JIkPFpB7gxuWCe6B8NnomvgI0vI

După 4 ani, guvernul coreean ține prima comemorare de la dezastrul maritim al feribotului Sewol

Aproximativ 5.000 de coreeni s-au adunat în orașul din Ansan pentru prima comemorare guvernamentală în memoria victimelor dezastrului feribotului Sewol din 2014, marcând cea de-a patra aniversare a uneia dintre cele mai groaznice dezastre maritime ale țării, unde au fost luate viețile a peste 300 de persoane, informează site-ul koreaherald.com.

Potrivit sursei citate, Ansan, din provincia Gyeonggi, este locul unde majoritatea victimelor dezastrului – elevi de liceu care se aflau într-o excursie către insula Jeju – au trăit înainte ca tristul eveniment să le curme viața. Mulți dintre ei erau elevi ai liceului din oraș, Danwon.

“Mulți spun că timpul le vindecă pe toate, dar cred că aceste vorbe sunt numai minciuni. (Patru ani au trecut și) încă nu sunt bine. Încă nu sunt pregătită să te las să pleci”, a afirmat Nam SeoHyeon, sora mai mare a lui Nam JiHyeon, unul dintre mulții elevi ai liceului Danwon care și-au pierdut viața în tragedia de acum 4 ani.

“În ultimii patru ani, lumea mea a fost despre tine. Îmi este așa de dor de tine, surioară! Îți promit că o să am o viață care te va face mândră de mine. Te iubesc așa de mult!”, se mai arată in scrisoarea scrisă de aceasta surorii sale.

Printre cei care au luat parte la comemorare s-au regăsit prim-ministrul Lee NakYeon, Choo MiAe, liderul Partidului Democrat, Yoo SeongMin, co-liderul Partidului central Bareunmirae, Cho BaeSook, președinta Partidului minoritar de opoziție pentru Deocrație și Pace și Lee JungMi, președinta Partidului Justiției.

Câțiva miniștri, incluzându-i pe ministrul Oceanelor și al Pescuitului, Kim YoungChoon, ministrul Educației, Kim SangKon, și ministrul Egalității de Gen, Chung HyunBack, au fost, de asemenea, prezenți.

Președintele Moon JaeIn, care nu a luat parte la eveniment, a promis, duminică, 15 aprilie, să “dezvăluie adevărul” despre dezastru. Moon a spus că se vor relua căutările rămășițelor a cinci victime care încă lipsesc, odată ce epava feribotului va fi ridicată în luna mai.

Feribotul, ce cântărește 6,825 tone, a fost ridicat anul trecut și deocamdată zace pe o parte în portul Mokpo, lângă Jindo, aproape de locul unde s-a scufundat.

“Ne-am schimbat după tragedia din Sewol”, a scris Moon într-o postare pe Facebook pe care a urcat-o în ziua aniversării (14 aprilie – n.r.). „Voi depune toate eforturile pentru a mă asigura că viața fiecărui cetățean este considerată cea mai valoroasă”, a adăugat președintele.

De la ceremonia de comemorare au lipsit și liderii principalului Partid Liberal Coreean de opoziție, care se afla la putere când dezastrul maritim s-a produs în timpul demisiei administrației președintei Park GeunHye. După cum cititorii noștri știu deja, administrația Park nu a găzduit niciodată o comemorare pentru victimele dezastrului din Sewol.

“Luăm parte la această ceremonie pentru a ne arăta hotărârea de a nu renunța până când adevărul nu va ieși la iveală”, a declarat un grup compus din familiile victimelor.

“Sperăm ca această comemorare să fie începutul unei lumi în care viața toturor cetățenilor va fi prețuită și siguranța va fi asigurată”, au afirmat aceștia.

Un total de 110 scrisori, multe dintre ele sfâșietoare, scrise de părinții victimelor, au fost publicate și online (www.416letter.com) și pe hârtie pentru aniversarea de comemorare.

“Îmi pare rău ca mănânc, râd, plâng și-mi trăiesc viața de zi cu zi fără tine”, a scris o mamă către fiica sa, DaHye. „Îmi pare rău că am eșuat în a te proteja. Îmi pare rău că sunt în viață fără tine. Nu merit să fiu mama ta. Îmi pare rău. Îmi pare rău, copila mea”, a mai scris aceasta.

