1

Accesoriile traditionale coreene, simbolul feminitatii asiatice

Baetssi denggi (배씨 댕기) sau Daenggi meori (댕기 머리) se numara printre cele mai frecvent accesorii de par utilizate in dramele istorice coreene, cunoscute sub denumirea de sageuk, deoarece puteau fi purtate numai de femeile necasatorite. De remarcat este faptul ca in Coreea traditionala, barbatul necasatorit purta, de asemenea, daengggi meori, doar cu un daenggi diferit de culoare. Acest lucru se datoreaz faptului ca religia confucianista presupunea ca oamenii nu isi puteau taia parul deoarece este o parte din corpul dat de parinti.

배씨 댕기

Pentru a obține coafura daenggi meori, parul este pieptanat cu carare pe mijloc si legat cu o panglica simpla. Coafura insasi si-a luat numele de la panglica atasata la capatul cozii impletite, numita daenggi (댕기).

Daenggi (댕기)

Alte accesorii, cum ar fi diferite dwikkoji (뒤꽂이) erau de obicei adaugate pentru a completa/ decora coafura.

Dwikkoji (뒤꽂이)

Cu toate acestea, cel mai cunoscut dintre accesoriile tradiționale coreene  ramane baetssi daenggi. Baetssi (배씨) inseamna “samanta unei pere”, de unde si forma ornamentului. Pentru a completa coafura, acesteia i-a fost atasat un ac de par plasat pe partea superioara a capului, numit Binyeo (비녀).

Materialul din care este confectionat baetssi variaza de la un material subtire, satinat, sau dintr-un material moale, cum ar fi bumbacul, combinat cu broderii, perle sau pietre pretioase, unele parti ale accesoriului putand fi realizate chiar si din metal.

In trecut, parul fetelor era impodobit cu baetssi daenggi inca de la o varsta frageda deoarece se credea ca ornamentul ii poate proteja pe copii de boli si ghinion.


Cu toate acestea, diferenta cruciala dintre baetssi daenggi si omologul sau purtat de femeile casatorite si doamnele de inalta clasa, cunoscut sub numele de cheopji (첩지), este ca intreaga forma a cheopji (foto stanga) este facuta din metal sub forma de dragon, paun, phoenix, rata, pasare, broasca sau flori, in timp ce baetssi daenggi (foto dreapta) combina de obicei diverse motive florale sau cu fluturi, pastrand o linie simpla si delicata a coafurii. (한사랑)

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.