oscars-2021-details-t

Moment istoric – actrița sud-coreeană Youn Yuh-jung câștigă premiul Oscar!

Sursa foto: Korea Times

Youn Yuh-jung a câștigat distincția pentru cea mai bună actriță în rol secundar la premiile Oscar din acest an, mulțumită interpretării sale din filmul „Minari”, devenind prima sud-coreeană care a câștigat un astfel de premiu – relatează Korea Times.

La ceremonia de premiere ce a avut loc la Union Station din Los Angeles, California azi noapte, Youn a făcut istorie, învingându-și competitoarele – pe Maria Bakalova pentru „Borat Subsequent Moviefilm”, Glenn Close pentru „Hillbilly Elegy”, Olivia Colman pentru „Tatăl” și Amanda Seyfried pentru „Mank”.

Sursa foto: Korea Times

Premiul a fost prezentat de nimeni altul decât Brad Pitt, acesta fiind cel care a câștigat anul trecut premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar. “Mulțumesc! Mulțumesc din suflet membrilor academiei care m-au votat”, a spus Youn. “Mulțumesc minunatei familii “Minari”, Steven (Yeun), (Lee) Isaac (Chung), (Han) Yeri, Noel (Kate Cho) și Alan (Kim). Chiar am devenit o familie.”

Ea a spus că nu-i vine să creadă că tocmai primește un Oscar, deoarece a urmărit premiile Oscar la televizor de zeci de ani în Coreea. De asemenea, i-a mulțumit în mod special regizorului Chung, care a scris cel de-al patrulea lungmetraj “Minari” pe baza amintirilor sale din copilărie și a fost la rândul său nominalizat anul acesta la categoriile cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu original.

Sursa foto: Korea Times

“Mai presus de toate, mai presus de toate (vreau să îi mulțumesc) Lee Isaac Chung. Fără el, nu m-aș fi aflat aici”, a spus ea. “El a fost căpitanul nostru și șeful meu. Mii de mulțumiri!”

“Nu cred în competiție. Fiecare dintre noi e câștigătoare pentru propriul rol. Am jucat roluri diferite în filme diferite, așadar nu putem concura. În seara aceasta mă aflu aici pentru că am avut puțin noroc, cred, am fost mai norocoasă decât voi.” spune actrița coreeană în vârstă de 73 de ani. Ea a declarat totodată că premiul acordat este poate rezultatul „ospitalității americane” pentru un actor coreean și vrea să împartă gloria cu celelalte actrițe nominalizate.

Este prima dată când un actor/actriță sud-coreean(ă) obține un Oscar într-o categorie atât de importantă. Câștigătorul major de anul trecut, “Parasite”, nu a avut niciun candidat pentru actorie, chiar dacă a strâns un total de șase nominalizări, inclusiv cel mai bun regizor și scenariu original pentru Bong Joon-ho.

Sursa foto: Korea Times

Youn a devenit a doua actriță asiatică care a reușit să obțină premiul pentru cea mai bună actriță secundară din istoria Oscarului, după actrița japoneză Miyoshi Umeki din “Sayonara”, 1957.

Youn este, de asemenea, al treilea cel mai în vârstă premiat la categoria menționată, după Peggy Ashcroft, în vârstă de 77 de ani, pentru „A Passage to India” în 1985 și Josephine Hull de 74 de ani pentru „Harvey” în 1951.

În „Minari”, Youn a preluat rolul bunicii pe nume Soon-ja, care zboară în Statele Unite pentru a ajuta familia fiicei sale, care începe o nouă viață în ruralul Arkansas.

Sursa foto: LA Times

Ea a adus semințe de „minari”, o plantă apoasă care se dezvoltă pe orice fel de teren, servind drept metaforă pentru rezistența familiei și eforturile de a-și realiza visul american.

Scris și regizat de coreeanul american Lee Isaac Chung, “Minari” a obținut șase nominalizări la premiile Oscar din acest an – cea mai bună imagine pentru producătorul Christina Oh, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu original pentru regizorul Chung, cel mai bun actor pentru actorul coreean-american Steven Yeun, cel mai bun rol secundar feminine pentru Youn și cea mai bună coloană sonoră originală pentru Emile Mosseri.

Între timp, regizorul “Parasite”, Bong, câștigătorul Oscarului de anul trecut, a acordat premiul pentru anul acesta de la Seul. Într-un videoclip pre-înregistrat, i-a prezentat pe cei cinci nominalizați din categorie – Thomas Vinterberg pentru “Another Round”, David Fincher pentru “Mank”, Lee Isaac Chung pentru “Minari”, Chloe Zhao pentru “Nomadland” și Emerald Fennell pentru “Femeie promițătoare.” “Oscarul merge la…”, a spus el, “Chloe Zhao pentru “Nomadland”. Bong Joon-ho a prezentat premiul în limba coreeană.

Sursa foto: LA Times

O felicităm și noi pe minunata Youn Yuh-jung! Puteți vedea mai jos speech-ul emoționant al actriței.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.