19

Cinci muzee neobisnuite din Seul

Stiati ca Seulul este casa pentru peste 100 de muzee? Unele dintre ele, cum ar fi Muzeul National al Coreei, necesita o zi intreaga pentru a-l vizita pe indelete, dar sunt altele perfecte pentru o vizita pe fuga daca va aflati prin zona in care acestea sunt localizate.

Unul dintre acestea este si Muzeul lacatelor (Lock Museum – 쇳대박물관). Muzeul lacatelor a fost deschis in anul 2004 de către Choi Hong-Kyu (최홍규), un om care și-a făcut averea din vanzarea hardware-urilor asociate cu uși și încuietori. Choi a adunat aproximativ 5.000 de încuietori de peste trei decenii. El spune ca piesele muzeului sau – doar 5% din colecția lui totală – oglindesc franturi din viața de zi cu zi și aspectul estetic al proprietarilor lor anteriori. Aici nu veti gasi insa doar lacate vechi, ci lacate traditionale si antice, chei, suporturi pentru chei si mobilier cu lacate. Din pacate, aceste unice piese de arta, cultura si inginerie au disparut in era noastra de productie in masa. Adresa: 187-8 Dongsung-dong, Jongno-gu, Seoul, Coreea de Sud.

viewPhotoFile

 

sursa foto: www.koreanart21.com

Urmeaza apoi “Owl Art & Craft Museum” – 부엉이박물관. Numele sau cred ca ar trebui sa va spuna totul. Daca sunteti iubitori ai acestor pasari de noapte (bufnitele), Owl Museum este locul ideal unde puteti gasi piese ce infatiseaza aceste pasari, lucrate manual. Muzeul tematic este plin cu piese de arta, artizanat, obiecte de uz casnic utile in viata de zi cu zi și accesorii. In total veti gasi peste 2000 de piese sub un singur acoperis. Elementele de aici provin din peste 70 de țări, inclusiv China, Statele Unite ale Americii, Republica Cehă și Polonia. Multe dintre ele sunt unicat in lume. Initial, Owl Museum a fost o resedinta privata. Pentru intrebuintarea din zilele noastre, structura de baza a fost remodelata si transformata intr-un muzeu, dar a reușit să păstreze farmecul său original. Al doilea fiu al proprietarului, fiind specializat în proiectare, a ales sa tapiteze peretii cu bufnite pentru a da un plus de valoare atmosferei unice a muzeului. Ca bonus, vizitatorii muzeului sunt tratati cu o ceașcă de ceai aromata din partea casei. Muzeul este situat intr-o casa mica, in zona Samcheong-Dong (centrul Seulului) si este deschis de joia pana duminica, de la 10:00 la 19:00 (iarna 10:00-18:00). Preturi: Peste 19 ani: 5,000 de woni, intre 13-18 ani: 4,000 de woni, intre 3-12 ani: 3,000 de woni. Adresa: 143-10, Bukchon-ro, Jongno-gu, Seoul – 서울특별시 종로구 북촌로 143-10 (삼청동).

1568128_image2_1

sursa foto: www.english.visitkorea.or.kr

Urmatorul pe lista noastra este “Seul Museum of Chicken Art”. Situat in Bukchon, muzeul este unul relativ nou, fiind deschis in decembrie 2006. Avand ca tema păsările, atât în cultura de Est cat si de Vest, exponatele muzeului meșteșugite cu atentie exprimă ideea de pasare in diferite contexte de cultură și artă. În limba coreeană, muzeul este, de fapt, numit „Centru de Cultură” (Culture Center of Chicken Art). Acest lucru înseamnă că exponatele sale sunt opere de arta legate de pasari, indiferent cand si de unde provin acestea sau de cine au fost facute. Cel care a infiintat muzeul spera ca acesta va deveni un spatiu de impartasire, invatare si exprimare a sentimentelor.

Clădirea cu două etaje are o zonă de odihnă, o galerie permanentă la primul etaj și o galerie specială la etajul al doilea. De-a lungul anului, expozițiile speciale sunt organizate pentru a reflecta schimbarea anotimpurilor. Muzeul este inchis lunea si in timpul sarbatorilor nationale, cum ar fi Seollal si Chuseok. In restul zilelor, acesta este deschis intre orele 10:00-18:00. Preturi: adulti – 3,000 de woni/ grupuri de cate 20 sau mai multe persoane – 2,000 de woni; copii – 2,000 de woni/grupuri de cate 20 de copii sau chiar mai multi – 1,000 de woni. Adresa: 66, Bukchon-ro, Jongno-gu, Seoul – 경기도 동두천시 평화로 3189 (하봉암동)

