optimize

Coreea de Sud își intensifică eforturile de a atrage mai mulți muncitori străini

Guvernul coreean își va intensifica eforturile pentru a atrage  cât mai mulți cetățeni străini calificați în acest an prin îmbunătățirea sistemului de vize pentru solicitanții de locuri de muncă care au obținut o diplomă avansată la o universitate din Coreea.

De fapt, ministerul Justiției a introdus recent un set de politici de imigrație mai deschise și mai incluzive care vizează creșterea numărului de lucrători străini pentru a menține creșterea națională pe fondul scăderii continue a populației din țară, natalității scăzute și îmbătrânirii societății.

Potrivit datelor ministerului, în 2021 locuiau în Coreea de Sud  peste 1,97 milioane de rezidenți de naționalitate străină, reprezentând 3,82% din populația totală a țării. Aproximativ 170.000 de studenți internaționali studiază la universități din întreaga țară, dintre care peste jumătate sunt înscriși la cursuri pentru a studia alte subiecte/domenii decât limba coreeană, potrivit KoreaTimes.

În prima jumătate a acestui an, ministerul va lansa un așa-numit „sistem de vize accelerat” pentru cetățenii străini care au obținut master sau doctorat, diplome în știință și tehnologia informației (IT) aici, care le-ar garanta statutul juridic în perioada de căutare a unui loc de muncă. Măsura aceasta vine în condițiile în care țara se confruntă cu  un așa numit “exod de creiere”, mulți tineri cetățeni străini calificați alegând să părăsească Coreea odată ce le expiră vizele de student.

20 Tips on Korean Culture for Foreigners | College Study Abroad | CIEE

Foto: ciee.org

De asemenea, autoritățile vor introduce o nouă politică de vize pentru a atrage cetățeni străini în sectoarele de divertisment și cultură, extinzând totodată sprijinul pentru copiii rezidenților străini fără acte care au fost crescuți aici după ce au intrat în țară la o vârstă fragedă. Pentru a le asigura dreptul la educație și pentru a-i accepta ca membri ai societății coreene, ministerul ia în considerare acordarea rezidenței permanente copiilor care au absolvit învățământul primar aici. Părinților unor astfel de copii li se poate acorda și statutul legal de a rămâne în țară până când copilul își finalizează studiile.

Ministerul a declarat că va continua să sprijine migranții  afgani care au intrat în țară în august ca „contribuitori speciali” pentru a se integra în societatea coreeană în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și educația pe care o vor primi. De asemenea, măsurile de sprijin oferite acestora se vor reflecta în politicile guvernamentale legate de refugiați în viitor.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.