MCDDETO_EC101

Filmul coreean “Decision To Leave”, în cinematorgrafele din România

“Decizia de a pleca/ Decision To Leave”, tensionatul și captivantul thriller care i-a adus la Cannes 2022 premiul pentru regie celebrului cineast coreean Park Chan-wook, a avut premiera în cinematografele din România pe 17 februarie, fiind distribuit de Independenţa Film.

Filmul prezintă povestea unui poliţist care, în timpul unei investigații devine atras de suspecta principală într-un caz de crimă.

Foto: News.ro

Consacrat pentru filmele sale care cuprind scene ultra-violente precum “Oldboy”, “Sympathy for Mr. Vengeance”, “The Handmaiden”, Park Chan-wook a reușit cu măiestrie să surprindă fanii cu această poveste de dragoste modernă cu accente neo-noir, în care dă o nouă turnură unei clasice poveşti despre dragoste şi obsesie.

Protagonistul Hae-joon , rolul interpretat de Park Hae-il, un detectiv cu experienţă, investighează moartea suspectă a unui bărbat care s-a prăbuşit de pe vârful unui munte. În timpul investigației se pune o intrebare fundamentală, a sărit sau a fost împins? Când detectivul Hae-joon ajunge la faţa locului, începe să o suspecteze pe soţia acestuia, Seo-rae ( rolul interpretat de actrița Tang Wei). Dar pe măsură ce se avansează mai adânc în anchetă, detectivul se trezeşte, în mod inevitabil tot mai atras de tânăra văduvă.

Pelicula “Decision to Leave” este o sofisticată poveste de dragoste care nu caută un vinovat sau răspunsuri concrete la misterele propuse, ci oferă spectatorilor un captivant amestec de tensiune, dorinţă şi emoţii subtile: „Am vrut să creez o poveste de dragoste în care nimeni nu spune te iubesc. Este un film despre ceea ce nu este spus, ci observat”, a mărturisit regizorul Park Chan-wook.

Trebuie să vă mai spun că atunci când a fost întrebat care a fost sursa de inspiraţie a filmul, Park Chan-wook a spus că şi-a dorit să facă un film care să conţină două versiuni, cea originală şi cea modernă, a unei cunoscute melodii coreene – „The Mist”, care se regăseşte pe coloana sonoră a filmului interpretată de Chung Hoon-he şi Song Chang-sik: „Fireşte, mi-am imaginat că trebuie să fie o poveste de dragoste care se întâmplă într-un oraş învăluit în ceaţă. În al doilea rând, am vrut să fac un film al cărui personaj principal să fie asemănător detectivului meu favorit, Martin Beck, din celebra serie suedeză de romane poliţiste. Am vrut un detectiv care să fie blând, tăcut, curat, politicos şi bun. Cele două idei s-au contopit şi dezvoltat într-o discuţie pe care am avut-o cu Chung Seo-kyung şi, treptat, a început să capete formă”.

Park Chan-wook a mai colaborat anterior cu scenarista Chung Seo-kyung la “Lady Vengeance” (2005), “I’m a Cyborg” (2006), “Thirst” (2009) şi “The Handmaiden” (2016).

Tang Wei, actriţa chineză care o interpretează pe văduva Seo-rae, s-a remarcat în anul 2007 în “Lust, Caution”, filmul regizorului taiwanez Ang Lee. Poate că știți sau nu, dar ea este câştigătoare a nenumărate premii, printre care un premiu la Cannes, dar şi o nominalizare la BAFTA în anul 2008.

Park Hae-il, detectivul Hae-joon în “Decision To Leave”, este recunoscut pentru interpretarea unor roluri foarte diferite de-a lungul timpului, de la filme de acţiune, drame până la filme de epocă. Printre rolurile sale memorabile se regăsesc cele din filmele lui Boong Joon Ho, “Memories of Murder” (2003) şi “The Host” (2006).

“Decizia de a pleca/ Decision To Leave” a a avut premiera în cinematografele din România pe 17 februarie, distribuit de Indepedenţa Film. (*filmul rulează și in alte orașe, nu doar în București, în rețeaua Cinema City) .

Foto: Asiawiki
Foto: The Film Stage

Trebuie să vă mai spun câteva lucruri legate de acest film:

— A fost filmul ales pentru a concura la Festivalul de Film de la Cannes – pentru un Palme d’Or în anul 2022. La aceasta gala, regizorul Park Chan-wook a plecat acasă cu premiul pentru Cel mai bun regizor.

— A participat la foarte multe festivaluri de film precum: Busan Critics Awards, Asian Film Awards, Blue Dragon Awards, British Academy Film Awards dar si multe altele.

— A fost primit foarte bine de criticii de film, lăudând munca lui Park Chan-wook, performanțele protagoniștilor, felul în care a fost filmat.

Foto: IMDb

Sper că aceste informații au fost indeajuns pentru a vă convinge că acest film este unul de neratat, cu atat mai mult cu cât se poate vedea chiar în salile de cinema de la noi.

Vizionare placută!
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.