_116680252_065384827

Coreea de Sud suspendă vaccinarea cu AstraZeneca din cauza îngrijorărilor legate de tromboze

Coreea de Sud a decis miercuri, 7 aprilie, să suspende un program de vaccinare AstraZeneca COVID-19 pentru persoanele mai mici de 60 de ani, din cauza preocupărilor legate de cheagurile de sânge, potrivit agenţiei de ştiri Yonhap.

Programate să înceapă joi, programele de vaccinare AstraZeneca pentru instructorii de educație specială și profesorii de grădiniță, şcoală primară, gimnaziu și liceu, aproximativ 70.000 în total, au fost, de asemenea, suspendate.

Decizia a venit după ce Agenția Europeană de Medicină (EMA), autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, a anunţat că urmează să organizeze o reuniune săptămâna aceasta pentru a analiza cazurile de cheaguri de sânge găsite la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca.

În această fotografie din 2 aprilie 2021, un lucrător din domeniul sănătății pregătește un vaccin AstraZeneca la un centru de sănătate publică din Seul.

Odată cu întreruperea programului de vaccinare, Coreea de Sud ar putea avea dificultăți în atingerea imunității populaţiei până în noiembrie.

„Am luat această decizie preventivă pentru a pune mai presus de toate siguranța persoanelor care primesc vaccinuri COVID-19”, a declarat Jeong Eun-kyeong, șeful Agenției de Control și Prevenire a Bolilor din Coreea. „Pe baza constatărilor EMA, vom purta discuții aprofundate cu experții de aici și vom răspunde rapid.”

EMA a precizat luna trecută că nu există dovezi care să lege vaccinul AstraZeneca și cazurile crescute de tromboze, deși nu ar putea exclude o corelație pentru cazurile rare de coagulare intravasculară diseminată (DIC) și de tromboză a sinusului venos cerebral (CVST).

De asemenea, EMA a declarat că, din 16 martie, au existat doar șapte cazuri de DIC și 18 cazuri de CVST din 20 de milioane de persoane din Marea Britanie și Spațiul Economic European care au primit vaccinul AstraZeneca. Majoritatea au apărut la persoanele sub 55 de ani și majoritatea erau femei, potrivit EMA.

Totuşi, într-o declarație emisă ulterior, EMA a declarat că a găsit o posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca și „cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute de sânge”. Concluzia a fost că aceste cheaguri de sânge ar trebui să fie listate ca „efecte secundare foarte rare” ale vaccinului dezvoltat de gigantul farmaceutic britanic-suedez AstraZeneca și Universitatea Oxford.

„EMA le amintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge care apar în decurs de două săptămâni de la vaccinare”, se menționează în comunicat. “Până în prezent, majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici.”

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a adăugat că oamenii ar trebui să solicite asistență medicală imediată dacă au următoarele simptome: dificultăți de respirație, dureri în piept, umflături la nivelul piciorului, dureri abdominale persistente, simptome neurologice, inclusiv dureri de cap severe sau persistente sau vedere încețoșată și pete mici de sânge sub piele dincolo de locul injectării.

În Coreea de Sud, o femeie de 20 de ani a fost diagnosticată cu cheaguri de sânge în picioare și plămâni, după ce a primit vaccinul AstraZeneca luna trecută. Ea a prezentat mai întâi simptome la 12 zile după inoculare, potrivit autorităților sanitare.

Acesta a fost al treilea caz raportat de cheaguri de sânge la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca. În primul caz raportat luna trecută, s-au găsit cheaguri de sânge în corpul unei femei de 60 de ani care a murit după ce a luat vaccinul AstraZeneca, dar autoritățile sanitare au concluzionat că nu există nicio legătură între vaccin și starea ei.

Această suspendare îi afectează, de asemenea, pe cei care lucrează în centre corecționale și pentru persoane cu dizabilități. Ei urmau să primească aceste vaccinuri astăzi.

Regimul de vaccinare cu două doze pentru lucrătorii medicali din prima linie și angajații și pacienții centrele de îngrijire a început în februarie.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.