AEN20200907001255315_14_i_P4-1

Taifunul Haishen a făcut ravagii în Coreea de Sud. 2 persoane dispărute, 75.237 gospodării fără electricitate, 3.557 de hectare de teren agricol au fost deteriorate

Taifunul Haishen a ajuns în Peninsula Coreeană luni după-amiază și a făcut ravagii în regiunile sudice și estice ale țării, care încercau  să se îndepte după furtuna tropicală anterioară.  Autoritățile au anunțat cel puțin doi  dispăruți, potrivit agenției de presă Yonhap.

Acesta a fost cel de-al zecelea taifun din sezon și a lovit Coreea de Sud, cu vânturi violente și precipitații abundente de până la 70 de milimetri pe oră, la doar câteva zile după ce taifunul Maysak a declanșat inundații și alunecări de teren și a deteriorat clădirile, podurile și ferestrele din sticlă ale apartamentele înalte.

Mii de rezidenți din zonele joase s-au adăpostit, în timp ce zborurile, serviciile de tren și navele de pasageri și pescuit au fost toate obligate să staționeze.  Zeci de mii  oameni au fost afectați de întreruperea temporară  a curentului și cel puțin două persoane au fost raportate dispărute după ce au fost luate de inundații.

În Gyeongju, două generatoare de turbine de la centrala nucleară Wolsong au oprit funcționarea din cauza întreruperii curentului electric.

Centrul Dezastrelor și Măsurilor de Siguranță din Coreea a declarat că Haishen a întrerupt temporar alimentarea cu energie electrică a 75.237 de case la nivel național și a deteriorat 3.557 de hectare de teren agricol.

Două persoane au fost raportate dispărute și alte cinci au fost rănite începând cu ora 19:30, în timp ce 78 de oameni au trebuit să fugă din casele lor , pentru că au fost distruse. Peste 3.000 de persoane au fost mutate în adăposturi ca măsură de precauție.

În Samcheok, provincia Gangwon, un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost raportat dispărut în jurul orei 11:23 a.m. Se credea că a fost măturat de viitură . Un rezident din Uljin, provincia Gyeongsang de Nord, a fost, de asemenea, luat de ape  în timp ce traversa un pod cu un tractor.

Cinci rezidenți și un cuplu de 70 de ani au fost salvați de pompierii din Yangyang și Samcheok, ambii din provincia Gangwon.

Un cadavru al unui bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, despre care oficialii gărzii de coastă au spus că suferă de probleme personale, a fost găsit în mări, în orașul port-sud Busan. Poliția analizează dacă moartea sa este legată de acest  taifun.

În Ulsan, unde Haishen a ajuns mai devreme, taifunul a oprit temporar  energia la liniile de asamblare ale Hyundai Motors, cel mai mare producător auto din Coreea de Sud prin prisma vânzărilor, care produce modele precum Genesis G90 și G80. Pană de curent similară au fost raportate și la o fabrică a Hyundai Mobis Co., cel mai mare producător de piese auto din țară.

În Busan, taifunul a întrerupt curentul, a răsturnat copacii și a trântit  un semafor. Un bărbat de 57 de ani din oraș a fost salvat de pompieri dimineața devreme după ce un lift a încetat să funcționeze din cauza unei întreruperi a curentului. Un rezervor de apă a fost aruncat de pe vârful unei case din partea de vest a orașului. Nu au fost raportate victime. Un alt bărbat în vârstă de 60 de ani a fost salvat din casa lui lovit de o alunecare de teren. Salvatorii au scos un șofer dintr-un camion, în siguranță, după ce vehiculul său a fost lovit de vânturile puternice de pe podul Gwangan care face legătura între secțiunile Haeundae și Suyeong ale orașului. Un alt bărbat a fost rănit grav după ce a fost lovit puternic de un semn care a fost aruncat în aer.

Un  complex  de apartamente cu 18 etaje din Dong Ward a fost din nou inundat după ce s-au confruntat cu inundații în sezonul ploios din iulie.


Taifunul a dezlănțuit ploi torențiale și a declanșat o alunecare de teren lângă un tunel pe drumul care leagă orașul de Changwon. De asemenea, zeci de drumuri  care se află pe malul râului și pe malul oceanului au fost închise ca măsură de siguranță împotriva inundațiilor.


În Yangsan, la nord de Busan, un drum a rămas închis traficului după ce apa  de la  ploaie s-a scurs peste el.

“Este foarte probabil ca taifunul să se slăbească pe măsură ce trece pe lângă țară din cauza temperaturii relativ răcoroase a mării sudice de mai puțin de 27 C, cuplată cu aer rece în atmosfera superioară și vânt puternic”, a spus un oficial KMA, prognozându-l să fie retrogradat la un ciclon extratropical în câteva ore.

A fost ridicată o alertă de taifun pentru insula Jeju, provincia Gyeongsang și părți din Gangwon și din provinciile centrale.

Se pare că luni după-amiază, trenurile care circulau între Busan și orașele din apropiere și-au început serviciile, iar zborurile interne și-au reluat încet funcționarea, în timp ce taifunul s-a îndepărtat de Peninsula Coreeană. Dar 114 feriboturi și 341 de zboruri au fost anulate în toată țara.

Taifunul Haishen, care se mutase spre nord în Coreea de Nord, a încetat să mai fie taifun până la ora 21:00. marți, pe măsură ce a slăbit și a devenit un ciclon extratropical pe uscat, la aproximativ 100 km nord-est de Hamheung, potrivit KMA.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.