DSC_1841-e1541277088543

Deliciul săptămânii – Ganjang Gejang (Crabi marinați în sos de soia)

Ganjang gejang este un fel de mâncare tradițional coreean care se face prin marinarea crabilor proaspeți într-o saramură ușoară pe bază de sos de soia. Castronul cu orez se va goli în cel mai scurt timp, deoarece vă veți delecta cu carnea de crab aromată ce poate fi găsită în carapace, cu care se combină perfect.

Ce este gejang?
Gejang (게장) este un fel de mâncare tradițional care se face prin marinarea crabilor cruzi în sos de soia. Din punct de vedere istoric, o saramură de sos de soia foarte sărată a fost folosită ca modalitate de conservare a crabilor pentru o lungă perioadă de timp. În zilele noastre, gejang este savurat pentru gustul său delicios, așadar crabii proaspeți se marinează într-o saramură ușoară pe bază de sos de soia și se consumă de obicei în câteva zile. Această versiune modernă este extrem de populară în Coreea. Gejang-ul pe bază de sos de soia mai este numit și ganjang gejang (간장 게장) pentru a-l deosebi de versiunea sa picantă, care este un alt amestec modern, numit yangnyeom gejang (양념 게장).

Sursa foto: Korean Bapsang

Gejang se servește alături de un castron cu orez. De fapt, coreenii se referă la acest fel de mâncare drept „hoț de orez” (밥도둑) pentru că îl veți consuma rapid. Asigurați-vă însă că păstrați o lingură sau două de orez pentru a-l amesteca cu icrele. Saramura infuzată cu crab este de asemenea delicioasă amestecată cu orezul sau ca sos pentru alte preparate.

Cum se prepară gejang? 
În Coreea, gejang este cel mai frecvent preparat cu o specie de crab numită kkotge (꽃게), aka crabul-cal. Numele coreean se traduce literalmente prin „crab de flori”.  Coreenii preferă crabii femele pentru a face gejang, dar puteți folosi, de asemenea, crabi masculi, mai ales toamna, când sunt grași și mai ușor de găsit. La fel ca în cazul consumului de fructe de mare crude, asigurați-vă că utilizați numai cei mai proaspeți crabi.

Metoda de realizare a ganjang gejang este relativ simplă. A face față crabilor vii va fi cea mai mare provocare. Cu toate acestea, în Coreea este foarte frecventă înghețarea crabilor vii, deoarece cei proaspeți se degradează foarte repede. Așadar sunt puși mereu la congelator o vreme pentru o curățare mai ușoară.

Pentru a face saramură, bucătarii coreeni tind să folosească o mare varietate de ingrediente savuroase. Scopul este de a elimina gustul crud, de pește, sporind în același timp aroma crabilor. Saramura trebuie să fie aromată, dar nu prea puternică și prea sărată.

Sursa foto: Korean Bapsang

Ingrediente necesare

  • 5 crabi albaștri proaspeți, de dimensiune medie – aproximativ 2 kilograme
  • Pentru saramură:  2 căni sos de soia, ½ cană de vin de orez sau mirin, 6 căni apă, 3 linguri de zahăr (sau după preferințe), ½ ceapă medie tăiată mărunt, 5 – 6 căței de usturoi mari, 3 – 4 felii subțiri de ghimbir rotunde de aproximativ 1 inci, 1 bucată algă uscată dashima (aproximativ 5 inch), 1 măr mic feliat grosier (sau ½ pară coreeană / asiatică mică), 1 frunză de dafin, ½ linguriță de piper negru boabe, 2-3 ardei iuți roșii întregi uscați
  • Pentru garnitură: 2-3 ardei iuți verzi și/sau roșii tăiați subțire, câteva felii subțiri de ceapă, 3 felii subțiri de lămâie

Instrucțiuni 

1. Puneți crabii vii în congelator timp de o oră sau două (este bine și mai mult), cu excepția cazului în care vă simțiți confortabil cu manevrarea crabilor vii.

2.  Între timp, aduceți toate ingredientele pentru marinată la fierbere, la foc mediu. Reduceți căldura la scăzut și continuați să fierbeți, cu vasul acoperit, timp de aproximativ 20 de minute. Scoateți algele după aproximativ 10 minute de fierbere. Strecurați saramura, eliminând fructele și legumele. Se răcește complet, apoi se pune la frigider până când este gata de folosit.

Sursa foto: Korean Bapsang

3.  Curățați bine fiecare crab cu o perie de bucătărie. Scurgeți-i bine.

Sursa foto: Korean Bapsang

4. Așezați crabii într-un recipient sau borcan etanș. Adăugați ardeiul iute, ceapa și feliile de lămâie. Se toarnă saramura peste crabi. Asigurați-vă că toți crabii sunt scufundați. Cântăriți-i, dacă este necesar, cu un castron mic sau o farfurie care se potrivește în interiorul recipientului. Puneți-i la frigider.

Sursa foto: Korean Bapsang

5.  După o zi, strecurați saramura într-o oală (și puneți crabii la loc în frigider). Aduceți saramura la fiert la foc mediu și fierbeți timp de 3 până la 4 minute. Așteptați ca saramura să se răcească complet, apoi turnați-o înapoi peste crabi. Puteți sări peste acest proces, dar îmbunătățește aroma saramurii și ajută crabii să reziste mai mult.

Sfatul bucătarului

Crabii sunt gata de mâncat după două-trei zile de pregătire. Separați coaja superioară și rupeți corpul în jumătate înainte de servire. Folosiți un spărgător de nuci pentru a sparge mai ușor cleștii. Dacă sunt lăsați în saramură prea mult timp, crabii pot deveni prea sărați, iar carnea va începe să se dizolve.

Sursa foto: Korean Bapsang

Cel mai bine sunt consumați în termen de 3 până la 4 zile de la preparare. După aceea, înghețați individual orice rest de crabi cu un pic de saramură într-o pungă de congelator. Decongelați în frigider câteva ore înainte de servire. Restul de saramură cu infuzie de crab poate fi refolosit pentru a marina carnea, ca sos  sau condiment. Se fierbe câteva minute și se răcește înainte de a o păstra la frigider pentru o utilizare ulterioară.

Poftă bună!




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.