Coreea folosește ploaia artificială împotriva prafului fin

Vinerea aceasta, Coreea de Sud își planifică să desfășoare un experiment prin care să inducă prima ploaie artificială asupra Mării Galbene, pentru a combate poluarea cu praf fin, din motivul preocupărilor crescânde în legătură cu sănătatea publică.

Miercuri,  Administrația Meteorologică din Coreea a declarat că experimentul se va desfășura între Peninsula Coreeană și China, vineri dimineață, cu ajutorul unui avion, unei ambarcațiuni și a altor dispozitive mobilizate pentru a măsura condițiile meteorologice.

Administrația Meteorologică din Coreea va efectua un experiment prin care vor însămânța nori și vor oberva modificările particulelor din aceștia. Ministerul Mediului va analiza dacă ploaia creată artificial va ajuta la eliminarea prafului fin și extrafin din aer.

Prin însămânțarea norilor, se injectează chimicale în norii exitenți, precum iodură de argint, pentru a îi îngroșa și pentru a ridica șansele de ploaie sau de ninsoare.


Guvernul speră ca ploaia artificială să fie utilă în reducerea nivelului de poluare din atmosferă. Pe termen scurt, oficialii Administrației Meteorologice și ministerul admit faptul că ploaia artificială nu poate fi o soluție majoră în combaterea prafului fin, din cauza lipsei de tehnologie.

“Prin acest experiment, vom explora posibilități. Când datele despre experiment se vor aduna, vom putea folosi, cu adevărat, o anumită tehnologie. Însă, nu ne aflăm, încă, în acea etapă”, a declarat Joo Sang  Won, directorul general al Institutului Național de Știință Meteorologică.

Coreea de Sud se află, încă, într-o etapă incipientă cu privire la acumularea de informații despre ploaia artificială.

Șaisprezece din 42 de experimente guvernamentale de inducere a ploii sau a ninsorii, desfășurate înre anii 2010 și 2017, au fost un succes. Din cauza tehnologiei limitate, creșterea precipitațiilor s-a situat între 0,1 și 1 milimetri pe oră.

La sfârșitul anului 2017, Administrația Meteorologică a achiziționat un avion menit pentru însămânțarea norilor , la prețul de 16,2 miliarde de woni (14,4 milioane de dolari). În 2018, au avut loc 12 experimente, fiind utilizat acest avion. Au fost planificate 15 operațiuni de ploaie artificială în acest an.

”Scopul experimentului de ploaie artificială nu este de a rezolva problema prafului fin, imediat. Face parte din eforturile guvernului de a încerca tot ce se poate ca problema să fie rezolvată. Sperăm să continuăm a acumula date relevante și tehnologie, întrucât, pe termen lung, să putem genera 10 milimetri de ploaie sau ninsoare (pe oră)”, a declarat Yoo Je Chul, ministrul adjunct al Biroului Mediului de Viață a Ministerului Mediului.

În jur de 37 de țări din jurul lumii efectuează experimente de ploaie artificială pentru a rezolva problema secetei, pentru a securiza resursele de apă, pentru a preveni grindina și pentru a combate poluarea din aer.

Cu toate acestea, impactul ploii artificiale asupra reducerii prafului sau a altor probleme meteorologice nu se cunoaște, încă. De asemenea, unii sunt de părere că umiditatea cauzată de însămânțarea norilor ar putea mări particulele de praf, drept urmare, agravând poluarea. Există și semne de întrebare în legătură cu mediul înconjurător din cauza utilizării iodurii de argint.

Sursa: Koreaherald

(Traducerea: Elena Radulescu)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.