AEN20180214015900320_02_i

Medaliatul Kim Min-seok este mandru de realizarea sa in cursa de 1 500m patinaj viteza

Kim Min-seok, castigatorul-surpriza al medaliei de bronz la proba masculina de 1500 m la patinaj de viteza de la Olimpiada de iarna din PyeongChang anunta deschiderea unui nou capitol privind patinajul viteza sud-coreean, informeaza agentia nationala de stiri Yonhap.

Potrivit sursei citate, sportivul in varsta de 18 ani a inregistrat un timp de 1: 44.93 in cursa de la Gangneung Oval, urmandu-i pe olandezii Kjeld Nuis si Patrick Roest. El a fost la o distanta de doar 0,07 secunde de a castiga argintul, si la 0,92 secunde in spatele campionului. A fost prima cursa a lui Kim la prima sa Olimpiada.

Datorita rezultatelor obtinute, sportivul a deveni primul patinator asiatic care ajunge pe podium la distanta de 1.500m la Olimpiada de Iarna, acesta reamintindu-i poporului sud-coreean de coechipierul sau, Lee Seung-hoon.

Lee a castigat medalia de aur la proba masculina de 10.000 de metri si argint la cea de 5 000 de metri patinaj viteza la Vancouver in 2010, dietronand  dominatia de decenii a patinatorilor europeni , cum ar fi cei din Olanda, Germania si Norvegia.

Inainte de Lee, niciun patinator asiatic nu a ajuns pe podiumul olimpic in cele mai lungi evenimente de patinaj de viteza de la inaugurarea Jocurilor de Iarna din 1924 si pana in 2010.

Cu toate acestea podiumul cursei de 1.500m ramasese inca neatins de asiatici, pana la performanta lui Kim.

Tanarul patinator a fost o senzatie atunci cand a acaparat titlurile mass-media pentru prima data in 2014. El a devenit cel mai tanar membru al echipei nationale intr-un deceniu si a castigat titlurile la 1.500m la Jocurile Olimpice de Tineret din 2016 si la Campionatele Mondiale pentru Juniori din acelasi an.

Conform Yonhap, in intregul sau sezonul de senior din 2016-2017, Kim a inceput sa-si arate potentialul de patinator de clasa mondiala.

In cadrul campionatele mondiale de distante 2017 a terminat pe locul 5 in turneul de 1.500m pentru barbati, cu un timp de 1: 46.05, la doar 0.55 secunde in spatele olandezului Sven Kramer, care a terminat pe locul trei.

Kim a venit la Pyeongchang pentru prima sa olimpiada la seniori si a ajuns sa fie o vedeta.

“Pana in aceasta dimineata nu am putut sa cred ca am castigat medalia. Dar acum simt cu adevarat ca am castigat aici aceasta medalie”, a spus patinatorul adolescent dupa ceremonia de prezentare a medaliilor. “Vreau sa demonstrez ca si asiaticii pot ajunge in varf intr-un sport dominat de europeni”, a adaugat sportivul.

Acum, el este cu ochii pe medalia de la proba de urmarire pe echipe, unde va concura alaturi de coechipierii sai, Lee Seung-hoon si Chung Jae-won. In 2014, la Jocurile olimpice de Sochi, echipa Coreei de Sud a adus acasa argintul la aceasta proba.

“Mi-am pastrat greutatea corpului potrivita pentru cursele de 1500 de metri si cea pe echipe. Noi trei lucram din greu pentru evenimentul pe echipe”, a incheiat Kim.

O transa a cursei de urmarire pe echipe din Gangneung Oval s-a desfasurat ieri, 18 februarie, iar o alta se va desfasura miercuri, 21 februarie. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.