Tilvar-omolog-sud-coreean

Ministrul apărării a avut o întrevedere cu omologul sud-coreean. România va cumpăra din Coreea de Sud 54 de obuziere K9 Thunder

Miercuri, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut la sediul MApN, o întrevedere de lucru cu ministrul apărării din Republica Coreea, Won-sik Shin, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, context în care ministrul Tîlvăr a salutat desemnarea companiei sud-coreene Hanwha drept câștigătoare a procedurii prin care România va achiziționa  un număr de 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder.

Foto: Ministerul Apararii Nationale/ CaleaEuropeana.ro

            Agenda discuțiilor bilaterale a cuprins aspecte privind situația de securitate internațională și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării între România și Republica Coreea, pe fondul semnării de către cei doi miniștri a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării, în luna aprilie, la Seul.

           Pe parcursul discuțiilor, ministrul român al apărării a prezentat în mod succint principalele amenințări și riscuri din regiunile Mării Negre și Balcanilor de Vest pe fondul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, oficialul român a reliefat sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, inclusiv în privința asigurării tranzitului cerealelor ucrainene către piața globală, precum și eforturile țării noastre pentru implementarea măsurilor Aliate în regiune, a informat MApN într-un comunicat transmis de CaleaEuropeană.ro.

        “Profilarea Mării Negre ca un spațiu de interes strategic pentru statele democratice reprezintă un obiectiv important al dialogului strategic bilateral”, a subliniat ministrul Tîlvăr.

             Pe subiectul cooperării bilaterale, Angel Tîlvăr a subliniat deschiderea părții române pentru identificarea unor proiecte concrete de cooperare care să aducă valoare adăugată ambelor state și care să contribuie la consolidarea relației bilaterale, menționând că relațiile de cooperare dintre România și Republica Coreea pe palierul industriei de apărare poate fi un bun exemplu de replicat și în alte domenii ale apărării.

           Oficialul român a salutat, de asemenea, desemnarea companiei Hanwha Aerospace Co. Ltd. drept câștigătoare a procedurii competitive pentru achiziționarea de către România a trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin și o cantitate inițială de muniții specifice.

            În final, oficialul român a exprimat disponibilitatea pentru continuarea dialogului politico-militar, inclusiv la nivel de experți în vederea identificării unor proiecte concrete ce pot fi dezvoltate în viitor, în cadrul asigurat de acordul de cooperare în domeniul apărării.

          Mai trebuie menționat faptul că programul oficial al ministrului sud-coreean a inclus întrevederi oficiale cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, senatorul Nicoleta Pauliuc, și consilierul prezidențial și șef al Departamentului Securității Naționale, Ion Oprișor.

De asemenea, cei doi miniștri ai apărării au depus coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul „Carol I”.
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.