Așa influențează K-POP-ul învățarea limbii coreene

Fanii iubesc K-POP-ul așa de mult încât mulți dintre ei învață limba coreeană în țări precum Statele Unite, Canada, Thailanda și Malaezia.


Conform unui raport al Asociației Limbilor Moderne, aplicarea pentru limba coreeană în facultățile din Statele Unite a crescut cu aproximativ 14% între anii 2013 și 2016, într-o perioadă când înscrierea pentru limbi străine se afla în declin.


Statisticile recente arată că 14.000 de studenți învață coreeana în Statele Unite, comparativ cu acum 20 de ani când numai 163 de studenți aveau această specializare.

A existat o creștere așa de mare a cererii pentru învățarea limbii coreene, încât Duolingo a lansat un curs, anul trecut – acum având în jur de 200.000 de cursanți online.


K-POP-ul a devenit așa de răpândit, încât o agenție de ajutorare ONU folosește acest gen muzical într-un proiect la începutul conversațiilor de pe Skype, care unește tinerii refugiați din Orientul Mijlociu cu studenții din vest.


În Toronto, Canada, tot mai mulți studenți se înscriu la cursuri de limbă coreeană la facultate, mulțumită popularității muzicii coreene și a dramelor.

“Printre studenții mei se află o tânără domnișoară care a crescut într-o casă izolată la fermă în Grey Country Otario, dar a ales Universitatea din Toronto, deoarece a dorit să învețe totul despre Coreea. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat acum 15 ani. Fenomenul este posibil datorită creșterii YouTube-ului, în așa fel încât și cineva ca ea poate avea acces la aceste produse culturale în astfel de locuri îndepărtate.” – Profesor Schmid, Universitatea Toronto.


Este adevărat că fanii internaționali pot învăța expresii sau cuvinte – annyeong (안녕), aegyo (애교), daebak (대박), yeppo (예뻐), saranghae (사랑해), unnie (언니) și oppa (오빠) – prin expunerea la melodii K-POP, însă mulți se îndreaptă către o învățare mai amplă a limbii, înscriindu-se la cursuri.

Comentariile fanilor K-POP:
* “Nu voi minți, am învățat cum să citesc Hangeul (alfabetul coreean), datorită acestul lucru (K-POP-ului). Nu sunt sigur/ă ce înseamnă toate acestea, dar pot să citesc.”
* “Am început să învăț (coreeana) pentru că voiam să știu ce se întâmplă în anumite filmulețe care nu vor fi niciodată subtitrare.”
* “Iubesc Bangtan! Sunt așa de mândru/ă de ei și, da, studiez coreeana datorită lor.”


Cu creșterea fandomurilor internaționale, tot mai mulți doresc să poată comunica cu idolii lor preferați, iar, de multe ori, fanii bilingvi îi ajută și pe ceilalți.

Deși această limbă nu e chiar o floare la ureche, iubirea fanilor internaționali față de idolii lor depășește bariera lingvistică și, în același timp, răspândește bucuria K-POP-ului în întreaga lume.


Sursa: koreaboo.com

(Traducerea: Elena Radulescu)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.