AEN20230608005700315_01_i_P4

PREMIERĂ în Coreea de Sud: Un robot va conduce Orchesta Națională în timpul unui concert

Iată că am ajuns, din nou, în acel moment în care rămânem uimiți de o veste pe care am văzut-o de curând. Se pare că un robot va conduce o orchestră, ceea ce reprezintă un eveniment în premieră pentru Coreea de Sud, în timpul unui concert programat pentru sfârșitul acestei luni.

Mai exact, Orchestra Națională a Coreei, o orchestră de muzică tradițională coreeană care își desfășoară activitatea sub Teatrul Național al Coreei, a anunțat, de curând că va prezenta spectacolul „Absence” la Haeoreum Grand Theatre din centrul Seulului pe 30 iunie, cu un robot care va fi dirijorul spectacolului.

Deși, în timp, roboții au primit roluri de dirijori în mai multe ocazii în întreaga lume, acesta fapt marchează primul astfel de caz din Coreea de Sud.

Printre roboții care au urcat pe scenă în calitate de dirijor se numără Asimo, creat de Honda în Japonia în 2008; Yumi, un robot colaborativ din Elveția în 2017; Alter 2, un robot umanoid cu inteligență artificială de a doua generație dezvoltat în Japonia în 2018; și Alter 3, a treia generație a seriei de roboți Alter, lansată în 2020, potrivit unui comunicat transmis de Yonhap.

Conducerea viitorului concert va fi în sarcina lui EveR 6, un robot android expresiv din punct de vedere emoțional, gândit și dezvoltat de Institutul Coreean de Tehnologie Industrială (KITECH) în urmă cu un an.

Foto: A News

Acest robot este special, seamănă cu un corp uman și posedă o forță cheie în mișcarea flexibilă și precisă a gâtului și a antebrațului. Poate executa fără efort mișcări care implică schimbări rapide de viteză.

Pentru antrenamentul la care a fost supus EveR 6, KITECH a folosit tehnologia de „capturare a mișcării” de înregistrare digitală a traiectoriei bastonului unei persoane prin atașamentele senzorului, precum și tehnologiile de păstrare a unui registru al vitezei de mișcare a bastonului și care permite robotului să atingă viteza cu precizie.

Totuși acest robot nu va fi singur în cadru spectacolului, un alt dirijor anunțat care va conduce orchestra este Choi Soo-yeol. După ce au prezentat o scenă solo, fiecare subliniind punctele lor forte individuale, cei doi dirijori vor prezenta o performanță în colaborare, dirijând împreună o piesă muzicală.

„Cel mai provocator aspect pentru roboți este interacțiunea și comunicarea în timp real, în special în contextul muzicii. În viitoarea mea performanță, voi prezenta modul în care dirijorii umani ies în evidență față de roboți prin abilitățile mele de conducere și capacitatea de a interpreta muzica”, a spus Choi , mărturisind că va face tot posibilul pentru ca spectacolul să iasă așa cum a fost stabilit.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.