AEN20180214003500315_01_i

Coreea de Sud va achita o factura de peste 2 milione de dolari in numele delegatiei nord-coreene

Coreea de Sud a aprobat miercuri, 14 februarie, alocarea unui buget suplimentar pentru a sprijini participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de iarna din PyeongChang, au declarat oficialii dupa cum relateaza agentia nationala de stiri Yonhap.

Potrivit sursei mentionate, Consiliul de promovare a schimburilor si cooperarii dintre Sud si Nord a aprobat alocarea sumei de 2,86 miliarde woni (2,64 milioane de dolari) din bugetul de stat pentru cooperarea inter-coreeana, suma served la plata facturilor pentru delegatia trimisa de Phenian la Pyongyang.

Capitalul va acoperi costurile a sute de artisti nord-coreeni, majorete si membri ai echipei de taekwondo, care au venit in Sud ca participanti din partea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarna, mai arata Yonhap.

“Acest fond suplimentar are ca scop oferirea de sprijin financiar pentru vizita delegatiei nord-coreene in Coreea de Sud si pentru realizarea proiectelor de cooperare culturala intre Nord si Sud”, a declarat un oficial al Ministerului Unificarii.

Conform oficialului, problema finantarii pentru participarea delegatiei din Phenian la Jocurile Paralimpice de la PyeongChang din luna martie va fi dezbatuta in cadrul unei intalniri separate si viitoare a Consiliului.

La deschiderea reuniunii Consiliului, ministrul unificarii Cho Myoung-gyon, care prezideaza consiliul, a explicat ca participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice a oferit un impuls esential pentru imbunatatirea relatiilor inter-coreene si a pacii in Peninsula Coreeana.

“Participarea delegatiei nord-coreene in diferite forme serveste drept o ocazie destul de buna pentru a atinge obiectivul Seulului de a organiza <olimpiada pacii> si de a transforma acest lucru intr-o oportunitate pentru imbunatatirea relatiilor inter-coreeane si pentru a deschide usa spre pace in Peninsula Coreeana “… “Odata cu trimiterea unei delegatii de nivel inalt, a unei trupe de artisti si a unei echipe de majorete, Jocurile Olimpice au devenit sansa Nordului de a comunica cu comunitatea internationala, iar acest lucru ar putea deschide calea pentru discutia ce poate conduce la cladirea si mentinerea pacii in peninsula,” a spus ministrul.

Coreea de Sud a tinut cont de sanctiunile Organizatiei Natiunilor Unite si alte norme internationale in ceea ce priveste gazduirea participantilor olimpici ai Coreei de Nord, a adăugat ministrul, referindu-se la preocuparile ridicate in legatura cu prezenta la olimpiada a tarii care dezvolta in mod sfidator arme nucleare, a mai aratat agentia de stiri citata. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.