Captură de ecran 2022-11-24 113729

Echipa națională de fotbal a Coreei de Sud începe aventura la Cupa Mondială din Qatar

Semifinala uimitoare din 2002 rămâne de departe cea mai importantă performanță a echipei de fotbal a Coreei de Sud – și totodată cea a unei națiuni asiatice. Dovedind că sunt unii dintre cei mai buni din lume, jucătorii ce își desfășoară activitatea pe tot globul, Războinicii Taeguk, vor visa din nou la succes în timp ce se îndreaptă spre Doha.

Campionatul Mondial de Fotbal FIFA din Qatar tocmai ce a început, iar Coreea de Sud urmează să joace astăzi primul ei meci, împotriva echipei din Uruguay.  Războinicii Taeguk sunt primii din afara Europei și Americii de Sud care ajung la 10 finale consecutive ale Cupei Mondiale!

De fapt, există doar alte patru țări care s-au calificat în ultimele 10 turnee – Brazilia, Germania, Argentina și Spania. Impresionant, nu-i așa? Astăzi vă propun să descoperim câteva lucruri esențiale despre echipa sud-coreenilor, înaintea debutului lor la FIFA.

Performanțe anterioare la Cupa Mondială

Din 2002, Coreea de Sud a trecut de faza grupelor o dată la patru încercări și a câștigat trei din ultimele 13 meciuri ale Cupei Mondiale. Unul dintre ei a fost în 2018, în Rusia, unde a învins-o pe campioana Germania cu 2-0 și a eliminat-o din competiție. Singura apariție în optimile de finală din ultimii 10 ani a Coreei de Sud avut loc în 2010, când a fost învinsă de Uruguay, adversarii din jocul de deschidere a Cupei Mondiale din acest an.

Antrenorul – Paulo Bento

Portughezul Paulo Bento, în vârstă de 53 de ani, a stabilit deja un record când vine vorba de echipa națională a Coreei de Sud, devenind primul antrenor care a încheiat un ciclu complet de patru ani între două Cupe Mondiale. În Qatar, el se va confrunta cu țara sa natală, dar nu este deranjat de acest lucru. „Nu este diferit de niciun alt joc și cu siguranță nu reprezintă nicio problemă”, spune el. „Mă voi pregăti pentru acest campionat foarte profesionist.”

Starul echipei – Son Heung-Min

Coreea de Sud și-a ținut respirația când Son Heung-min a trebuit să iasă în meciul lui Tottenham din Liga Campionilor împotriva Marsiliei, la începutul acestei luni. Și cele mai mari temeri ale lor au fost confirmate a doua zi, când s-a dezvăluit că eroul națiunii și-a fracturat o orbită. Son a hotărât să călătorească în Qatar, după ce a intervenția chirurgicală s-a încheiat cu succes, dar rămâne de văzut dacă va putea juca un rol complet.

Căpitanul Coreei de Sud a fost cel mai bun marcator în Premier League împreună cu Mohamed Salah sezonul trecut și este considerat unul dintre cei mai buni atacanți din lume, dar și unul dintre cei mai mari fotbaliști asiatici ai tuturor timpurilor.

Son este renumit pentru colaborarea sa cu Harry Kane la Tottenham. El s-a clasat pe locul 11 ​​la Balonul de Aur 2022, cea mai înaltă poziție atinsă vreodată de un fotbalist asiatic. Son îi este recunoscător tatălui său, un fost fotbalist însuși, pentru realizările sale în fotbal. „Obișnuiam să-l urmăresc pe teren în poziția sa de antrenor când eram mic”, a spus el. „A făcut totul pentru mine și fără el nu aș fi unde sunt astăzi.”

4 alți jucători cheie

Son nu este singurul care excelează. Să vedem ce alți jucători sud-coreeni se remarcă în lumea fotbalului!

-Hwang Ui-jo, atacant

Deși majoritatea oamenilor presupun că Son ar reprezenta principala amenințare pentru echipa lui Bento, principala sursă de goluri a Coreei sub managerul portughez a fost Hwang. În primele etape ale mandatului lui Bento în Coreea, când Son a îndurat 13 jocuri succesive fără să marcheze, Hwang a făcut un pas pentru a umple golul lăsat de căpitanul său care a ratat.

