O organizație civică ajută familiile separate să țină reuniuni secrete cu rudele din Coreea de Nord

Pentru sud-coreenii în vârstă, cu rude separate de mult în Coreea de Nord, o înghețare a relațiilor inter-coreene înseamnă că guvernul nu poate stabili reuniuni de familie pentru ei și că ar trebui să caute alte modalități dacă vor să-i vadă pe cei dragi o ultimă dată înainte să moară.

Angajarea agenților este o opțiune, deși este riscantă și costisitoare.

Agenții sunt plătiți să urmărească rudele din Coreea de Nord și, dacă ambele părți acceptă să se întâlnească, aceștia le ghidează în afara țării pentru întâlniri secrete într-o țară terță, de obicei China.

A ajuta familiile separate să angajeze astfel de agenți este unul dintre principalele lucruri pe care le face Asociația Inter-Coreeană pentru Familii Separate. Organizația afiliată ministerului de unificare este formată din 14 grupuri civice care promovează schimburile transfrontaliere.

“Asociația noastră ajută familiile separate să se reunească, organizând întâlniri față în față, prin schimb de scrisori sau prin urmărirea familiei lor în nord. Avem o rețea de agenți cu care am lucrat mult timp”, a spus Song Nak-hwan, șef al asociației, într-un interviu recent cu agenția de presă Yonhap.

Astfel de reuniuni neoficiale au atras atenția după ce ministerul unificării a declarat luna trecută că va încerca să obțină sprijinul financiar al guvernului pentru astfel de reuniuni organizate în privat și schimburi între familiile separate peste graniță de la izbucnirea războiului din Coreea în urmă cu 70 de ani.

Planul principal pe trei ani pentru consolidarea schimburilor neoficiale între familiile separate a subliniat urgența problemei într-un moment în care membrii de familie rămași separați îmbătrânesc și mii dintre aceștia mor an de an.

Numai anul trecut, 3.147 de sud-coreeni care s-au înregistrat la guvern ca membri cu familie separată au murit din ianuarie până în noiembrie. Printre cei 133.365 de membri înregistrați ca separați de familie, doar 52.997 erau în viață la sfârșitul lunii noiembrie, iar 63,4 la sută dintre supraviețuitori aveau vârsta de 80 de ani sau mai mare.

Încurajați de starea de spirit conciliatoare din 2018, cele două Coree au organizat o rundă de reuniuni familiale în luna august a acelui an, în stațiunea muntelui Kumgang din Nord, pentru prima dată în aproximativ trei ani. Aceasta a reprezentat a 21-a rundă de reuniuni față în față de la primul summit inter-coreean din 2000.

Dar este puțin probabil ca astfel de reuniuni oficiale de familie să mai aibă loc, odată ce procesul de reconciliere a încetat pe fondul impasului prelungit în negocierile de denuclearizare dintre Nord și Statele Unite.

Song, care a fost mult timp implicat în problema familiei separate, a declarat că asociația sa acționează ca un intermediar între familiile separate și agenți, de la urmărirea unei rude din nord până la organizarea reuniunilor față în față.

Potrivit lui Song, odată ce rudele din Coreea de Nord sunt depistate cu succes și acceptă să se întâlnească cu cei dragi din Sud, agenții îi ghidează în afara țării, de obicei traversând râul Tumen în China, unde se reunesc într-un loc secret în apropierea graniței organizate de asociație.

Un agent chinez angajează uneori un alt agent din Coreea de Nord pentru a evita controalele stricte în Nord. Familiile reunite petrec timp împreună pentru o zi sau chiar o săptămână, rememorând evenimentele din trecut și împărtășind cum erau viețile lor după ce au fost despărțite, a mai spus acesta.

Dar să organizezi astfel de reuniuni poate fi o treabă costisitoate și riscantă.

Agenții cer, de obicei, în jur de 10 milioane de woni (8.500 de dolari) în schimbul călătoriei și aducerea rudelor din nord, dar pot cere mai mult în funcție de cât de riscantă este călătoria. Urmărirea familiei din Pyongyang, unde este necesară o autorizație specială sau când relațiile inter-coreene s-au răcit, fac ca taxa agentului să crească.

“O problemă mai mare decât toate acestea ar putea fi aceea că, de multe ori, reuniunea nu se mai produce. Rareori are loc de la prima încercare. Am asistat la multe ocazii când familia nord-coreeană nu apare deloc”, a spus Song.

Membrii familiei nord-coreene sunt prinși chiar înainte de a trece granița, a adăugat Song.

„Este cu adevărat riscant. Poți chiar să și mori din asta!” , a menționat acesta.

Potrivit datelor guvernamentale, 1.757 de astfel de reuniuni private au avut loc între 1990 și 2019, aproximativ 59 de reuniuni pe an. Numărul a scăzut brusc în ultimii ani, doar trei cazuri au fost raportate guvernului între 2017 și noiembrie anul trecut, deși un număr neidentificat de reuniuni nu a fost raportat pentru a respecta dorințele familiilor.

Song a solicitat Coreei de Sud și celei de Nord să lase deoparte toate considerentele politice și să abordeze problema reuniunii familiei dintr-o perspectivă umanitară pură, subliniind că nu mai au suficient timp.

“Ei trebuie să-i vadă pe cei dragi înainte de a muri, dar mulți dintre aceștia au deja peste 80 și 90 de ani. A devenit o treabă urgentă, deoarece nu știu când vor muri. Fiecare zi contează pentru ei”, a spus el.

Coreea de Sud a încercat să regularizeze reuniunile familiei cu Coreea de Nord pentru a ușura durerea oamenilor care speră să-și vadă persoanele dragi înainte de a fi prea târziu, dar aceste eforturi au fost adesea împiedicate de disensiuni în relațiile inter-coreene.

Cele două Coree au organizat peste 20 de runde de reuniuni familiale față în față în ultimele decenii, dar fiecare a reunit aproape 100 de familii, ceea ce reprezintă doar o mică parte din aproximativ 130.000 de oameni care speră să își vadă din nou familiile din Coreea de Nord.

„Scopul nostru în acest an este să reunim cel puțin o familie în fiecare lună… nu va fi o treabă ușoară, dar nu putem să ignorăm dorințele disperate ale celor care mor în fiecare an”, a spus Song.

De asemenea, Song a afirmat că devine din ce în ce mai dificil să realizezi reuniuni familiale față în față, având în vedere vârstă înaintată a solicitanților și călătoriile pe distanțe lungi pe care trebuie să le parcurgă. În schimb, el a prioritizat eforturile de a-i anunța dacă familiile lor sunt încă în viață înainte de a fi prea târziu.

“Ceea ce este cel mai urgent este să verifici dacă familiile lor (din nord) rămân în viață și (dacă sunt) să le ajute să facă schimb de scrisori”, a spus Song. „Cel puțin, aceste lucruri vor atenua durerea adâncă și mâhnirea din inimile lor.”

Pe termen lung, Song a spus că asociația intenționează să înceapă crearea „unei arhive cu fotografii, scrisori și înregistrări a tuturor lucrărilor pe care asociația le-a făcut pentru generațiile viitoare odată ce nu vom mai fi”.

Sursa: Yonhap News
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.