AEN20180425009600315_01_i

Steagurile de unificare flutură în timp ce sud-coreenii doresc succesul summitului inter-coreean

Administrațiile locale și grupurile civice au atârnat așa-numitele steaguri de unificare coreeană în mai multe părți ale Coreei de Sud, exprimându-și dorințele pentru succesul summitului de vineri, 27 aprilie, dintre liderii celor două Corei, informează agenţia de ştiri Yonhap.

Conform sursei citate, o filială locală a Comitetului de Sud pentru implementarea Declarației Comune din 15 iunie a atârnat miercuri, 25 aprilie, steagurile de-a lungul unui drum din orașul de frontieră Paju, la nord de Seul.

Steagurile, care infăţişează un prolfil albastru al Peninsulei Coreene pe un fundal alb și simbolizează dorința coreenilor de reconciliere și reunificare, au acaparat o secțiune de 3 kilometri de drum de la Tongil Bridge până la satul de graniţă Panmunjom.

Comitetul a fost organizat în urma istoricului summit inter-coreean din 15 iunie 2000, în urma căruia a fost adoptată o declarație comună privind reconcilierea, reunificarea națională și cooperarea economică.

Ideea de a impânzi strazile cu pavilionul unificării a venit cu două zile înainte de întâlnirea președintelui sud-coreean, Moon Jae-in, cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, pe partea sudică a satului de graniță Panmunjom. Această întâlnire va fi urmată de primul summit SUA-Coreea de Nord în luna mai sau la începutul lunii iunie.

Lee Sun-kyung, liderul sediului comisiei din provincia Gangwon, a declarat: “Vreau să văd că liderii celor două Corei vor lua o decizie definitivă și vor oferi un punct de referință istoric. Sper că summitul va conduce la schimburi și cooperări inter-coreeene și, eventual, la reunificarea națională.”

Luni, 23 aprilie, oficiali ai oficiului pentru Educație din orașul sud-est Changwon, provincia Gyeongsang de Sud, a ridicat steagul lângă steagul național, Taegeukgi, și steagul biroului de lângă poarta clădirii de birouri. Simboluri similare au fost ridicate la organizațiile afiliate din 18 regiuni din provincia sud-estică.

Un reprezentant al oficiul a spus: “Expunerea steagului înseamnă să dorești crearea unui mecanism de pace pe Peninsula Coreeană ca rezultat al summitului”.

Duminică, 22 aprilie, guvernul orașului Gwangju din regiunea sud-vestică a țării a pus un banner infăţişând pavilionul pe clădirea sa pentru a-și exprima sprijinul pentru summit și pentru succesul său.

Guvernul local speră că un summit de succes va ajuta Coreea de Nord să le permită sportivilor și majoretelor să ia parte la competiția mondială de înot care va avea loc în oraș anul viitor.

În orașul central Daejeon, începând cu data de 24 aprilie, autobuzele nr. 615 au afişate pe laterale anunțuri care salută viitorul summit și transmit mesajul “Coreea de Sud și Coreea de Nord se îndreaptă spre reunificarea mână în mână! Să mergem spre pace și prosperitate!”

Filiala din Daejeon a comitetului, care a iniţiat plasarea anunțului, a declarat că va organiza joi, 26 aprilie, o ceremonie de ridicare a pavilionului cu cetățenii în mai multe locații din oraș, a mai arătat Yonhap.

De la începutul acestei luni, toate navele de pescuit de la Baengnyeong, Yeonpyeong și alte trei insule de lângă tensionata graniță maritimă cu Coreea de Nord au ridicat un steag cu Peninsula Coreeană pentru a demonstra că cele cinci insule se alătură dorinței naționale pentru succesul summitului.

Vineri, 27 aprilie, în ziua discuțiilor, o coaliție de 24 de grupări civice de la Goyang intenționează să formeze un lanț uman de 200 de persoane, fiecare purtând un drapel de unificare, în jurul sălii de expoziții Kintex, în apropierea orașului Seoul, unde va fi înființat centrul de presă al summit-ul. Scopul coaliției este de a-și arăta dorința de pace și de reunificare.

Porivit informaţiilor oferite de agenţia naţională de ştiri menţionată anterior, cele două Corei au creat steagul unificării pentru echipele coreene unificate care au participat la evenimente sportive internaționale și a fost folositpentru prima dată în 1991. Grupurile civice au folosit de asemenea steagul în alte sectoare pentru a-și arăta dorința de pace pe termen lung în Peninsulă și reunificarea inter-coreeană.

Anul trecut, Nordul a întreprins o serie de acțiuni provocatoare cu programele sale de dezvoltare nucleară și a rachetelor, accentuând tensiunile asupra Peninsulei Coreene pe fondul avertismentelor internaționale și a sancțiunilor venite din Statele Unite. Dar relațiile inter-coreeene s-au îmbunătățit rapid după vizita diplomatică bruscă a Coreei de Nord în ultimele luni, începând cu decizia sa de a participa la Jocurile Olimpice de iarnă din PyeongChang găzduite de Coreea de Sud în luna februarie, a mai arătat sursa citată. (Corina Stan)

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.