmare s-au intamplat si accidente soldate, din pacate, cu ranirea unui membru al echipei de productie. S-a aflat mai tarziu ca accidentul s-a intamplat chiar in ziua in care “Hwayugi” avea premiera la TV. Conform rapoartelor ulterioare, membrul echipei de productie a vrut sa atarne un candelabru de tavan la indicatia  unui producator, dar  ceva s-a intamplat si acesta a cazut de la o inaltime de 3 metri. Din pacate, el s-a lovit foarte tare la coloana vertebrala si la sold. Desi a fost dus de urgenta la spital, pronosticurile privind starea sa nu au fost printre cele mai bune, iar familia lui intentioneaza sa-l dea in judecata pe unul din producatorii dramei (se lucra foarte mult, fara pauza si accidentul s-a petrecut dimineata foarte devreme, cel mai probabil pe fondul oboselii si al respectarii deadline-urilor).

Desigur ca aceste informatii nu au fost dezvaluite publicului imediat,  dar oare ce s-a intamplat cu episodul 2 sa fie o urmare a acestui accident? Cum puteau ei sa mai continue filmarile si editarile in mod normal  cand un membru al echipei fusese grav ranit?  Ei bine, cateva zile mai tarziu dupa ce aceste evenimente au fost dezvaluite, reprezentatii tvN au “iesit” iar sa ofere un punct de vedere: “Mai întâi, vrem să ne cerem scuze membrilor familiei care suferă din cauza acestui accident nefericit și ne pare rău că dam această veste tuturor celor care au manifestat interes pentru     <<Hwayugi>>. Am recunoscut magnitu-dinea accidentului membrului echipei și am discutat în mod regulat cu familia lui  în ceea ce privește tratamentele sale continue… Cu speranța că  el isi va reveni cât mai curând posibil, producătorii <<Hwayugi>> și tvN supraveghează cu atenție progresul său. Vom face tot ce ne stă în putință în timp ce vom rezolva problemele legate de acest accident. Vom fi mai atenți și vom depune toate eforturile pentru a vă asigura că un accident nu se produce din nou pe platourile de filmare.”

La doar o zi de la dezvaluirea accidentului petrecut pe platouile de filmare ale dramei, tvN face o “alta miscare” si aduce in cadrul echipei de productie pe regizorul Kim Jung Hyun, sperand ca astfel “ghinionul” cu care se confrunta drama “Hwayugi” sa se termine. Se stie ca regizorul Kim Jung Hyun a produs si drama de la MBC “Gu Family Book”, alaturi de regizorul Shin Woo Chul, si este cunoscut pentru munca sa in producerea dramelor fantastice si istorice. Astfel, se doreste ca “Hwayugi” sa devina o drama mai buna, sa isi imbunatateasca calitatea.

Pentru ca stirea accidentului de pe platourile de filmare se raspandise deja foarte mult, episdoul 3 a fost si el amanat. Motivul din spatele acestei amanari a fost efectuarea unei inspectii mai amanuntite  pe platourile de filmare ale dramei. Reprezentantii tvN au dat din nou declaratii exprimand scuze in privinta amanarii episodului si promitand vor imbunatati mediul de lucru al dramei, conditiile de filmare, si vor reorganiza programul de filmare. De asemenea, ei au cerut sprijinul fanilor si intelegerea lor intrucat aceste actiuni faceau parte dintr-un proces care avea ca  scop prevenirea  oricaror accidente, precum si facilitarea procesului de productie. Se pare ca aceste inspectii au fost realizate  de politie si de Ministerul Muncii si de rezultateale acestei anchete depindea, de fapt,  daca drama isi continua filmarile sau nu. 

Pe de alta parte, a fost dezvaluit publicului un raport de investigatie realizat de Uniunea Nationala a Lucratorilor in Media, in care se arata ca dupa accident echipa dramei “Hwayugi” a continuat sa filmeze fara sa inteprinda actiuni si masuri de imbunatatire a sigurantei. In acelasi raport se mai spune ca partea aceea unde a avut loc accidentul a fost cumva reparata, dar totusi existau locuri pe platourile de filmare care nu aratau tocmai bine, care, cumva, au fost reparate “doar pe jumatate”, lasand posibilitatea ca un nou accident sa se intample. 

Ca un raspuns  la acest raport, MBC Art, agentia care reprezinta membrul echipei de filmare a dramei care a fost accidentat, a adresat o plangere oficiala politiei. Desi politia a continuat cu investigatiile, ultimul “cuvant” de spus in privinta acestei drame il avea Ministerul Muncii, care isi continua investigatia amanuntita. 

De curand producatorii au anuntat ca drama isi va relua difuzarea in mod normal dupa toate aceste evenimente. Intr-o declaratie oficiala, echipa de productie  a cerut scuze din nou  membrilor personalului care a suferit răni grave și au explicat ce schimbări au făcut pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și calitatea producției dramei: “În primul rând, pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și de producție a  dramei, tot personalul din echipa dramei  va beneficia garatat de 1-2 zile de odihnă în fiecare săptămână. Regizorul Kim Byung Soo, care a lucrat la dramele “Nine: 9 Times Time Travel” și “Bride of the Water God” se va alătura dramei <<Hwayugi>>, iar în ceea ce privește problemele aparute la episodul 2, după discuțiile cu compania de editare (CG) cu care lucrăm acum, am decis să mai apelam  si la  alta companie,  CG, pentru a reusi sa terminam toate efectele speciale la timp.”

In privinta raportului investigatiei realizate de Ministerul Muncii, ei au spus urmatoarele: “În ceea ce privește siguranța pe platorurile de filmare, nu ni s-a ordonat să oprim filmarea dramei  de către Ministerul Muncii. Cu toate acestea, pentru perioada de patru zile, respectiv de pe 30 decembrie si pana pe  2 ianuarie, am suspendat în mod voluntar filmarea pentru o inspecție internă de siguranță. În plus, ne-am îmbunătățit  toate aspectele care ni s-au adus in vedere de catre Minister și lucrăm în mod activ pentru a remedia orice defecte ale platourilor de filmare.  După consultarea cu o companie certificată de management al siguranței, vom face reforme suplimentare ale instalațiilor noastre și ale sistemului de management al siguranței.” Se pare ca astfel fanii pot rasufla usurati pentru ca odata cu aceste declaratii, investigatia s-a terminat iar “Hwayugi” si-a reluat difuzarea in mod normal pe 6 ianuarie 2018. 

Curiozitatea tuturor a fost cumva satisfacuta, iar urmatorul episod, mai exact cel de-al 4 lea, s-a “lasat” cu rating destul de mare. Astfel, conform statisticilor realizate de  Nielsen Korea, episodul a inregistrat un rating de 6.1 %, reprezentand o crestere fata de episodul anterior. De asemenea, fanii s-au putut bucura de o aparitie surpriza in “Hwayugi” in persoana lui Jang Geun Suk si o melodie regasita pe coloana sonora a dramei a fost lansata oficial in aceasta saptamana. 

Noi speram ca aceasta drama sa nu fie considerata ghinionista, desi s-a confrunatat cu numeroase probleme pana acum si ne dorim ca ea sa  ne suprinda in continuare cu lucruri frumoase. Si mai cu seama, sa ajunga la succesul mult dorit de scriitoarele Hong, cele care s-au gandit sa dea viata povestii din “Hwayugi”. Daca va ajunge sa depasesca rating-ul si succesul celei mai bune drame de la tvN,  mai exact “Goblin”, ramane a descoperim noi de acum in colo. Va dorim vizionare placuta in continuare!

Surse: soompi.com

Autor: Daniela Coman 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.