5B83838F-A85C-45D3-A4BE-0EE5DAB98D85

Heung-Min Son a scris istorie în Premier League 

Heung-min este, fără îndoială, primul superstar global al fotbalului asiatic – și este acum primul jucător de pe continent care a ajuns la 100 de goluri în Premier League.

De când s-a alăturat echipei Tottenham Hotspur de la Bayer Leverkusen, în august 2015, sud-coreeanul a înflorit și s-a transformat într-unul dintre cei mai buni jucători din lume, păstrând în același timp aceeași personalitate umilă și contagios de optimistă pentru care a devenit celebru.

“Îi este întotdeauna ușor să râdă și să vorbească cu oamenii. Încearcă să îi motiveze pe toți. Când vestiarul este trist din anumite motive, el este întotdeauna acolo pentru a te face să zâmbești din nou”, a declarat fostul coechipier și prieten apropiat Moussa Sissoko.

“Uneori vii după un antrenament sau după un meci, când ai avut un moment neplăcut, și să ai pe cineva ca el este foarte important. Sonny este acest tip de jucător. Dacă întrebi pe oricine, îți va spune același lucru. Este un om de top, un jucător de top, o ființă umană de top”.

În spatele acestui zâmbet de învingător se ascunde o determinare de oțel. Tatăl său a fost și el fotbalist profesionist, iar influența sa a modelat cariera tânărului de 30 de ani.

Autocritic și dedicat îmbunătățirii meseriei sale, a devenit primul jucător asiatic care atinge pragul de 100 de goluri în Premier League este o realizare uriașă și o bucată de istorie.

Mai mult, pe langa numarul de goluri remarcabile, acesta are si 50 de assist-uri in prezent, precum si 260 de aparitii pentru Tottenham Hotspur. Son este doar al 19-lea fotbalist din intreaga istorie a Premier League care ajuns la perfomanta de 100 de goluri.

Astfel de distincții nu au venit ușor. Când Son a ajuns în Anglia, a avut nevoie de o perioadă de adaptare. Chiar și atunci când Tottenham a disputat titlul cu Leicester City în primul său sezon, înainte ca o înfrângere târzie să îi facă să cadă pe locul trei, el a intrat și a ieșit din echipă, având doar 13 meciuri în campionat.

Este nevoie de timp pentru a te acomoda în Premier League, așa cum știe toată lumea, pentru că este mult mai fizic”, a declarat Harry Winks, care este împrumutat în prezent la Sampdoria. “Se poate vedea de-a lungul anilor cât de mult s-a maturizat fizic – cât de puternic și de puternic este. Asta este doar meritul muncii sale în sala de sport și pe teren”.

Sissoko s-a alăturat echipei Spurs la un an după Son și a fost, de asemenea, impresionat de dedicarea acestuia. El este întotdeauna primul care ajunge la terenul de antrenament. Este foarte concentrat pe munca sa. Se duce la sală și își face propriile lucruri înainte de a se întâlni cu toată echipa”, a declarat mijlocașul francez.

“Încearcă să se îmbunătățească pe el însuși, pe jucătorii de lângă el și, de asemenea, echipa. Se poate vedea în timpul jocului, este mereu energic. Este un învingător și are mereu această dorință în el”.

După un început lent, Son a devenit indispensabil pentru echipa din Nordul Londrei. Reputația sa a crescut pe măsură ce golurile curgeau, ajutându-i să se califice în mod constant în Liga Campionilor, ajungând chiar în finală în 2019, jucând un fotbal ofensiv de înaltă intensitate care i-a încântat pe suporteri.

În momentele vitale, Spurs se bazează acum pe el pentru a da rezultate.

“Nu contează care este scorul sau cum decurge jocul, ai nevoie doar de o singură șansă să îi revină lui Sonny”, a spus Winks. “El este clinic în fața porții, cu piciorul stâng și cu cel drept. Abilitatea sa tehnică și finalizarea sa este absolut excepțională.

“Este un dribler fenomenal. Este viteza sa de conducere cu mingea, controlul său apropiat, atingerea sa – este totul.

“Există o mulțime de jucători care sunt rapizi fără minge, dar foarte puțini care sunt aproape la fel de rapizi cu ea, așa cum se poate vedea din acel gol excelent pe care l-a marcat împotriva lui Burnley.”

