AEN20200819005300315_03_i_P4

Pianistul Kim Sun-Wook speră să-i liniștească pe oameni prin muzica lui Beethoven

            Pandemia de coronavirus ce durează deja de luni bune nu numai că a forțat oamenii să stea acasă dar a și împiedicat artiștii de muzică clasici să susțină recitaluri și concerte în fața unui public numeros.

             Pianistului din Coreea de Sud Kim Sung-Wook, unul din cei mai solicitați artiști din circuitul mondial al muzicii clasice, i-a fost oferită o pauză neașteptată în această primăvară deoarece programul său încărcat a devenit brusc gol.

            „De vreme ce un spectacol în Scoția pentru jumătatea lunii Martie a fost anulat, toate concertele au fost de asemenea anulate până în prezent,” a declarat Kim într-un interview prin intermediul e-mail-ului pentru Agenția de Știri Yonhap. „Am continuat să mă gândesc ce aș putea face în lipsa evenimentelor planificate.”

              Artistul de 32 de ani a ajuns în atenția publicului mondial după ce a câștigat Competiția Internațională de Pian de la Leeds, Marea Britanie, în 2006, la vârsta de doar 18 ani. El a fost declarat cel mai tânăr câștigător al competiției ce are loc o dată la 3 ani și primul campion din Asia din istoria de 40 de ani a competiției, obținându-i de asemenea și titlul de copil-minune.

              De atunci și până în prezent, el a colaborat cu orchestre renumite la nivel mondial, înclusiv cu Orchestra Simfonică din Londra și din Chicago, câștigând reputația de pianist de calitate extraordinară cu un timbru bogat și plăcut, generat într-o formă relativ logică.

              Totodată, pentru artistul de talie globală, pandemia a oferit o șansă rară de a fi acasă pentru prima dată în mult timp pentru a se bucura de viața de zi cu zi din afara turneelor.

              „Dealungul acestei perioade, am putut repeta o serie de repertorii cu care nu am avut șansa prea des să mă întâlnesc,” declara Kim, din Berlin. „Am avut de asemenea ocazia să gătesc mâncare pe cont propriu și consider că mă descurc binișor în acest moment.”

              Artistul a început cu muzica lui Beethoven încă de când a devenit primul cursant al unui program de mentoring condus de Beethoven-Haus Bonn, o fundație memorială din Germania, în anul 2013. Programul i-a oferit șansa de a accesa minunatele colecții ale marelui compozitor dar și toate resursele deținute de instituție.

              Pentru a comemora a 250-a aniversare a lui Beethoven din 2020, Kim a interpretat o serie de sonate aparținând compozitorului german dar și concerte în decursul ultimilor ani.

              Kim a ținut recitaluri pe scena de acasă în 2013 pentru a acoperi întreaga serie de 32 de sonate scrise de Beethoven, în timp ce a publicat trei albume ce conțineau opere din repertoriul compozitorului.

              În Septembrie, el va ține de asemenea un concert solo în Seul pentru a interpreta trei sonate pentru pian, Numerele 30-32, realizate de marele compozitor între 1820-1823. Concertul fusese reprogramat după ce recitalul său din Martie a fost anulat datorită pandemiei de COVID-19.

            Kim și-a exprimat intenția de a începe într-un stil proaspăt interpretarea celor trei sonate, create în anii târzii ai muzicianului german care era aproape surd în 1814.

            „Cunoșteam deja faptul că Beethoven nu mai putea să audă la acea vreme, dar nu mi-am putut imagina modul în care scria note,” adăuga Kim. „Încerc să arunc o privire pe notele și notițele scrise de Beethoven pe măsură ce își pierdea simțul auzului în mod repetat. În acest fel, muzica sa are un impact diferit asupra mea.”

             Pianistul afirma că speră ca muzica lui Beethoven să ofere alinare oamenilor care s-au chinuit să facă față pandemiei fără precedent.

             „Este o onoare pentru un muzician să găsească noi nuanțe ale muzicii sale și să le împărtășească cu un public coreean,” mai spunea el. „Va fi minunat pentru un artist să-i consoleze și încurajeze pe toți în aceste timpuri grele.”

              Concertul plănuit de Kim va fi ținut la Centrul pentru Arte din Seul, în sudul orașului, la data de 13 Septembrie.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.