O altă mamă care și-a pierdut fiul, Yeong Seok, scrie că încă mai plătește facturile pentru mobilul lui deoarece dorește să-i păstreze numărul de telefon – în ciuda faptului că acesta nu-i mai poate răspunde la telefon.
“Încă nu ți-am depus certificatul de deces. Încă nu știu cum să-mi iau rămas bun de la tine,” scrie mama lui Yeong Seok.

Dezastrul feribotului Sewol a declanșat o reacție publică masivă în 2014, iar modul în care este amintit rămane, în continuare, extrem de politizat și divizat.

De exemplu, în timpul jocurilor olimpice de la PyeonChang, Kim ALang, un membru al echipei coreene de patinaj viteză pe pistă scurtă, a devenit țintă a agresiunii online a unor extremiști conservatori pentru că a purtat o panglică galbenă, onorând victimele tragediei din Sewol.

În 2014, suporterii tineri ai fostei președinte Park, au făcut pancarte pentru a înscena o grevă prin a se hrăni în fața familiilor victimelor catastrofei din Sewol, care se aflau într-o grevă a foamei ca protest față de guvernul de atunci.
Liberalii spun că guvernul Park a fost întru totul responsabil pentru dezastru, în timp ce suporterii acestui guvern, împreună cu ultaconservatorii, argumentează că incidentul nu a fost nimic altceva decât un “accident de trafic”.
Deși o anchetă din 2014 a concluzionat că scufundarea s-a produs din mai mule motive, printre care o reproiectărea ilegală a feribotului și  supraîncărcărea acestuia, pe 15 aprilie, Moon a anunțat că o echipă specială va continua să investigheze temeinic cauza dezatrului.

Comentariile lui Moon au fost făcute la aproximativ patru luni după ce Adunarea Națională a adoptat o lege specială privind reinvestigarea dezastrului feribotului Sewol, în noiembrie.
În martie, procurorii au acuzat trei foști asistenți ai fostei președinte Park, printre care și Cho YoonSun, fost secretar de stat pentru probleme politice, din cauza presupusei înființări a unui sistem de răspuns pentru a împiedica comitetul special de investigare din 2014, să ia o decizie nefavorabilă pentru administrația Park de la acel moment.

De asemena, tot în martie, procuratura a concluzionat că fosta președinte Park a petrecut timp crucial în dimineața dezastrului în dormitorul său. Procurorii cred că oamenii ei, incluzandu-l pe fostul șef al personalului, Kim KiChoon, au fabricat timpul la care aceasta a fost informată despre dezastru, ca parte a eforturilor de a ascunde răspunsul său lent.

Președintele Moon, de asemenea, a dezvăluit planul său de a crea un parc în memoria victimelor în Zona de Recreere Ansan Hwarang – un parc public destul de popular printre locuitori. Decizia a fost, însă, contestată de unii locuitori din regiune, care au afirmat că acest parc ar trebui contruit în altă parte din Ansan, deoarece nu doresc să le fie “amintit de acest tragic dezastru” într-un spațiu public destinat recreerii și distracției.
Însă Nam SeoHyeon, care și-a pierdut surioara în acest eveniment oribil, a fost mai mult decât determinată să vadă parcul în cinstea victimelor la locul de recreere public.

„O să mă asigur că acest lucru se va întâmpla”, i-a spus surorii ei în timpul ceremoniei. ”Ma voi asigura că unitatea de comemorare va deveni începutul unei societăți care va garanta siguranța tuturor cetățenilor”, a mai spus aceasta.

Pe de altă parte, pe 16 aprilie, a avut loc o înmormântare comună pentru 11 victime ale catastrofei feribotului Sewol, care se numără printre 43 de victime adulte,  comemorare ce a avut loc în orașul portuar de la nord-vest, Incheon.

”Îți mulțumesc pentru că le-ai oferit mamei și tatei așa de mulți prieteni minunați,” i-a spus Nam surorii ei, referindu-se la membrii celorlalte familii ale vicitmilor cu care familia ei lucra în solidaritate.
”Îți mulțumesc că mi-ai dat așa de mulți frați și surori în numele feribotului Sewol. Deoarece sunt cu ei, pot continua să lupt pentru tine,” a conchis aceasta. (Elena Rădulescu)



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.