AEN20180106002451315_01_i

Coreea de Sud si S.U.A. incheie prima intalnire privind modificarea acordului de comert liber

Coreea de Sud si Statele Unite au tinut vineri, 5 ianuarie, prima lor intalnire pentru a discuta amendamentele acordului lor de liber schimb, deoarece Washingtonul incearca sa-si reduca deficitul comercial cu tara asiatica, informeaza agentia nationala de stiri Yonhsp.

“Fiecare parte a ridicat probleme legate de revizuirea si punerea in aplicare a unui  acord de comert liber coreeano-american, cunoscut sub numele de KORUS, incluzand si “zonele sensibile””, a afirmat intr-o declaratie ministrul comertului din Coreea de Sud.

Potrivit sursei mentionate anterior, partea sud-coreeana si-a exprimat, in mod special, interesul fata de solutionarea problemelor legate de clauza privind rezolvarea litigiilor dintre investitorii de stat (ISDS), clauza si despagubirile comerciale. Cu prevederile ISDS, investitorii pot sa dea in judecata tarile pentru presupuse practici discriminatorii prin organizati internationale de arbitraj.

“Cu privire la problemele ridicate de S.U.A., Coreea de Sud si-a exprimat in mod activ pozitia”, a afirmat un oficial al ministerului fara a elabora.

Renegocierea a urmat dupa ce președintele american Donald Trump a invinuit acordul de sase ani pentru deficitul comercial in crestere al tarii sale cu a patra cea mai mare economie din Asia. Dar Seul a subliniat factorii macroeconomici si surplusul din comertul cu servicii din S.U.A.

“Washingtonul a solicitat , printre altele, un acces mai bun la piata autohtona din Coreea de Sud. Cele doua parti au convenit sa continue discutiile pe baza intalnirii de vineri, 5 ianuarie, si sa stabileasca in curand data unei a doua runde de negocieri… Guvernul intentioneaza sa se pregateasca pentru urmatoarea runda de negocieri prin colectarea opiniilor partilor interesate si a expertilor si prin elaborarea unei strategii comune cu ministerele relevante”, a adaugat ministrul.

Intalnirea a fost condusa, din partea Coreei,  de catre Yoo Myung-hee director general al biroului de politica comerciala al ministerului, iar din partea SUA, de catre asistentul reprezentantului comercial Michael Beeman.

In timpul sesiunii de o zi, partea din S.U.A. a solicitat un acces mai usor pe piata sud-coreeana, precum si modificarea altor bariere comerciale, mai informeaza Yonhap.

“Statele Unite au discutat despre propunerile de a stabili un comert echitabil si reciproc in sectoarele cheie de bunuri industriale, precum automobile si piese auto, dar si despre dizolvarea barierelor transversale si sectoriale care afecteaza exporturile americane”, a afirmat USTR intr-un comunicat .

La incheierea sedintei din data de 5 ianuarie, ambasadorul Robert Lighthizer a spus: “Avem de parcurs un drum lung pentru a ajunge la un acord care sa serveasca interesele economice ale poporului american”.

Conform articolului publicat de agentia de stiri amintita mai sus, Lighthizer a declarat ca SUA doreste “comert echitabil si reciproc” intre cele doua natiuni si a promis ca va “avansa cat mai rapid posibil pentru atingerea scopului”. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.