MCZoYXNoPWEyYWNjZTgzY2QyMzI5Mzk5MTFhNDFhNjBmMTUyODI0.thumb

Schimb de focuri de avertizare între cele două Corei la frontiera maritimă

Armata sud-coreeană a tras focuri de avertizare pentru a atenționa o navă nord-coreană care ar fi depășit frontiera maritimă disputată între cele două ţări, ceea ce a declanșat focuri de avertizare nord-coreene, potrivit agenţiei de presă Yonhap.

Nava comercială nord-coreeană ar fi depăşit Linia de limită a Nordului, în apropiere de insula Baengnyeong, la ora locală 03.42, şi apoi s-a retras spre nord după focuri de avertizare din partea marinei sud-coreene, a declarat statul major interarme, citat de Yonhap.

La rândul său, armata Phenianului a afirmat că o navă militară sud-coreeană a încălcat câteva minute mai târziu frontiera de facto de 2,5 până la 5 kilometri, iar armata nord-coreeană (APC) a răspuns trăgând zece focuri de avertizare în atenţia sa de pe coasta sa de vest.

“Unităţile litoralului vestic din cadru APC au luat o primă contramăsură pentru a respinge cu putere nava de război inamică, trăgând 10 obuze cu rachete multiple spre apele teritoriale, unde o mişcare navală inamică a fost detectată la ora 05.15”, a declarat un purtător de cuvânt al statului major al APC într-un comunicat, scrie Agerpres.

Foto: News.ro

“Am adresat încă o dată un sever avertisment duşmanilor la originea unor provocări maritime care se adaugă tirurilor de artilerie şi difuzării de mesaje transfrontaliere prin difuzoare”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene.

Trebuie aminit faptul că frontiera maritimă, considerată un punct fierbinte, a fost scena mai multor ciocniri între cele două Corei de-a lungul anilor.

S-a constatat faptul că tensiunile s-au intensificat în ultimele săptămâni, Phenianul efectuând mai multe lansări de rachete şi tiruri de baraj de artilerie considerate provocatoare de Coreea de Sud şi Japonia. Phenianul şi-a sporit considerabil manevrele militare recent, în timp ce Seulul şi Washingtonul susţin că liderul nord-coreean Kim Jong Un este pe punctul de a efectua ceea ce ar fi al şaptelea test nuclear al ţării sale.

Schimbul de focuri de avertizare de luni a avut loc în ziua în care secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, merge în Japonia pentru discuţii în trei cu Tokyo şi Seulul, ambii aliaţi ai Washingtonului, în semn de unitate după seria de tiruri nord-coreene.

În octombrie, Phenianul s-a angajat în demonstraţii de forţă militară, lansând o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, efectuând mai multe tiruri de artilerie şi trimiţând avioane de luptă în apropierea frontierei cu Coreea de Sud. Tirurile de artilerie a avut loc în apele sale de pe coastele sale de est şi de vest, încălcând o “zonă tampon” stabilită într-un acord din 2018 cu Sudul pentru a preveni incidentele pe mare. Phenianul pretinde că răspunde “provocărilor” Seulului şi a descris testele de arme drept simulări de “lovituri nucleare tactice” împotriva unor ţinte din Coreea de Sud.
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.