Acel sublim efort, piesa centrală a unei victorii cu 5-0, a fost chiar onorat cu Premiul Puskas. Son a câștigat posesia la marginea propriei cutii și și-a evaluat opțiunile. Neavând nicio pasă disponibilă, a ales să alerge cu mingea, luând viteză pe măsură ce se apropia de linia mediană. S-au creat goluri, așa că a înaintat singur, a scăpat de două provocări și a trimis calm mingea pe lângă Nick Pope, la capătul unui dribling remarcabil de 70 de metri.

In timp ce acel gol i-a pus în evidență abilitățile individuale electrizante, Son este un jucător de echipă mai presus de orice. El muncește din greu pentru a închide adversarii și a recâștiga mingea. Când Spurs are mingea, este întotdeauna dispus să alerge în spate, întinzând jocul și creând spațiu pentru coechipierii săi – în special pentru Harry Kane.

Înțelegerea dintre Son și Kane a fost finuță, creând unul dintre cele mai letale parteneriate din fotbalul mondial. Jucători inteligenți și intuitivi, cei doi sunt versați în citirea mișcărilor celuilalt și par să se conecteze aproape fără efort pe teren. Împreună, au reușit un număr record de 43 de goluri în Premier League, mai mult decât orice alt duo.

“Au petrecut șapte ani împreună. Se cunosc unul pe celălalt”, a explicat Sissoko. “Se antrenează împreună și încearcă să se înțeleagă de mult timp, așa că devine mai ușor în joc. Sonny știe ce gândește Harry. La fel și Harry. De aceea funcționează. Sunt foarte fericit pentru ei”.

Întotdeauna foarte apreciat de coechipierii și managerii săi, Son a fost ocazional subapreciat de un public mai larg, dar realizările sale din sezonul trecut au forțat pe toată lumea să ia aminte. O dublă în ultima zi a asigurat că a împărțit Gheata de Aur cu Mohamed Salah de la Liverpool.

“Jucam cu Norwich în deplasare și dominam jocul”, și-a amintit Winks. “Ne cream multe ocazii, iar jucătorii marcau ici și colo, dar toată lumea voia doar ca Sonny să marcheze. Se putea vedea din celebrări că toată lumea era foarte fericită pentru el. A meritat pe deplin pentru că a fost extraordinar”.

Sezonul trecut a fost cel mai prolific din cariera sa, deoarece a marcat un număr remarcabil de 18 din cele 23 de goluri din campionat în a doua jumătate a meciurilor.

“Cred că a devenit mai clinic și mai necruțător la finalizare”, a adăugat absolventul academiei Spurs. “Cel mai important lucru pentru Sonny sunt golurile și pasele de gol. Dacă echipa câștigă, dar el nu primește un gol sau o pasă de gol, este fericit pentru echipă, dar nu este mulțumit de el însuși. Este doar acea mentalitate de elită pe care o are”.

Deși Son nu s-a ridicat la standardele sale înalte în actuala campanie de până acum, el va dori să se revanșeze și să se asigure că Tottenham se califică cel puțin încă o dată în Liga Campionilor. Cu toate succesele sale personale, trofeele continuă să se dovedească evazive.

“La începutul acestui sezon, nu era în cea mai bună formă și se putea vedea pe fața lui că nu era fericit, dar este o persoană care nu renunță niciodată”, a spus el.

Această atitudine, combinată cu o etică a muncii și o abilitate extraordinară, l-a dus în vârf. Unii jucători pot pierde din vedere alte persoane și aspecte ale vieții în goana unică spre succes, dar Son rămâne extrem de popular la Spurs pentru caracterul său vesel și grijuliu. Mai mult decât talentele sale de clasă mondială, este ceea ce colegii de echipă respectă cel mai mult.

“Înainte de fotbal, primul lucru la care te gândești este cât de drăguț și cu adevărat cu picioarele pe pământ este el”, a spus Winks. “Este foarte energic, foarte amuzant. Îi place să facă glume. Îi tratează pe toți la fel, indiferent dacă sunt de la academie sau dacă sunt o nouă achiziție. Îi face pe toți să se simtă bineveniți și ca acasă. De aceea este un personaj atât de mare și influent în vestiar.

“Ceea ce a făcut la Tottenham este fantastic și cu siguranță va rămâne ca un erou și o legendă la club, și pe bună dreptate. Fiecare jucător va ști cât de excelent este, dar poate că uneori nu primește creditul pe care îl merită din exterior.”

Sursa: BBC Football




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.