FupREjMWcAcKa66

Zi istorică: “Declaraţia de la Washington”, semnată de Joe Biden și Yoon Suk-yeol. Avertismenul liderului de la Casa Albă pentru Phenian. Reacția Chinei – VIDEO

Preşedintele american Joe Biden l-a primit, miercuri, la Casa Albă, pe omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol (윤석열). Cu acest prilej, liderul de la Casa Albă a avertizat că un atac nuclear nord-coreean asupra SUA ori a aliaţilor Washingtonului va însemna sfârşitul regimului condus de preşedintele Kim Jong-un, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.

“Un atac nuclear al Coreei de Nord contra Statelor Unite sau a aliaţilor lor este inacceptabil şi va avea ca rezultat sfârşitul oricărui regim care comite această acţiune”, a spus Biden în timpul unei conferinţe de presă comune cu liderul de la Seul.

Cei doi șefi de stat au semnat, miercuri, un acord de intensificare a cooperării militare între ţările lor şi au convenit că un submarin american echipat cu arme nucleare va acosta pentru prima dată în peninsula coreeană în ultimii 40 de ani.

Acordul, denumit Declaraţia de la Washington, cuprinde şi crearea unui mecanism de consultare bilaterală prin care Coreea de Sud va putea participa activ la planurile de răspuns ale SUA în cazul unui incident nuclear în regiune, inclusiv un ipotetic atac nord-coreean.

Totuşi, acordul nu prevede redesfăşurarea de ogive nucleare în Coreea de Sud, după ce acestea au fost retrase de SUA în anul 1991, când cele două Corei s-au angajat într-o declaraţie comună să nu producă şi să nu desfăşoare arme nucleare, înţelegere încălcată între timp de Phenian.

Coreea de Nord a respins cererile din partea SUA şi Coreei de Sud de reluare a dialogului şi a efectuat un număr record de teste în ultimii doi ani, inclusiv cu lansări de rachete balistice intercontinentale (ICBM) care pot lovi teritoriul SUA

China, mesaj pentru Washington: “Provoacă o confruntare între tabere, subminează regimul de neproliferare nucleară

China a avertizat Coreea de Sud şi SUA să nu ”provoace o confruntare” cu Coreea de Nord, apelul Beijingului venind după ce preşedinţii american şi sud-coreean au transmis că Phenianul s-ar îndrepta către „sfârşitul” regimului său dacă ar utiliza arsenalul său nuclear.

„Toate părţile trebuie să facă faţă esenţei problemei peninsulei (coreene) şi să joace un rol constructiv în promovarea unei soluţionări paşnice a chestiunii”, a apreciat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) chinez, Mao Ning, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ea a făcut, astfel, un apel, solicitând „să nu fie înteţite deliberat tensiunile, să fie provocată confruntarea şi agitate ameninţări”.

Beijingul susține, totodată, că Washingtonul „ignoră securitatea regională şi se încăpăţânează să exploateze chestiunea peninsulei pentru a crea tensiuni”.

„Ceea ce fac SUA (…) provoacă o confruntare între tabere, subminează regimul de neproliferare nucleară şi interesele strategice ale altor ţări”, a arătat Mao Ning.

Acţiunile americane, a mai spus oficialul chinez, „agravează tensiunile în peninsulă, compromit pacea şi stabilitatea regionale şi merg împotriva obiectivului de denuclearizare a peninsulei”.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.