ghhfgh

Yoon Suk-yeol a devenit noul președinte al Coreei de Sud

Yoon Suk-yeol, candidat al opoziției, membru al Partidului Puterii Populare (PPP), a fost ales noul președinte al Coreei de Sud în această dimineață, asumându-și responsabilitatea de a conduce țara pentru următorii cinci ani. Fost procuror superior al țării, acesta deschide o eră a guvernării partidelor conservatoare care ar schimba semnificativ politicile țării în fața ambițiilor nucleare ale Coreei de Nord și a ascensiunii Chinei.

Yoon, în vârstă de 61 de ani, este un novice al politicii care a reușit să avanseze prin intermediul parchetelor locale și naționale și prin contribuția specială adusă în procesul de destituire a fostei președinte Park Geun-hye. Mandatul unic al lui Yoon va începe în mai, după ce a câștigat cu o marjă de mai puțin de 1 punct procentual în cele mai strânse alegeri prezidențiale din istoria democratică a țării.

După ce și-a confirmat victoria, Yoon a apărut la Adunarea Națională pentru un discurs și a descris victoria sa drept „o victorie a poporului”. Victoria marchează sfârșitul unei competiții dramatice împotriva liberalului Lee Jae-myung și revenirea la putere a partidului conservator după cinci ani de guvernare democrată. Iată ce trebuie să știți despre noul președinte al Coreei de Sud!

Poziție dură față de Coreea de Nord

Această reușită ar putea avea ramificații semnificative în ceea ce privește rolul Coreei de Sud în Asia de Nord-Est și relațiile sale cu Statele Unite, în primul rând prin întărirea abordării sale față de China și Coreea de Nord.

După ce fostul președinte Moon Jae-in, care a considerat diplomația cu Coreea de Nord esențială din punct de vedere al ambițiilor sale de politică externă, o președinție Yoon ar marca o schimbare în relațiile inter-coreene. Yoon a cerut o mai mare cooperare cu Washingtonul pentru a face față amenințării nucleare tot mai mari reprezentate de Coreea de Nord. De asemenea, Yoon dorește să dezvolte o tehnologie care să permită Coreei de Sud să lanseze un atac preventiv, în cazul unei amenințări nucleare iminente nord-coreene.

El consideră că sancțiunile internaționale sunt necesare pentru a face presiuni pe Coreea de Nord în sensul de a renunța la armele sale nucleare – o poziție care înseamnă alinierea la obiectivele SUA privind denuclearizarea, mai degrabă decât asumarea unui rol de mediator, pe care Moon și l-a asumat în încercarea de a-i aduce pe conducătorul nord-coreean Kim Jong-un și președintele Donald Trump la negocieri.

Mai aproape de S.U.A. în fața Chinei

În concordanță cu poziția conservatoare a Partidului Puterea Populară, Yoon a subliniat o alianță mai puternică între SUA și Coreea de Sud, în special cu privire la Coreea de Nord. El a cerut Coreei de Sud să joace un rol puternic în relația sa cu Statele Unite, cooperând cu privire la problemele „noilor frontiere”, care sunt cheie pentru competiția economică SUA-China și care s-ar baza pe industria tehnologiei avansate a Coreei de Sud, cum ar fi lanțul de aprovizionare, rezistență prin semiconductori și baterii pentru vehicule electrice, spațiu și securitate cibernetică.

Yoon a încercat să echilibreze securitatea și interesele economice conflictuale ale țării sale în problemele cu Chinea. El a spus că, Coreea de Sud va coopera mai mult cu alianța de securitate Quad – Statele Unite, Australia, India și Japonia – dar nu a sugerat o apartenență oficială la grupare. El a pledat împotriva „încălcării normelor democratice liberale și a drepturilor omului”, însă, rugat să clarifice cum va gestiona încălcările drepturilor omului din China, a refuzat să discute „o întrebare ipotetică”.

Salvarea economiei de către piețe

Yoon susține abordările bazate pe piață pentru stimularea creșterii economice și crearea de locuri de muncă și a spus că va reduce reglementările corporative pentru a ajuta la realizarea acestui lucru.

Pe fondul plângerilor larg răspândite cu privire la creșterea costurilor locuințelor, Yoon s-a angajat să reducă taxele imobiliare, de care ar beneficia cei mai bogați, sau  cei care dețin mai multe case și să construiască 2,5 milioane de locuințe noi, inclusiv case mici sub prețurile pieței, pe care oamenii de 20 și 30 de ani să le poată achiziționa.

Drepturile individuale asupra drepturilor femeilor

Genul a fost o problemă majoră în campanie, în special în rândul tinerilor coreeni în vârstă de 20-30 de ani. Yoon a făcut apel la bărbații tineri nemulțumiți care sunt frustrați de politicile administrației pentru a încuraja femeile să intre și să rămână în forța de muncă. El a promis că va desființa Ministerul Egalității de Gen, care a devenit un punct de aprindere pentru războiul de gen din Coreea de Sud. Yoon a spus că se concentrează pe nevoile indivizilor, mai degrabă decât pe împărțirea populației pe criterii de gen.

Pe măsură ce alegerile arată că sentimentul public este puternic împărțit între partidele rivale, tot mai multe voci spun că cea mai arzătoare sarcină a președintelui ales este de a remedia polarizarea crescândă a națiunii și de a căuta unitatea între oameni pentru a pune bazele țării în sensul de a se concentra pe problemele sociale, economice și diplomatice.

În urma alegerilor, se așteaptă o restructurare guvernamentală la scară largă.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.