Coreea de Sud se luptă cu unul dintre cele mai masive incendii

Vineri, pe 5 aprilie, Coreea de Sud s-a luptat cu incendiul masiv care a răsunat prin păduri și orașe de-a lungul coastei estice, declarând o urgență națională și mobilizând toate resursele disponibile pentru a aduce infernul sub control.

Peste 13.000 de pompieri din întreaga țară au luptat pentru a stăpâni focul care a început într-un județ muntos din Goseong, la aproximativ 160 de kilometri nord-est de Seul, înainte de a se răspândi în orașele vecine Sokcho, Gangneung și Donghae în câteva ore.

În urma incendiului s-a constatat un deces, 35 de răniți, cel puțin câteva mii de persoane evacuate, iar creșterea pagubelor este descrisă de către autorități ca fiind „o acțiune fără precedent”.

Guvernul a declarat un dezastru național pentru zonele afectate la ora 9 dimineața, permițând efectuarea rapidă a distribuirii de ajutor și alte resurse necesare pentru a diminua daunele.

Președintele Moon Jae-In a cerut guvernului său să depună toate eforturile pentru a opri focul și a ajuta victimele. El a rugat oficialii să ia în considerare desemnarea zonelor afectate de incendiu ca zone speciale de dezastru. Acest lucru ar acorda dreptul locațiilor și rezidenților lor la un sprijin guvernamental special și rapid.

“Vă cer să faceți tot posibilul până în ultimul moment, când toate rămășițele incendiului sunt eliminate complet”, a declarat președintele într-o întâlnire, care a avut loc la Centrul național de gestionare a crizelor, la biroul său Cheong Wa Dae din Seoul.

Ministrul de finanțe Hong Nam-ki a declarat că guvernul a alocat 4,25 miliarde won  (3,7 milioane de dolari) pentru eforturile de recuperare de urgență.

Având în vedere că regiunile afectate de incendiu se află în apropierea graniței inter-coreene, guvernul a împărtășit informații cu Coreea de Nord cu privire la eforturile de salvare și și-a exprimat speranța de cooperare bilaterală, dacă este necesar, a spus Ministerul Unificării.

Armata și poliția și-au trimis forțele pentru a ajuta la oprirea focului.

Cel de-al 8-lea Corp al Armatei a mobilizat 3.500 de bărbați și a trimis 10 elicoptere militare în locațiile afectate. Peste 1.700 de forțe de poliție din 13 echipe și unități de pază din Gangwon, Gyeonggi și provinciile centrale din provincia Chungcheong, s-au alăturat forțelor pentru a stinge focul.

Ministerul Apărării Naționale a înființat o echipă de sprijin pentru controlul dezastrelor pentru a ajuta la limitarea incendiului, oferind elicoptere militare, mașini de pompieri și 16.500 de militari.

Începând cu ora 11:00, incendiul a ars 529 de hectare, sau 5,29 milioane de metri pătrați și a distrus mai mult de 200 de case și clădiri, potrivit estimărilor centrului de control Gangwon.

Ministerul de Interne a spus că cea mai mare parte a focului de la Goseong a fost îngrădită și că mai mult de 50% din incendiul din Inje și Gangneung a fost sub control de la amiază.

Posibila decizie a guvernului cu privire la zonele speciale de dezastre va depinde de rezultatele unei evaluări a scării daunelor.

Regiunile afectate includ județele Goseong, Inje și Sokcho, precum și orașele Gangneung și Donghae. Odată cu desemnarea, acestea ar fi eligibilile pentru fonduri de urgență și pentru alte asistențe, la dispoziția guvernului central.

Coreea de Sud a declarat stare de dezastru în 2005 ca urmare a unui incendiu masiv în Yangyang, în 2007 în aceeși provincie, după ce cea mai gravă scurgere de petrol din Coreea de Sud ce a fost produsă de un petrolier înregistrat în Hong Kong de pe coasta vestică a Taean.

Focul, despre care se crede că a pornit pe o margine din provincia Gangwon, sa răspândit repede în zonele învecinate, înghițind Sokcho, Gangneung și Donghae mai departe în sud, pe măsură ce vânturile puternice suflau la viteze de până la 35,6 metri pe secundă , răspândind flăcările.

Peste 870 de mașini de pompieri și circa 13 000 de pompieri au fost trimise acolo pentru a elimina incendiul.

Peste 4.200 de persoane au fost evacuate din casele lor.

Printre clădirile afectate se numără facilitățile de îngrijire medicală și spațiile de camping comercial – orașele de coastă din est sunt destinații populare și destinații de călătorie.

Drumurile și căile ferate au fost oprite, cu 52 de școli și alte spații publice închise.

Autoritățile procesează scena pentru a descoperi cauza exactă a incendiului. Primii au suspectat o explozie de echipamente instalate pe un post telefonic, deoarece martorii au spus că au auzit o explozie.

După efectuarea unei examinări preliminare, Corporația de Energie Electrică din Coreea a declarat că întrerupătorul de pe stâlp este puțin probabil să explodeze singur, adăugând că ar fi putut fi o scânteie creată din fire și praful din aerul foarte uscat.

Imaginile de supraveghere obținute de Agenția de știri Yonhap de la o stație de benzină din apropiere au arătat scântei de la un mecanism de comutare rutier, producând instantaneu un incendiu. Firele de pe stâlpul de utilitate care erau conectate la comutator se mișcau violent din cauza vânturilor puternice.

Traducator: Madalina Dima

Sursa: koreaherald.com




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.