Toamna se numara … evenimentele culturale!

Ca in fiecare an, venirea toamnei aduce cu sine multe surprize pentru iubitorii culturii coreene din Bucuresti. Pe langa cele mai asteptate evenimente multiculturale ale toamnei (Festivalul Ambasadelor, respectiv, Asia Fest), Ambasada Coreei de Sud la Bucuresti a pregatit pentru publicul bucurestean o suita de evenimente menite sa satisfaca “apetitul” K-lovers-ilor.

Primul dintre aceste evenimente este dedicat sportului si va avea loc pe 1 octombrie, la Sala Polivalenta din Capitala. Este vorba despre “Cupa Ambasadorului”, eveniment dedicat cluburilor de Taekwondo din Romania si organizat in colaborare cu WTF – Federatia Roamana de Taekwondo (WT – World Taekwondo). Avand o vechime de peste 200 de ani, Taekwondo/태권도, sau “Arta de a lovi cu mainile si picioare”, este o forma de arte martiale coreene, caracterizate in special prin lovituri inalte cu piciorul. Taekwondo-ul a devenit sport national in Coreea in anul 1971. Doi ani mai tarziu, respectiv in 1973, a avut loc primul Campionat Mondial de Taekwondo organizat la Seul, iar in 1980 Comitetul Olimpic International l-a adoptat ca eveniment official al Jocurilor Olimpice.

Ziua Nationala a Coreei va fi sarbatorita si anul acesta in luna octombrie. Vom revin informatii cat de curand. reaminrin cititorilor ca in Coreea, “National Foundation Day” sau “Gaecheonjeol” (개천절) se sarbatoreste annual pe 3 octombrie, in conformitate cu calendarul gregorian. Evenimentul celebreaza fondarea Gojoseon, primul stat al natiunii coreene. Potrivit lui Samguk Yusa, Dangun a intemeiat Gojoseon in a treia zi a lunii lunii a 10-a, 2333 î.Hr. Literal, “Gaecheonjeol” inseamn “Ziua cerului deschis (Heaven-opened Day)”.

Vestile bune nu se opresc insa aici! Finalul lunii octombrie ne aduce Serile Filmului Coreean, eveniment ce va avea loc in perioada 18-20 octombrie in Bucuresti si Brasov. Printre peliculele care vor rula in cele doua cinematografe se numara si  “Age of Shadows/밀정”, un thriller din 2016 in regia lui Kim Jee-woon, scris de Lee Ji-min si Park Jong-dae, cu Gong Yoo si Song Kang-ho in rolurile principale.

“The Thieves/도둑들” este un film heist (subgen al genului crima) din anul 2012, regizat de  Choi Dong-hoon, cu o distributie de exceptie, printre care ii amintim pe: Kim Yoon-seok, Kim Hye-soo, Lee Jung-jae, Jun Ji-hyun, Simon Yam, Kim Hae-sook, Oh Dal-su, Kim Soo-hyun, Angelica Lee si Derek Tsang.

Ultimul, dar nu si cel din urma, este filmul de actiune de epoca “Kundo: Minranui Sidae/군도:민란의 시대”, aparut in anul 2014, cu Ha Jung-woo si Kang Dong-won in rolurile principale, si regizat de Yoon Jong-bin. Filmele vor rula cu subtitrare in engleza si romana.

Mai multe detalii vor fi disponibile in curand, urmand ca Ambasada sa creeze o pagina de eveniment special dedicata acestui subiect.

Nici bine nu terminam de vizionat peliculele coreene ca ne si pregatim de “Korean Quiz Competition”, un eveniment ce va avea loc pe 21 octombrie, in Aula din incinta Bibliotecii Centrale Universitare. Potrivit reprezentantilor Ambasadei, concursul va fi asemanator cu “Quiz on Korea”, cu cateva mici diferente ce vor tine de premii si limba in care se va desfasura competitia (limba romana in principiu, si minim limba coreeana-cunostinte generale). Preliminariile vor fi in data de 6 octombrie, cel mai probabil la Universitatea Romanao Americana din Bucuresti, respectiv centrele universitare sau casele studentesti din Iasi/Cluj. Inscrierile pentru concurs se vor incheia in data de 24 septembrie, iar formularul este disponibil pe pagina de facebook a Ambasadei Coreei de Sud la Bucuresti.

In opinia noastra, unul dintre cele mai asteptate evenimente este insa “Expozitie de fotografie Dokdo – Fours Seasons of Dokdo”. Evenimentul va avea loc in cadrul Serilor filmului coreean, in Brasov si Bucuresti, precum si in cadrul “Korean Quiz Competition”, cu mentiunea ca va fi accesibila publicului larg pe o perioada de o luna de zile (21 octombrie-20 noiembrie), in Holul din Corpul Dacia al Bibliotecii Centrale Universitare.

The Liancourt Rocks, cunoscute si ca Dokdo sau Tokto (Hangul: 독도- insula solitara) sunt un grup de insule mici in Marea Japoniei si, totodata, un subiect fierbinte de dispute teritoriale intre Corea de Sud si Japonia. Disputa veche si cu origini adanc inradacinate in istoria celor doua popoare, Dokdo constituie si astazi un „conflict deschis” in sfera relatiilor bilaterale dintre cele doua tari, dar si un izvor viu de inspiratie in poezie si arta.

Va invitam sa descoperiti Coreea alaturi de noi! (Material realizat de 한사랑)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.