95ed902a-52c6-4f59-be5a-ee6bc50f8153

Președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, și președintele Xi Jinping al Chinei, primul Summit în Bali

Președintele Republicii Coreea de Sud, Yoon Suk-yeol va ține marți, 15 noiembrie, primul său summit cu președintele chinez, Xi Jinping la Bali, a declarat biroul său prezidențial, iar tema legată de Coreea de Nord sigur că va domina discuțiile, pe fondul îngrijorării că ar putea efectua un alt test nuclear, relatează Yonhap.

Cei doi lideri se vor întâlni la ora 17.00 (ora locală) pe marginea unui Summit al Grupului 20 (G20). Președintele Xi Jinping i-a spus lui Yoon Suk-yeol, în timpul unei scurte întâlniri înaintea unei sesiuni G20, că așteaptă cu nerăbdare summitul lor, iar președintele Yoon i-a mulțumit lui Xi că l-a chemat și a ținut să-l felicite pentru alegerea sa din martie, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al prezidențial Lee Jae-myoung.

Foto: President Yoon Suk-yeol (partea stângă) și președintele Chinei Xi Jinping (partea dreaptă)/ Yonhap

Summitul va avea loc în urma unei întâlniri separate dintre președintele american Joe Biden și Xi Jinping în ziua precedentă. După aceea, președintele Biden le-a spus reporterilor că i-a spus președintelui Xi Jinping că consideră că China are obligația de a încerca să-i explice unei națiouni cum este Coreea de Nord că nu ar trebui să continue cu cel de-al șaptelea test nuclear și că Statele Unite se vor vedea nevoite să „întreprindă anumite acțiuni care ar fii mai defensive” în cazul în care Nordul a merge înainte cu testele și acțiunile lor.

Președintele SUA, Biden a spus că aceste acțiuni ar putea fi „mai bune în fața Chinei”.

Se așteaptă ca președintele Yoon să-și folosească acest summitul cu președintele chinez Xi pentru a presă în continuare Beijingul să folosească orice pârghie are pentru a controla ambițiile nucleare și acțiunile cu rachete ale Phenianului.

Mai cu seamă, trebuie amintit faptul că tensiunile între țări au escaladat semnificativ în ultimele săptămâni, deoarece Coreea de Nord a lansat rachete într-un ritm fără precedent și a simulat lovituri nucleare asupra Coreei de Sud.

Summitul cu președintele Xi este de așteptat să fie ultima întâlnire bilaterală pe care președintele coreean Yoon o va avea în timpul turneului său din Asia de Sud-Est, care a inclus și summituri separate cu președintele Biden și premierul japonez Fumio Kishida și un summit trilateral care îi implică pe toți trei.

Coreea de Nord a constituit un subiect principal de discuție și în cadrul acelor întâlniri, Yoon și Biden susținând cu vehemență că vor răspunde cu „forță copleșitoare folosind toate mijloacele disponibile” în cazul în care Coreea de Nord folosește arme nucleare.

Ultima dată când liderii Coreei de Sud și Chinei s-au întâlnit a fost în decembrie 2019, când președintele de atunci, Moon Jae-in, a avut o întâlnire bilaterală cu președintele Xi Jinping în cadrul unui summit Coreea de Sud-China-Japonia care a avut loc chiar la Beijing, China.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.