restmb_idxmake

Mangwon-dong – supraestimatul, dar fermecatorul “oras al sefie-urilor”

La prima vedere, nu observi imediat ceea ce este atat de special in ceea ce priveste “Mangridan-gil”, o porecla pentru strada principală din Mangwon-dong, din vestul Seulului.

Ieșind în afara stației Mangwon de pe linia de metrou nr. 6, te vei confrunta cu zone rezidențiale și strazi înguste, fapt ce va atrage cu siguranță următoarea întreba: “Acesta este orașul selfie-urilor?”.

Dar mergeti puțin mai departe de Mangridan-Gil, veți întâlni mici cafenele și magazine fermecătoare, foarte “ofertante” pentru cei care doresc să-și “decoreze” paginile de Instagram cu imagini spectaculoase.

Situat între străzile aglomerate din Hongdae – autoproclamată “stradă  tinerilor” – și malul râului Han, Mangwon-dong este cunoscut drept un cartier de artiști, scriitori și muzicieni.

Porecla menționată a strazii principale este o combinație între Mangwon și Gyeongridan-gil, o zonă comercială din Itaewon-dong, cunoscută pentru restaurantele și barurile mici. Cu toate acestea, nu are încă farmecul lui Gangnam și nici nu a devenit un loc faimos pentru tineri precum Hongdae sau Itaewon. De asemenea, și-a pierdut reputația de “cartier al artistilor”, găzduind artiști care au ieșit din Hongdae din cauza chiriilor în creștere.

Ceea ce puteți găsi sunt magazine mici și cafenele de o manieră ciudată, cum ar fi pietre pretioase  ascunse în cartier.

Dacă sunteți în căutarea de suveniruri mici pentru a aduce înapoi acasă din călătoria dvs., magazinele de cadouri din aeroport sunt o opțiune bună. Dar dacă aveți timp, vă recomandăm să vizitati Grădina Linnea. Situat la aproximativ 100 de metri distanță de capătul sudic al Mangridan-gil, magazinul este aprovizionat cu brățări cum ar fi roller-coastere, ornamente și cești de ceai. Varietatea indică efortul proprietarului de a achiziționa o bogată colecție de articole, despre care spune ca le are din toata lumea.

Din exterior, atelierul 817 nu este impresionant, numărul fiind pur și simplu tencuit pe un zid gri. Totusi, nu judecați o carte – sau, în acest caz, o cafenea – dupa copertă!

Intrati pe poarta in interiorul curtii si mergeti până la ultimul etaj, unde veți putea vedea întregul Mangwon-dong dintr-o singură privire. Lumina soarelui care străpunge panza ce tine loc de acoperis, înclinată deasupra zonei de ședere, vă va întâmpina cu blândețe, în timp ce ochii vostri pot “trece” peste străzile înguste ale Mangwon-dong, “vizitand” și metropola aglomerată de dincolo de ea.

Cafeneaua servește, de asemenea, ca atelier de lucru pentru 817 Design Space, atelier care functioneaza din 2015.

Intorcandu-ne la cafenea, trebuie sa stiti ca spatiul de pe acoperiș este mic, deci poate fi înghesuit atunci când il vizitați, daca se vor afla si alti vizitatori in zona. De asemenea, nu se poate urca pe Lady Liberty, dar peisajul vă poate lăsa fără respiratie.

De ce Mangwon devine brusc un hotspot pentru trendy și hip?  Pentru a găsi răspunsul, nu căutați mai departe de oraș, pana la Hongdae.

Acum câțiva ani, Hongdae era plin de cafenele mici și fermecătoare și de magazine care vindeau brățări. Era un loc în care tinerii puteau să stea în weekend, unde o plimbare simplă era o răsplată.

Străzile umile sunt acum înghesuite cu cluburi, baruri și oameni care caută să aibă noroc. Cu chiria crescândă, mulți dintre proprietarii magazinelor au migrat spre Mangwon.

Unii rezidenți din Magwon sunt practic îngrijorați că zona va merge pe aceeași cale ca Hongdae.

În luna martie a acestui an, un grup al rezidenților din Mangwon a formulat o petitie ce a strâns 1000 de semnături de la localnici, petitia fiind împotriva celor care numesc acest cartier “Mangridan-gil”.

Potrivit unui site web imobiliar, chiria în Mangwon-dong a crescut cu aproximativ 38% față de începutul anului 2015. Locuitorii spun că faima nedorită a dus la creșterea chiriei în cartier.

Jo Young-kwon, care conduce grupul de rezidenți din Mangwon-dong, numește Mangridan-gil “o fantomă”. “Nici un rezident nu știe exact unde este, și nu i-am dat niciodată un astfel de nume. Cu toate acestea, mulți vizitatori vin aici căutându-l”, a spus el.

În ciuda perspectivei înfloritoare a gentrificării (un proces de renovare și revigorare a cartierelor urbane deteriorate prin intermediul afluxului de rezidenți mai bogați, care duce la creșterea valorii proprietăților și strămutarea familiilor cu venituri mici și a micilor întreprinderi – n.r.), Mangwon-dong, cel puțin pentru moment, rămâne un mic oraș “liniștit”, în care tinerii vin căutând o experiență de postat pe contul de Instagram.

Sursa: koreaherald.com

Traducere: Damian Stan




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.