AEN20180219006252315_01_i

Moon solicita masuri ferme impotriva obstacolelor comerciale din S.U.A.

Presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a cerut luni, 19 februarie, guvernului sau sa ia in considerare toate masurile disponibile pentru a contracara ceea ce el a numit protectia comerciala nedreapta a Statelor Unite privind produsele sud-coreene, inclusiv un proces de solutionare a litigiilor la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), informeaza agentia de stiri Yonhap.

“Vreau sa va ocupati in mod confident si ferm de masurile de protectie comerciala neloiale, luand in considerare depunerea unei plangeri oficiale la OMC si revizuirea eventualei incalcari a Acordului de liber schimb (ALS)  Coreea-SUA si, de asemenea, sa subliniem in mod activ caracterul inechitabil al acestor masuri in negocierile pentru revizuirea Acordului de liber schimb intre Coreea si SUA “, a afirmat presedintele intr-o intalnire saptamanala alaturi de consilierii de top la biroul sau, Cheong Wa Dae.

Potrivit sursei ciatate, remarcile lui Moon vin dupa ce Washingtonul a anuntat planurile sale de a reduce tarifele de import cu pana la 50 de procente la masinile de spalat mari si la importurile de panouri solare din alte tari, inclusiv Coreea de Sud.

Statele Unite ale Americii au initiat, de asemenea, planuri de impunere a unor tarife mari de import pentru produsele din otel din Coreea de Sud si o serie de alte tari.

“Anul trecut, exporturile tarii noastre au inregistrat o crestere de 15,8% , marcand  cea mai mare rata de crestere dintre primele 10 tari exportatoare din lume, avansand astfel doua locuri si devenind al saselea exportator din lume. Cu toate acestea, protectionismul comercial continua sa creasca pe fondul preocuparilor legate de fluctuatiile privind schimbul valutar si pretul petrolului. De asemenea, industria otelului, electronicii, panourilor solare si a masinilor de spalat trebuie sa se confrunte cu probleme in ceea ce priveste exporturile, in ciuda competitivitatii lor globale, din cauza restrictiilor comerciale ale SUA impotriva produselor noastre”, a afirmat Moon, dupa cum arata Yonhap.

Totodata, Moon a cerut intensificarea eforturilor de a sprijini industriile afectate: “Solicit guvernului sa revizuiasca cu atentie efectul posibil al acestor masuri asupra exporturilor si sa vina cu modalitati de sprijin cuprinzatoare.”

In ceea ce priveste frontul intern, presedintele a sugerat ca nu va exista nicio interventie guvernamentala in propunerea de inchidere a unei fabrici de productie a GM Korea Co., reprezentanta  locala a producatorului american General Motors Company.

Reprezentanti ai companiei din S.U.A. spun ca au cerut un sprijin financiar din partea guvernului sud-coreean pentru a-si pastra fabrica din Gunsan, una dintre cele patru uzine ale GM Coreea din Coreea de Sud.

Moon a respins cererea, solicitand masuri de mentinere a economiei locale a orasului Gunsan, dupa propunerea de inchidere a fabricii GM Coreea.

“Se asteapta daune mari pentru economia locala din Gunsan ca urmare a deciziei de a inchide fabrica Gunsan GM Korea. Solicit formarea unui grup de lucru pentru a revitaliza economia locala din Gunsan si luarea unor masuri speciale pentru mentinerea in viata a economiei locale. Vreau sa luati in considerare in mod activ toate masurile disponibile, cum ar fi desemnarea unei localitati de criza industriala sau a unei zone de criza a ocuparii fortei de munca, iar aceste masuri ar trebui sa fie posibile in cadrul sistemului actual si, de asemenea, sa venim cu masuri de urgenta pentru a-i ajuta pe cei care isi pierd locul de munca”, a inchiat presedintele sud-coreean. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.