Untitled

Seulul şi Washingtonul au căzut de acord asupra unui proiect de declaraţie privind încheierea războiului din Peninsulă

Ministrul de Externe sud-coreean Chung Eui Yong a anunțat că  Seulul şi Washingtonul au căzut de acord asupra unui proiect de declaraţie pentru a pune capăt războiului din Peninsula Coreea, subiect intens promovat în ultima perioadă pentru a atrage Phenianul din nou la masa negocierilor, transmite EFE, preluat de Agerpres.

“În ceea ce priveşte declaraţia privind încheierea războiului, Republica Coreea (numele oficial al Coreei de Sud) şi SUA s-au declarat de acord asupra importanţei sale, iar cele două părţi au ajuns la o înţelegere virtual asupra unui proiect (de declaraţie – n.r.)”, a declarat Chung, într-o conferinţă de presă susținută pe 29 decembrie.

Analiştii sunt sceptici cu privire la viabilitatea acestei iniţiative, resuscitată încă din luna septembrie a acestui an de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, ca un ultim efort pentru a readuce Phenianul la masa discuţiilor privind denuclearizarea înaintea încheierii mandatului său, în mai 2022.

Potrivit sursei citate, proiectul de declaraţie îşi propune să contribuie la terminarea Războiului din Coreea (1950-1953), care s-a încheiat doar printr-un armistiţiu, fără semnarea unui acord de pace, însă simplul fapt că este vorba despre o declaraţie şi nu despre un tratat de pace face ca în realitate acordul să nu aibă caracter obligatoriu.

“Deşi Coreea de Nord a avut o serie de reacţii rapide şi pozitive la declaraţia privind sfârşitul războiului, sperăm să dea un răspuns mai concret”, a adăugat Chung, citat de agenţia de presă Yonhap.

Sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, a apreciat la vremea respectivă că iniţiativa este “interesantă”, dar a insistat că Seul şi Washingtonul trebuie să renunţe la “politica lor ostilă” faţă de regimul de la Phenian pentru a obţine progrese în cadrul convorbirilor.

Însuşi liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat ulterior că, pentru moment, nu este interesat să participe la vreo întâlnire cu SUA pentru a încerca să relanseze dialogul privind denuclearizarea, aflat în impas, din cauza sus-menţionatei “politici ostile”.

“Analizăm diverse căi pentru ca discuţiile cu Coreea de Nord să avanseze”, a menţionat Chung, fără a preciza care sunt aceste mijloace.

Declaraţiile lui Chung survin într-o perioadă în care Coreea de Nord organizează o importantă plenară a partidului unic în care îşi va contura liniile de politică şi de diplomaţie pentru anul 2022.

Este de aşteptat ca, odată finalizată plenara, în preajma Anului Nou, Kim Jong Un să rostească un discurs de încheiere care să servească drept mesaj pentru Seul şi Washington în legătură cu intenţiile regimului de la Phenian pentru anul viitor, mai arată sursa citată.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.