AEN20170306007453315_02_i

Park Geun Hye, confirmată ca suspect în dosarul de corupție care a zguduit Coreea de Sud

Echipa specială de procurori a confirmat din nou, pe 6 martie, suspiciunile legate de preşedintele Park Geun Hye,  şi anume luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Echipa avocatului independent Park Young Soo, şi-a încheiat investigaţia pe 29 februarie, transferând rezultatele procuraturii de stat pentru cercetări mai amănunţite. Un total de 30 de persoane, inclusiv liderul de facto al Grupului Samsung, Lee Jae Yong, au fost puşi sub acuzare în legătură cu scandalul de corupţie care a zguduit Coreea de Sud.

În comunicatul remis ulterior presei şi citat de agentia Yonhap, echipa de investigatie a confirmat că Park Geun Hye este suspectă de complicitate în luarea de mită, alături de vechea ei prietenă Choi Soon Sil,  de la şeful Samsung, Lee Jae Yong, în schimbul unor favoruri în afaceri. De asemenea, numele lui Park este legat de “lista neagră ilegală” alcătuită în mai 2015 de asistenții săi cu numele a 9473 de personalități culturale de orientare liberală, care au criticat de-a lungul timpului administrația sa.

Avocatul independent Park Young Soo (centru) anunță rezultatul anchetei echipei sale în timpul unei conferințe de presă susținută la sediul său din sudul Seulului, pe 6 martie 2017.

Investigatorii susţin că Park şi Choi au folosit telefoane înregistrate pe numele altor persoane pentru a putea comunica, având în total 573 de convorbiri din aprilie şi până în octombrie trecut.

Lee Young Seon, un consilier prezidențial, a fost acuzat că ar fi deschis abonamentele telefonice pentru preşedinte şi alți oficiali. De asemenea, acesta este acuzat şi că ar fi ajutat-o pe Park să urmeze tratamente medicale neautorizate, efectuate de către practicieni fără certificate.

Kim Young Jae, un medic apropiat al lui Choi, i-a făcut injecții cu botox de 5 ori preşedintelui, din mai 2014 şi până in iulie 2016, nelăsând nicio înscriere oficială. Acesta nu a trecut prin protocolul de securitate specific şi nici prin controalele de siguranță.

În plus, avocatul independent Park Young Soo a declarat că echipa lui a descoperit pe numele familiei lui Choi proprietăți în valoare de 273 mld. woni ($236 mil.), Choi însăşi deținând 22.8 mld. woni, însă nu au putut găsi dovezi conform cărora aceste bunuri ar fi fost obţinute ilegal. Cu toate acestea, echipa de investigații a cerut unei judecătorii locale să treacă sub sechestru 7.7 mld. woni, pe care aceasta îi obținuse ilegal de la Samsung.

Park le-a spus ziariştilor că investigația s-a încheiat îndeplinindu-şi numai pe jumătate obiectivul din cauza timpului limitat şi a refuzului de cooperare din partea celor implicați în anchetă. Încercarea avocatului independent de a interoga preşedintele a eşuat ca urmare a faptului că cele două părți nu au reuşit să fie de acord cu privire la modalitatea în care ar trebui să fie dusă la capăt o astfel de sarcină fără precedent.

Reprezentantul legal al preşedintelui, Yoo Yeong Ha, a lansat un comunicat de presă în care a negat acuzaţiile aduse lui Park, denunţând avocatul independent pentru părtinire politică. Si în prezent, problema principală este dacă preşedintele Park va fi interogată faţă în faţă de către procurorii care vor continua să investigheze suspiciunile nerezolvate legate de acest dosar. Echipa specială de avocaţi nu a putut s-o investigheze direct pe Park Geun Hye din moment ce un preşedinte în oficiu este imun la punerea sub acuzare.

Tot pe 6 martie, echipa procurorilor de stat, care a iniţiat investigaţia scandalului anul trecut, a anunţat că a început să revadă documentele înmânate de către avocaţii speciali. Pe lângă acuzaţiile aduse preşedintelui, se aşteaptă de la procurorii de stat să cerceteze amănunţit suspiciunile de trafic de influenţă din jurul fostului secretar de stat, Woo Byung Woo, şi alte legături de corupţie dintre puterile politice şi giganţii afacerilor.

În această poză de pe 29 noiembrie 2016, preşedintele Park Geun Hye se închină în faţa piblicului cu privire la scandalul de corupţie care o implică pe ea şi pe prietena ei, Choi Soon Sil.

Avocații lui Park cer ignorarea rezultatele probelor de punere sub acuzare, aflate in curs de revizuire

La o zi distanţă de la prezentarea concluziei anchetei dosarului de corupție în care este implicat președintele Park Geun-hye, avocaţii săi au cerut Curții Constituționale să ignore rezultatele anchetei, spunând că nu ar trebui să afecteze revizuirea punerii ei sub acuzare.

Potrivit unei declaraţii date prin e-mail, avocaţii susţin că, de fapt, cele mai multe dintre relațiile dezvăluite în urma investigației, nu au fost dezvăluite în timpul procesului Curții Constituționale. “Pentru că (acuzațiile -n.r.) nu au fost verificate cu probe, nu pot fi folosite ca materiale pentru a confirma fapte sau impresii în timpul procesului de punere sub acuzare”, se arata in declaratia transmisa instantei de avocatii apararii.

Pe langă complicitatea la activităţile ilegale ale lui Choi, Park Young-soo a dovedit şi existenţa unor conexiuni între preşedintă şi “lista neagră”, ce conţine numele unor personalități culturale care au făcut comentarii critice cu privire la administraţia sa.

Pe 9 decembrie 2016, Parlamentul a adoptat o moţiune în urma căreia preşedintele Park Geun Hye a fost suspendată din functie pentru presupusa complicitate cu vechea ei prietenă, Choi Soon-sil, în ceea ce priveşte stoarcerea de bani de la conglomeratele locale, dar şi pentru ca i-a permis acesteia să se amestece în afacerile de stat.

Între timp, Choi a depus o cerere la un tribunal din Seul, cerând o revizuire a neconstituționalității anchetei avocatului independent. Avocatul lui Choi, Lee Kyung-jae, susţine neconstituţionalitatea anchetei avocatului independent. “Legea cu privire la sfatul independent a fost propusă exclusiv de Partidul Democrat și Partidul Popular, oferind favoruri speciale anumitor grupuri,” a spus avocatul. Neconstituționalitatea este foarte gravă și clară“, a adaugat acesta.

Curtea Constituțională a Controlului legalității revizuieşte punerea sub acuzare și este de așteptat să furnizeze hotărârea până luni. În cazul în care instanța confirmă punerea sub acuzare, Park va fi destituita definitiv din funcție și Coreea de Sud va fi obligată să organizeze alegeri prezidențiale în termen de 60 de zile. (Daniela Iscu şi Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.