Yang Hae Gue primește premiul pentru Cultură și Artă din 2018

Miercuri, artista recunoscută internațional Yang Hae Gue a fost onorată cu Premiul pentru Cultură și Artă din Republica Coreea, la ceremonia ce a avut loc la Muzeul Național al Artei Moderne și Contemporane din Seul. Premiul este acordat anual de către Ministerul Curlturii, Sportului și Turismului, cu o citare prezindențială.

Yang Hae Gue nu a putut lua parte la ceremonie, așadar un membru al familiei a acceptat premiul în numele ei.

Premiile au fost acordate pentru 5 artiști din categorii diferite, incluzând cultură, literatură, arte frumoase, teatru și dans. Yang este singura care a câștigat un premiu pentru arte frumoase.

Născută în 1971, Yang este recunoscută pentru practicile sale riguroase de asamblare, pentru video-uri și colaje, și pentru uzul obiectelor de zi cu zi în operele sale de artă, precum jaluzele venețiene, becuri și clopoței.


Yang a fost nominalizată pentru Premiile Wolfgang Hahn din 2018 și, recent, a ținut o expoziție de artă cu ocazia decernării de premii la Muzeul Ludwing din Köln, Germania.

Retrospectiva lui Yang Hae Gue de la Ludwing, “ETA”, a cuprins aproximativ 140 de opere produse pe parcursul a 25 de ani de carieră, alese cu grijă pentru o prezentare generală. Expoziția s-a terminat pe 12 august, timp în care a călătorit în câteva orașe din SUA, ultima oprire fiind în Canada.

Acum, Yang se află în Franța și susține o expoziție “Chronotopic Traverses” la La Panacee, în Montpellier, programată să continue până pe 13 ianuarie. Artista, de asemenea, a avut primul spectacol solo la La Triennale di Milano, intitulat “Tightrope Walking and Its Wordless Shadow”.

De la prima sa expoziție solo din Frankfurt în 1994, Yang și-a făcut apariția în locuri de artă din jurul lumii, incluzând Muzeul de Artă Contemporană și Modernă din Franța, Centrul Pompodou din Paris, Studioul de Sculptură din Glasgow, Norvegia, Bergen Kunsthall și New Museum din New York, printre multe altele.

Yang Hae Gue a mai participat la evenimente bienale din jurul lumii, incluzând Bienalul din Sydney din 2018, cea de-a 12-a ediție a Bienalului Sharjah din 2015, a 13-a ediție a Kassel Documenta, din 2012 și Bienalul din Gwangju din 2010. Yang, de asemenea, și-a prezentat lucrările de artă la cea de-a 53-a ediție a Venice Biennale’s Korean Pavilion.

Yang a fost profesoară la Stadelschule în Frankfurt încă din 2017.

Între timp, Ministerul Culturii a premiat în jur de 31 de artiști la ceremonia MMCA de miercuri, pentru a le recunoaște eforturile ce au contribuit în domeniul artei și culturii.

Sursa: koreaherald.com

(Traducerea: Rădulescu Elena)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.