20101130101959_D217_3  20110119145912_M   sursa foto: www.visitseoul.net

Un scurt popas trebuie facut si la „Mokin Museum and Gallery” (목인박물관). Muzeul Mokin este situat în Insa-dong, o zonă foarte vizitata de catre turisti pentru cultura tradițională coreeană și meșteșuguri. Este singurul muzeu local specializat in sculpturi din lemn, aici fiind expuse în mod unic o mare varietate de sculpturi din lemn. Mokin se referă, de fapt, la sculpturi din lemn realizate în forme de figuri traditionale umane sau diferite animale. Muzeul deține 5.000 de diferite sculpturi populare din lemn, inclusiv cele folosite pentru a decora trăsurile funerare si templele, cea mai mare parte din ele datand din timpul dinastiei Joseon si pana in timpurile moderne. Aceste artefacte pot fi utilizate ca resurse de bază valoroase pentru a invata mai multe despre stilul de viață coreean în timpul epocilor relevante. Sculpturile populare din lemn de la muzeul Mokin vor continua să joace un rol important în schimbul de informații și dezvoltarea patrimoniului cultural coreean. Pretul unui bilet este de 5,000 de woni. Exceptie fac doar tinerii sub 19 ani si batranii peste 65 de ani, pentru care pretul unui bilet este de 3,000 de woni. Adresa: 20, Insadong 11-gil, Jongno-gu, Seoul – 서울특별시 종로구 인사동11길 20 (견지동). Muzeul este inchis lunea, de Anul Nou, Seollal si Chuseok.

mmm3mmm  mmm 1mmmm2

sursa foto: www.english.visitkorea.or.kr

Ei bine, daca ajungeti in Seul, nu puteti rata “Teddy Bear Museum N Seoul Tower – 테디베어박물관 (N서울타워)”! Teddy Bear Museum este gazduit de N Seoul Tower, un simbol al Seulului si un loc ideal pentru admirarea peisajul urban din capitala Coreei de Sud. Muzeul prezinta exponate sub forma de ursuleti de plus care expun, de fapt, istoria Coreei din trecut si pana in prezent. Este un mod amuzant și inovator pentru vizitatori de a vedea cum Seulul s-a schimbat la fata și s-a dezvoltat de-a lungul timpului, atât ca o capitala a Coreei, cat si ca oraș internațional. Ursuleții de pluș frumos colorati si imbracati in Hanbokuri si ele la fel de frumos colorate si brodate sau adepti ai stilului vestimentar modern sunt reprezentati în scene ce recreaza evenimente istorice importante din istoria sud-coreenilor, precum și diverse aspecte ale vieții Seulului. Un plus pe care acest muzeu il ofera vizitatorilor este ca dupa încheierea turului muzeului, vizitatorii pot opta pentru o vedere panoramica a orasului din Observatorul N Seul Tower. Cocotat pe cel mai înalt punct al muntelui Namsan, Observatorul ofera o priveliste deosebita a Seulului, care-ti taie efectiv respiratia.

Muzeul are doua galerii:

1. Centrul istoric al Seulului:
– Capitala Joseon-ului: veti descoperi aici, datorita ursuletilor de plus, istoria din vremurile de onoare ale Seulului, perioada in care orasul a devenit capitala in timpul Dinastiei Joseon (perioada in care orasul se numea “Hanyang”) pana la inceputruile sale ca Republica Coreea.
– Seul, vazut ca o capitala: de ce Seulul a devenit capitala și cum s-a întâmplat acest lucru.
– Povestea palatelor din Seul: viata la palat in vremurile de demult.
– Seulul în zilele noastre: descrie viața modernă, pornind de la perioada colonizarii japoneze.

2. Centrul special al Seulului:
Aici, prietenii nostri pufosi ne arata viata modernă în Apgujeong, Seul.
– Descopera Seulul azi: aflați mai multe despre diverse aspecte ale Seulului modern.
– Zona foto: Distractie cat cuprinde in fascinanta lume a ursuletilor de plus.
– Istoria ursuleților de pluș: descoperiti istoria ursuleților de pluș și puteti vedea urși de lux (ei bine, la coreeni exista si asa ceva!).
– Zona palatului: puteti vedea ursuleti de plus prezentati in diferite drame coreene, foarte populare/la moda.

Muzeul este deschis tot timpul anului, intre orele 10:00-22:00 (accesul este permis pana la ora 21:00). Pretul unui bilet este de 8,000 (peste 19 ani). Intre 14-18 ani – 6, 000 de woni, iar copiii sub 13 ani – 5,000 de woni si include doar vizitarea muzeului. Pentru Observator, persoanele de peste 19 ani vor plati 12, 000 de woni pentru un bilet, adolescentii (14-18 ani) – 8,000 de woni, iar copiii sun 13 ani – 6,000 de woni. Adresa: 126, Namsangongwon-gil, Yongsan-gu, Seoul – 서울특별시 용산구 남산공원길 126 (용산동2가).

ura 2ursurs 4urs 3

Sursa foto: www.tripadvisor.co.kr si www.english.visitkorea.or.kr

Sursa text: www.english.visitkorea.or.kr si Seoul Book of Everything

Traducere: Han Sarang

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.