8524023200_ff4f85b61b_o

1 Martie – Ziua Miscării de Independență

Cunoscută și ca Ziua Mișcării de 1 Martie, Ziua Mișcării de Independență este sărbătoare națională în Coreea de Sud.

Denumiăt local și “Samil Jeol” Ziua Mișcării de Independență comemorează mișcarea de independență la nivel național care a avut loc în 1919 ca protest împotriva colonizării de către Japonia.

Coreeni în timpul marșului de independență

La 1 martie 1919 (Samil Jeol înseamnă „trei-unu”, adică a treia lună, prima zi), protestatarii au manifestat împotriva ocupației japoneze care a început în 1910, privând coreenii de multe libertăți.

Ziua Mișcării de Independență a fost un moment de cotitură; aproximativ două milioane de oameni au ieșit în stradă în manifestații pașnice și a fost citită o declarație de independență la un miting din Seul.

Demonstrațiile au fost întâmpinate cu violență și mii de arestări. Se estimează că aproximativ 15.000 de coreeni au fost răniți și aproximativ 7.000 au fost uciși.

Voluntari coreeni

Liderii independenței au format un guvern provizoriu în străinătate.

Data a fost desemnată o zi de comemorare națională în 1946, la un an după ce Coreea și-a câștigat independența și a devenit sărbătoare națională în 1949.

Coreeni întimpul manifestațiilor

Fragment din proclamația de independență:

“Suntem aici să proclamăm independența Coreei și libertatea poporului coreean. Proclamam acest lucru în fața tuturor națiunilor lumii ca mărturie a egalității umane. Proclamam acest lucru ca descendenții noștri să se bucure în permanență de dreptul lor inerent la națiune. În măsura în care această proclamație provine din istoria noastră de cinci mii de ani, în măsura în care aceasta izvorăște din loialitatea a douăzeci de milioane de oameni, în măsura în care se afirmă dorul nostru pentru promovarea libertății veșnice, în măsura în care exprimă dorința noastră de a lua parte la reforma globală înrădăcinată în conștiința umană, aceasta este voia solemnă a cerului, marele val al epocii noastre și o să acționeze doar cât este necesar pentru co-existența întregii omeniri. Prin urmare, nicio putere în această lume nu-l poate împiedica sau suprima!”




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.