AEN20180502008000315_01_i

VANK promovează mișcarea de independență din 1 martie

O organizație civică sud-coreeană a declarat miercuri, 2 mai, că va promova în întreaga lume semnificația și valoarea mișcării de independență a țării împotriva guvernării coloniilor japoneze de la începutul secolului al XX-lea, cu ocazia centenarului său de anul viitor, informează agenţia naţională de ştiri Yonhap.

În acest scop, Rețeaua Agenției de Voluntariat din Coreea (VANK), care promovează online țara și istoricul pe plan internațional, a declarat că a postat pe YouTube un videoclip de circa 9 minute, care prezintă mișcarea din 1 martie 1919.

Intitulat “Mișcarea din 1 martie, o mare voce care a schimbat istoria lumii”, videoclipul prezinţă mișcarea drept o campanie masivă de independență care a avut loc pentru prima dată în colonii încă din primul război mondial, cu 2 milioane de oameni, sau o zecime din populația coreeană totală, luându-se pe străzi pentru a-și impune independența, mai arată sursa citată.

Potrivit informaţiilor oferite de Yonhap, Japonia imperialistă a ucis 7.509 de persoane, a rănit 15.961 persoane și a reținut și torturat 46.948 în suprimarea rezistenței non-violente, arată video-ul, adăugând că știrile despre această mișcare s-au răspândit în întreaga lume prin intermediul unor astfel de organizații de știri străine, cum ar fi The New York Times și The Morning Post.

“Aniversarea centenarului mișcării ar trebui să fie onorată împreună cu oameni din întreaga lume, deoarece aceasta a impresionat Asia și Mapamondul în urmă cu 100 de ani”, a declarat preşedintele VANK, Park Kitae.

Park a cerut tinerilor să promoveze mișcarea prin postarea conținutului videoclipului pe rețelele sociale în diferite limbi, a mai arătat agenţia de ştiri citată. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.