AEN20170503005500315_02_i

Alegatorii din Coreea doresc un conducator onest, competent si receptiv

Cu alegerile prezidentiale la cinci zile distanta, sud-coreenii isi doresc un lider onest, competent si receptiv, capabil sa conduca tara prin provocari economice si de securitate, prin restabilirea sistemului sau de justitie si democratic, informeaza site-ul Yonhap.

Alegerile din 9 mai vor incheia un scandal masiv de coruptie care o implica pe fosta presedinta Park Geun-hye, care a scos la inaintare politica defectuoasa a tarii si coruptia adanc inradacinata.

Conform site-ului citat, dezamagirea fata de politica bazata pe status quo a electrizat alegatorii. In principal este vorba despre  tinerii care erau in mare parte apatici in ceea ce priveste politica, mai ales din cauza concurentei infricosatoare pentru locurile de munca. “Voi merge cu siguranta sa votez pentru a contribui la restabilirea natiunii noastre … in care cetatenii sunt respectati in mod corespunzator”, a declarat Cheong Ha-jun,  un student in varsta de 22 de ani, pentru Agentia de stiri Yonhap.

“Prima mea participare la votul prezidential are o semnificatie speciala, deoarece cred ca vom dovedi prin noi ca cetatenii, in cele din urma, vor orienta tara noastra in directia pe care o consideram dreapta”, a adaugat el.

Cheong se numără printre cei 6, 76 de milioane de alegatori eligibili in varsta de 20 de ani care reprezinta aproape 16% din totalul de 42, 48 de milioane de alegatori.

Intr-un studiu publicat luna trecuta de catre Biroul National de Gestionare a Alegerilor, 84,2% dintre alegatorii de 20 de ani și 80,9% dintre cei de 30 au declarat ca vor participa activ la alegeri. Cifrele au fost cu aproximativ 10 procente mai mari decat la ultimele alegeri prezidentiale din 2012.

Pentru multi tineri cu drept de vot, alegerile reprezinta o prelungire a luptei populare pentru democratia care a inundat tara timp de cinci luni de cand a izbucnit, in octombrie 2016, scandalul ce a condus la demiterea lui Park pe 10 martie. Park se confrunta in prezent cu un proces pentru mai multe acuzatii, inclusiv coruptie si abuz de putere.

Intr-adevar, scandalul a dat ocazia alegatorilor de a se trezi din starea latenta in care au alunecat: un esec de a alege liderul corect declanseaza confuzie sociala si politica si face ca tara sa se abata de la drumul ales pentru eforturile sale de a stimula cresterea economica si apararea impotriva Coreei de Nord care este din ce in ce mai ostila.

“In urma recentei experiente dobandite pe fondul problemelor cu fostul presedinte, am devenit, in sfarsit, constienti de cat de important este sa alegem liderul potrivit, pentru ca am vazut ce se intampla atunci cand alegem persoana gresita pentru biroul de varf”, a afirmat Jung Suin, un student de 24 de ani.

Conform lui Kim Jang-won, un profesor in varsta de 36 de ani din Seul, viitoarele alegeri vor reprezenta o sansa cruciala pentru natiune sa se reintoarca după criza aparuta in urma demiterii lui Park Geun-hye. “Prin vot, sper sa oferim puterea unor forte politice capabile sa duca la schimbarea necesara de care tara noastra are nevoie pentru a lasa in urma recentul scandal”, a spus el.

In ceea ce priveste calificarile urmatorului presedinte, alegatorii au subliniat integritatea, o viziune si o filosofie clara, asta ca sa nu mai vorbim de o intelegere mai profunda a provocarilor, cum ar fi somajul in randul tinerilor si costurile locuintelor.

“Ceea ce caut prima data este integritatea sau disciplina etica, deoarece am experimentat un fiasco de conducere fara precedent”, a declarat Park Jung-hyun, un alegator din Seul  in varsta de 23 de ani. “Toti am observat cum majoritatea politicienilor, odata vazuti ca fiind curati, au devenit corupti cand au ajuns in pozitii mai inalte … Sper ca următorul lider va fi unul de care cu totii putem fi mandrii … unul care nu se va lasa imbatat de putere”, a adaugat el.

 

Pentru Hong Yu-taek, un student in varsta de 21 de ani, cea mai presanta problema este reprezentata de capacitatea viitorului presedinte de a majora salariul minim, care in prezent este de 6.470 woni (5.72 $) pe ora si  daca va putea sa asigure mai multe case de inchiriat studentilor. “Deoarece am obtinut un loc de munca part-time si locuiesc separat de parintii mei, preocuparea mea imediata consta in aspecte mai realiste, cum ar fi salariul minim”, a subliniat el.

O “conducere comunicativa” este, de asemenea, o calificare importanta pentru noul presedinte. Fostul sef al statului a atras multa atentie pentru lipsa de comunicare cu publicul si chiar cu asistentii sai de top.

Potrivit lui Lee Soo-eun, un alegător de 23 de ani din Seul, urmatorul presedinte trebuie sa fie mai flexibil, incluziv si capabil sa comunice fara probleme cu publicul­ – calificari care i-au lipsit fostui sef al statului.

Won Kyu-wang, un lucrător de birou in varsta de 48 de ani din Goyang, la nord-vest de Seul, si-a exprimat speranta ca noul presedinte va depune mai multe eforturi pentru a construi un consens public cu privire la principalele politici. “In multe cazuri, cetatenii s-au simtit lasati pe dinafara in procesul de formulare a principalelor politici care le afecteaza viata. Sper ca noul lider sa se ingrijeasca mai mult de opiniile si sentimentele cetatenilor”, si-a expus el doleanta.

Constienti de atentia alegatorilor privind abilitatile de comunicare, candidatii prezidentiali, printre care si liderul de front, Moon Jae-in, s-au angajat sa se adreseze mai mult cetatenilor si sa stabileasca legaturi mai stranse cu mass-media prin intalniri spontane.

In lumina amenintarilor persistente venite din partea Phenianului la adresa securitatii si a geopoliticii din ce in ce mai complexe din Asia de Est, alegatorii tineri acorda o atentie deosebita si intrebarii  <<Daca cei care candideaza sunt echipati cu suficiente masuri de securitate si de politica externa>>.

“Urmatorul presedinte trebuie sa fie capabil sa se ocupe cu dexteritate de problemele de politica externa ale natiunii noastre. … Sper ca el sau ea va proiecta o imagine a unui lider puternic si competent pe scena diplomatica“, a spus Hong.

Noul presedinte se va confrunta cu sarcinile descurajatoare de a coordona cooperarea in domeniul securitatii cu Washingtonul in privința unui Pyongyang ambitios din punct de vedere nuclar si de a ameliora conflictul istoric cu Tokyo si tensiunile diplomatice cu China in ceea ce priveste desfasurarea unei baterii de aparare antiracheta din SUA. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.