20181029000725_0

Ssireum – stilul de luptă tradiţional coreean ce ar putea intra pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Autorităţile coreene sunt cât mai aproape de a include ssireum – o formă tradiţională de luptă – pe lista UNESCO a patrimoniului cultural intangibil, asa cum a recomandat inscripţia corpului de evaluare al UNESCO.
Potrivit Administraţiei Patrimoniului Cultural (CHA), comisia de evaluare a corpului internaţional a recomandat inscripţia pentru 29 dintre cei 40 de solicitanţi, inclusiv pentru ssireum.
Dacă acest stil de luptă coreean va fi inclus pe listă, acest lucru va fi confirmat după deliberarea la cea de-a XIII-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgradarea Patrimoniului Cultural Imaterial, progamată între 26 noiembrie şi 1 decembrie, în Port Louis, Mauritius.
Dacă ssireum este înscris, numărul bunurile imateriale sud-coreene, înscrise pe lista UNESCO, ajunge la 20.
Ultima aplicare pentru Seul coincide cu aplicarea separată a Coreei de Nord pentru ssireum. Autorităţile sud-coreene au încercat să combine ofertele celor două Corei.
Am sugerat Coreei de Nord ca atât Coreea de Sud, cât şi cea de Nord să depună împreună cererea de introducere a ssireum pe lista patrimoniului cultural intangibil, la care acestea au raspuns pozitiv, a declarat şeful CHA, Chung Jae-suk, în cadrul întâlnirii sale recente cu reporterii locali.
Oficialii CHA au afirmat că discuţiile ulterioare dintre Seul, Phenian şi UNESCO sunt pentru stabilii detaliile.
Ssireum este un sport care datează din perioada celor Trei Regate (52 î. Hr. – 680 d. Hr.) Goguryeo, Silla şi Baekje. Ssireum este încă practicat în Coreea, luptătorii concurând într+o ligă semi-profesionistă.

Pictură din perioada Joseon, a artistului Kim Hong-do, ilustrând ssireum, stilul de luptă tradiţional coreean.

 

Sursa: www.koreaherald.com

Traducător: Raluca Miroi




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.