4795238

Seollal – Anul Nou Lunar Coreean – cea mai importantă sărbătoare a Coreei de Sud

freepik.com

Seollal (설날) este cea mai celebrată sărbătoare din Coreea de Sud. Anul acesta sărbătoarea are loc pe 12 februarie, însă festivitățile încep de pe data de 11 și țin până pe 13 februarie. Anul 2021 în calendarul chinezesc, folosit și de sud-coreeni, reprezintă anul Bivolului de Metal.

Seollal este sărbătorit nu numai pentru a marca trecerea într-un nou an, ci reprezintă și un moment în care familiile se pot apropia una de cealaltă, își respectă strămoșii și se sărbătoresc!

Anul Nou Lunar Coreean marchează prima zi a calendarului lunar. Este prima zi a celei de-a doua luni noi după solstițiul de iarnă. Ziua exactă a noului an lunar variază de la an la an.

Sărbătoarea Seollal durează trei zile, începând cu o zi înainte și terminând în a doua zi după Anul Nou Lunar. Este o sărbătoare publică în Coreea de Sud; multe întreprinderi sunt închise în acest timp și se acordă concediu plătit, astfel încât familiile să poată călători. În zilele noastre, mulți coreeni sărbătoresc și calendarul gregorian ziua de Anul Nou pe 1 ianuarie; cu toate acestea, nu este la fel de mare ca o sărbătoare.

crazykoreancooking.com

Dăruirea cadourilor

În săptămâna care precede Seollal, coreenii cumpără cadouri pentru a le oferi membrilor familiei. Cadourile includ fructe proaspete, ginseng, miere, coșuri de cadouri (cu ton, spam, dulciuri tradiționale, pește uscat) articole de toaletă și bani.

crazykoreancooking.com

Charye 차례 (Rituri ancestrale)

Prima zi a sărbătorii începe cu Charye. Charye este un serviciu de pomenire care se roagă pentru liniștea și sănătatea strămoșilor. Membrii familiei se vor îmbrăca sau vor purta un hanbok (portul tradițional coreean). Toată lumea se va aduna apoi în fața unei mese pregătite pentru ritul ancestral. Mâncărurile rituale vor varia în funcție de regiune, dar cele obișnuite sunt tteokguk (supă cu “prăjituri din orez”), orez, carne, fructe de mare, lichior, fructe și legume. Ceremonia începe cu plecăciuni adânci pentru a saluta strămoșii. Ritualul include rugăciuni și ofrande pentru strămoși. La sfârșitul ritualului, mâncarea rituală, numită eumbok, este împărtășită; aceasta transmite speranțele și virtuțiile strămoșilor celor care se participă la ceremonie.

crazykoreancooking.com

Obiceiuri de Anul Nou Coreean

Sebae 세배 și Sebaetdon 세뱃돈

După masă, copiii (sau orice membru tânăr al familiei) efectuează o plecăciune de Anul Nou, sau sebae, către un membru mai în vârstă al familiei în schimbul binecuvântărilor și sebaedonului. Sebaedon reprezintă banii de buzunar primiți de cei mici de la cei mai învârstă. Tot sebaedonul primit este apoi pus într-o pungă de avere numită bokjumeoni.

Plecăciunea (sebae) diferă la bărbați și femei.

Învățați de aici cum să faceți aceste plecăciuni:

crazykoreancooking.com

Jocuri

Restul sărbătorii se petrece vizitând membrii familiei și jucând jocuri tradiționale.

Yut-nori este un joc tradițional care implică utilizarea a 4 bețe de lemn, jetoane și o tablă de joc simplă. Acest joc de strategie face parte din Seollal de sute de ani. Alte jocuri obișnuite jucate în timpul acestei sărbători sunt jegichagi (un joc de tip “hacky-sack”, practic un fel de jonglări cu o mică jucărie), yeonnaligi (înălțatul unui zmeu tradițional), neolttwigi (săritul în balansoar) și paengi chigi (un fel de joc cu titirezul, bineînțeles titirezul fiind tradițional coreean).

Pentru a învăța cum să jucați Yut-nori, urmăriți acest filmuleț:

crazykoreancooking.com

Feluri de mâncare preparate de Anul Nou Coreean

Cea mai importantă parte din Seollal este mâncarea! Sărbătoarea de Anul Nou constă în mai multe feluri de mâncare, dar există câteva care sunt absolut esențiale.

Tteokguk (ddukguk) este cel mai reprezentativ fel de mâncare Seollal. Consumul unui castron de tteokguk simbolizează creșterea cu un an, împreună cu o sănătate bună și o viață lungă. O întrebare obișnuită auzită de Anul Nou este „câte boluri de tteokguk ai mâncat?” Este un mod distractiv de a ghici vârsta cuiva și de a glumi despre câte boluri vor mânca.

koreanbapsang.com

Manduguk este similar cu tteokguk, dar cu găluște. Unele zone vor omite ddeokul feliat și au doar găluște.

maangchi.com

Ddeok este o categorie de prăjituri din orez făcute din făină de orez glutinoasă. Există sute de tipuri de ddeok consumate pe tot parcursul anului în Coreea. Cu toate acestea, este întotdeauna pe masă pentru evenimente precum nunți, petreceri și mai ales sărbători.

theveganary.com

Există mai multe tipuri de jeon (clătite) la o sărbătoare Seollal. Câteva dintre cele mai populare jeon sunt buchujeon (arpagic de usturoi), kimchi jeon și saengseon jeon (pește).

Buchujeon – maangchi.com
Kimchi jeon – maangchi.com
Saengseon jeon – thespruceeats.com

Galbij jim este un preparat popular din carne pregătit pentru ocazii speciale. Reprezintă coaste mici de vită, fripte într-un sos dulce și sărat, cu morcovi și cartofi.

koreanbapsang.com

Japchae, fideaua de “sticlă” coreeană, este un fel de mâncare delicios plin de aromă și culoare. Este servitpe tot parcursul anului ca aperitiv sănătos și ușor sau ca garnitură. Japchae este prezent în majoritatea ocaziilor speciale.

okonomikitchen.com
crazykoreancooking.com

Diverse deserturi coreene servite de Anul Nou Coreean

Su-jeong-gwa este un punch tradițional din fructe, făcut din caqui, scorțișoară și ghimbir. Este adesea garnisit cu nuci de pin.

maangchi.com

Sikhye este o băutură dulce făcută cu orz de malț, pudră de malț și orez. Băutura este adesea consumată după mese grele și ajută la digestie.

chopsticksandflour.com

Taraegwa este o creație tradițională coreeană în formă de panglică răsucită, făcută din făină de grâu și aromată cu scorțișoară, ghimbir, sirop de orez și nuci de pin.

koreaherald.com

Yaksik este un fel de baton de orez dulce hrănitor cu nuci și curmale coreene. Aparține unei categorii de alimente „medicinale” coreene care conține ingrediente sănătoase și aromate.

jessicasdinnerparty.com




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.