optimize

Musical-uri coreene de urmărit în 2023

De la „Fantoma de la Operă” la „Mizerabilii”, o multitudine de spectacole teatrale vor fi puse în scenă în 2023.

Scena musical-urilor coreene se bucură în prezent de o perioadă de aur, vânzările de bilete în prima jumătate a anului 2022 ridicându-se la 182,6 miliarde de woni (143,8 milioane de dolari) – mai mult decât dublu față de 2021 – conform Sistemului de Informații Box Office al Artelor Spectacolului din Coreea (KOPIS). Este foarte probabil ca acest trend să continue în 2023, cu o mare varietate de spectacole de teatru, de la interpretări coreene ale unor musical-uri de renume mondial, până la producții originale, ce urmează să ajungă pe scenă anul viitor.

Unul dintre cele mai atrăgătoare spectacole este „Fantoma de la Operă”, care va fi prezentat la Busan în perioada 30 martie – 18 iunie și la Seul în perioada 14 iulie – 17 noiembrie. Este pentru prima dată în ultimii 13 ani când acest musical va fi interpretat în limba coreeană. În anii precedenți, acesta a fost disponibil doar în limba engleză.

„Fantoma de la Operă” a avut premiera pe Broadway, New York în 1988 și este în prezent cel mai longeviv spectacol din istoria Broadway. Acesta a avut prima rulare în Coreea în 2001, atrăgând aproximativ 240.000 de spectatori. În 2009, a doua ediție a adunat 330.000 de spectatori, devenind prima producție musical din Coreea care a depășit pragul de 300.000.

Unul dintre noile spectacole se bazează pe romanul francez cu același nume din 1910, care se învârte în jurul sopranei Christine Daae și Fantoma, un geniu muzical mascat ce trăiește în labirintul apos de sub Opera din Paris și care se îndrăgostește de Daae. Printre actorii care vor face parte din distribuție se regăsesc Jo Seung-woo, Jeon Dong-suk și Choi Jae-rim, aceștia urmând să alterneze rolul Fantomei.

„Mizerabilii” este, de asemenea, programat să ajungă pe scenă în octombrie anul viitor la Busan, Seul și Daegu, la aproximativ opt ani de la ultima sa rulare. Numele membrilor distribuției au fost păstrate secrete, dar compania sa de producție, Les Miserable Korea, a sugerat că „un număr incredibil de oameni” a participat la audiție.

Spectacolul, care a avut premiera la Paris în 1980, rulează la Londra din 1985, devenind cel mai longeviv musical din West End. A avut prima și a doua rulare în Coreea în 2012, respectiv 2015. Cunoscut pentru muzica superbă, „Mizerabilii” a câștigat cinci premii la categoria muzicală și patru trofee la Korea Musical Awards în 2013. Unele dintre cele mai cunoscute numere ale sale includ „I Dreamed a Dream” și „Lovely Ladies”.

Bazat pe romanul cu același nume al lui Victor Hugo din 1862, musical-ul îl urmărește pe Jean Valjean, care ispășește o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru că a furat o pâine pentru copilul surorii sale. Acesta pune în lumină viața tragică a țăranilor francezi din secolul al XIX-lea.

Numeroase producții originale vor fi lansate în 2023. Unul dintre ele este „Beethoven”, un spectacol despre compozitorul/pianistul german Ludwig van Beethoven (1770-1827) care va fi pus în scenă în ianuarie la Centrul de Arte din Seul.

Creat de compania coreeană de producție muzicală EMK Musical, „Beethoven” va dezvălui povestea legendarului compozitor și a oamenilor din jurul lui. EMK a dezvăluit că va pune accent pe viața lui ca muzician și pe modul în care ajunge să-și descopere sinele interior.

Compania SEENSEE va prezenta, de asemenea, producția sa originală, „Sisters” – un musical tonomat care prezintă hiturile de succes ale grupurilor de fete coreene care au fost active din anii 1920 până în anii 1970. Condusă de apreciatul regizor Kolleen Park, „Sisters” va avea premiera în septembrie anul viitor.

Versiunea muzicală a popularei benzi desenate japoneze, „Trandafirul din Versailles”, va avea premiera mondială în Coreea în decembrie anul viitor. Se concentrează pe patru personaje principale: Regina Marie Antoinette (1755-1793), nobilul suedez Hans Axel von Fersen (1755-1810) și două personaje fictive, Oscar Francois de Jarjayes, un gardian al palatului care s-a născut ca o fată, dar a crescut ca un băiat și tovarășul ei, Andre Grandier.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.