După debutul său la echipa națională în 2014, Hwang a reușit doar un gol în cele 10 meciuri pe care le-a jucat înainte de sosirea lui Bento. În cei patru ani de atunci, el a strâns 15 goluri în 37 de apariții, depășindu-și cu ușurință colegii de echipă. În total, Taegeuk Warriors au marcat 93 de goluri în 51 de meciuri sub Bento, 26 de la Hwang (15) și Son (11).

Kim Min-jae, fundaș

Fundașul central a fost o revelație în primul său sezon la Napoli. Admis în esență ca înlocuitor al lui Kalidou Koulibaly, care s-a alăturat lui Chelsea în timpul verii, Kim a depășit toate așteptările la Napoli și a fost chiar numit Jucătorul lunii din Seria A în septembrie, în prima sa lună completă în ligă. Este un fundaș central neînfricat ce s-ar putea impune împotriva oricărui atacant vedetă.

Hwang Hee-chan, extremă

Jucătorul de la Wolves are destulă experiență pentru că are 26 de ani și își va face în curând cea de-a 50-a apariție internațională. Hwang a traversat Europa cu perioade în Bundesliga austriacă, în Bundesliga germană și acum în Premier League și vine în Qatar după ce a jucat un rol principal pentru Coreea de Sud în urmă cu patru ani în Rusia. Deși nu a marcat încă pentru Wolves în acest an, Hwang a impresionat în sezonul său de debut în Premier League acum un an cu cinci goluri.

Jeong Woo-yeong, extremă

Jeong a fost luat din Coreea de Sud de Bayern Munchen la 17 ani și a continuat să joace pentru Bayern Munchen II în anul următor. În 2019 s-a mutat la Freiburg, Bayern păstrându-și dreptul de a-l răscumpăra. Acum la 23 de ani, el a devenit o forță integrală în atacul Bundesliga, cu 10 goluri în ultimele două sezoane și jumătate. Jeong va fi asociat cu Son în atacul Coreei de Sud, deoarece Bento va încerca să-i folosească ritmul și abilitățile de joc pentru a crea șanse.

Imnul național – Aegukga

Îi spunem Aegukga, ceea ce înseamnă cântecul iubirii națiunii noastre. Inițial, Aegukga a fost cântat pe tonul piesei populare scoțiene Auld Lang Syne, dar în timp ce studia în străinătate, compozitorul coreean Ahn Eak-tai a simțit că o melodie străină nu era potrivită pentru imnul național al Coreei. Așa că, în 1935 a compus Symphonic Fantasy Korea, al cărei final a devenit muzica actuală pentru imn. Ori de câte ori oamenii cântă Aegukga – care a fost interpretat în vremuri bune și rele de aproape un secol încoace – li se amintește de dragostea pe care strămoșii lor o aveau pentru națiune.

Competitorii Coreei de Sud – Grupa H

Alături de Uruguay, Coreea de Sud se regăsește într-o grupă dură, care include și Portugalia și Ghana.
„Obiectiv vorbind, ne va fi greu să ajungem în optimile de finală”, a declarat fostul căpitan al Coreei de Sud Park Ji-sung la un eveniment de prezentare a trofeelor la Cupa Mondială din Seul, în august. Deși așteptările sunt minime, speranțele sunt încă mari. Park a spus că puțini se așteptau ca sud-coreenii să ajungă în semifinale în 2002 și a adăugat că, „cu sprijinul fanilor noștri de aici, cred că o călătorie în optimile de finală este posibilă”.

Programul meciurilor Coreei de Sud la FIFA 2022

Vom putea urmări și noi în direct meciurile Coreei de Sud pe TVR1, programul fiind următorul (orele menționate sunt cele locale):

Uruguay – Coreea de Sud : 24 noiembrie 2022, ora 15:00

Coreea de Sud – Ghana: 28 noiembrie 2022, ora 15:00

Coreea de Sud – Portugalia: 2 decembrie 2022, ora 17:00

Pe scurt…

Apariții anterioare la Cupa Mondială: 10
Titluri: 0
Cel mai bun rezultat: semifinale (2002)
Recordul Cupei Mondiale: W6 D9 L19
Goluri marcate: 34
Cea mai mare victorie: 2-0 (Germania 2018)
Jucător de urmărit: Son Heung-min (dacă este în formă)
Loc în clasament: 28
Meciuri: Uruguay (24 noiembrie), Ghana (28 noiembrie), Portugalia (2 decembrie)

Sperăm ca echipa Coreei de Sud să aibă un parcurs cât mai lung și mai frumos la campionatul de anul acesta!




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.