relatiile

ANIVERSARE: Ieri s-au împlinit 30 de ani de relații diplomatice româno-sud-coreene

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută aniversarea, la 30 martie 2020, a 30 de ani de relații diplomatice româno-sud-coreene.

“Republica Coreea reprezintă prima și singura țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a încheiat, până în prezent, un Parteneriat Strategic, în anul 2008, fondat pe aceleași valori democratice și pe o viziune comună privind potențialul amplu de dezvoltare a relației bilaterale”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul MAE.

Potrivit sursei citate, de-a lungul celor trei decenii de cooperare bilaterală, România și Republica Coreea au construit o relație pragmatică, bazată pe încredere și sprijin reciproc, care constituie fundamentul unei acțiuni solidare în fața provocărilor regionale și internaționale actuale. În această linie se înscrie achiziția recentă de echipamente medicale din Republica Coreea, ce contribuie la consolidarea capacității autorităților române de limitare a răspândirii pandemiei de Covid-19, mai arată cmunicatul MAE.

De asemenea, dialogul politic bilateral a fost consolidat recent atât prin vizita oficială la București, în octombrie 2018, a președintelui Adunării Naționale a Republicii Coreea și vizita oficială la Seoul a ministrului Afacerilor Externe al României, împreună cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în noiembrie 2018, cât și prin întâlnirea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său din Republica Coreea, doamna Kang Kyung-wha, în decembrie 2019, la Madrid, în marja reuniunii miniștrilor de externe Asia-Europa (ASEM). Cu acest ultim prilej, cei doi miniștri de externe au reiterat angajamentul pentru diversificarea colaborării în plan economic și investițional, precum și în domeniile sănătății, educației și culturii, în contextul valorificării Parteneriatului Strategic bilateral și a cadrului de cooperare UE – Republica Coreea.

“Ministerul Afacerilor Externe al României va continua să acționeze pentru consolidarea interacțiunilor multisectoriale între cele două țări, cu beneficii tangibile atât în plan bilateral, cât și la nivel multilateral”, asigură MAE.

Reamintim cititorilor noștri că relaţiile diplomatice dintre  România și Coreea de Sud au fost stabilite la 30 martie 1990. În același an, cele două state au deschis ambasade la București și, repsectiv Seul.
There is 1 comment

Add yours
  1. Cristescu P. Radu

    La Multi Ani ! Si sa fie cu noroc, sanatate si bunastare pentru ambele popoare pentru foarte multi ani de acum incolo !


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.