Ministrul sud-coreean al Comerțului promite să facă Organizația Mondială a Comerțului mai relevantă pe fondul noilor realități economice din timpul pandemiei

Ministrul sud-coreean al comerțului, Yoo Myung-hee, următorul candidat la șefia Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), și-a accelerat campania online, deoarece noua pandemie de coronavirus a limitat campaniile cu publicul.

“Vreau să reconstituiesc încrederea în sistemul de tranzacționare multilateral, făcându-l mai relevant, mai rezistent și mai receptiv”, a spus Yoo, referindu-se la cele 3R pe care le-a folosit ca slogan de campanie.

Recent, candidatul sud-coreean și-a lansat și un website oficial. (www.yoomyunghee.com).

Prin intermediul site-ului, Yoo a subliniat că are o experiență bogată în așa-numita arenă comercială multilaterală și că cei 25 de ani de experiențe conexe o fac o candidată competitivă.

Yoo a subliniat că are experiență în ceea ce privește acordurile de liber schimb (TLC) cu China și Statele Unite, precum și cu Parteneriatul Economic Integral Regional (RCEP).


Această fotografie făcută pe 11 iulie 2020, o prezintă pe ministrul comerțului sud-coreean al Comerțului, Yoo Myung-hee, care candidează pentru primul loc la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). (Yonhap)

În timpul unei întâlniri cu reporterii, Yoo a reiterat că experiența ei de a trata Acordurile de Comerț Liber (FTA) cu cele două țări va ajuta la reunirea statelor membre ale OMC.

De asemenea, ea a promis să facă Organizația Mondială a Comerțului mai relevantă și mai sensibilă la provocările pe care le prezintă pandemia de coronavirus și noile realități economice dacă este aleasă ca șef al Organizației.

Yoo a făcut acest comentariu în timpul unui seminar virtual găzduit de Asociația Comerțului Internațional din Washington, în timp ce și-a prezentat viziunea de candidat la șefia generală a OMC.


Această fotografie o arată pe ministrul sud-coreean al comerțului, Yoo Myung-hee, vorbind în cadrul unei conferințe de presă la sediul Organizației Mondiale a Comerțului din Geneva, Elveția, la 16 iulie 2020. (Yonhap)

“Status quo-ul nu va funcționa”, a spus Yoo, citând conversațiile recente pe care le-a avut cu colegii miniștri și ambasadorii la sediul OMC din Geneva. “Toți membrii au aceeași dezamăgire, chiar frustrare, că OMC a rămas în urmă, nu numai ca răspuns la pandemie, ci și în abordarea realităților economice ale secolului XXI.”

Ministrul a declarat că există opinii diverse despre modul de reformare a OMC, dar există un angajament comun cu sistemul comercial multilateral.

Ea a spus că această criză globală declanșată de COVID-19 poate crea un nou impuls pentru a consolida multilateralismul în fața creșterii protecționismului și a incertitudinii tot mai mari.

În special, ministrul a subliniat necesitatea revitalizării funcției de negociere a organismului, abordarea impasului din organul său de apel și restabilirea funcției sale de soluționare a litigiilor.

“Ca răspuns la COVID-19, OMC ar trebui să continue să consolideze transparența măsurilor comerciale și să conducă discuții pentru a asigura libera circulație a bunurilor și serviciilor.”

Yoo a mai susținut și că țările în curs de dezvoltare trebuie să fie pe deplin integrate în sistemul comercial global, sarcină pe care a spus că este pregătită să o facă, după ce a asistat la ascensiunea propriei țări din ruinele războiului coreean.

Ministrul a menționat și experiența ei în negocierea și punerea în aplicare a tranzacțiilor comerciale cu Statele Unite, China și Uniunea Europeană.

“Următorul Director General ar trebui să poată reconstrui încrederea în sistemul de tranzacționare multilateral, iar eu sunt acea persoană”, a spus ea.

“Recent, fiecare țară a fost pe cont propriu, din cauza crizei economice fără precedent, cum ar fi noul coronavirus”, a declarat ministrul Comerțului, Yoo Myung-hee, în timpul unei întâlniri cu reporterii. “Pe fondul acestor provocări, OMC ar trebui să își mențină funcția deplină, indiferent de criză, aceea de a menține comerțul.”


Ministrul sud-coreean al comerțului, Yoo Myung-hee, care urmează să fie următorul director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), vorbește în timpul unei conferințe de presă la sediul OMC din Geneva, pe 16 iulie 2020, după ce și-a prezentat obiectivele pentru organismul comercial. (Yonhap)

Ministrul sud-coreean al Comerțului, Yoo Myung-hee (C), ajunge la sediul Organizației Mondiale a Comerțului, la Geneva, la 16 iulie 2020. Funcționarul a fost în orașul elvețian pentru a susține un discurs în care a prezentat oferta ei de a candida pentru postul de director general al OMC. (Yonhap)

„Multe țări sunt dezamăgite și își exprimă îngrijorarea cu privire la OMC, care s-a confruntat cu impasuri în timp ce nu și-a îndeplinit funcția inițială”, a adăugat ea.

Comentariile au venit pe fondul criticilor potrivit cărora rolul OMC în medierea disputelor comerciale și a blocajelor a scăzut recent.

“Am o experiență vastă în lucrul cu țări ce se află la diferite niveluri de dezvoltare economică, de-a lungul carierei mele”, a adăugat Yoo, spunând că aceasta ar ajuta-o să înțeleagă mai bine diferitele nevoi ale statelor membre.

Întrebată despre comerțul dintre Statele Unite și China, Yoo nu a furnizat o declarație directă, dar a reiterat că va servi toți membrii OMC. Yoo a adăugat că deține aceeași poziție în ceea ce privește tranzacțiișe între Coreea de Sud și Japonia.

Ministrul Comerțului a subliniat, însă, că este important și pentru Japonia să aibă o OMC pe deplin funcțională, care este una dintre prioritățile sale principale.

Organul de soluționare a litigiilor al OMC a decis să înființeze un grup pentru a analiza plângerile din Coreea de Sud împotriva restricțiilor privind exportul Japoniei, la o lună după ce decizia a fost anulată din cauza opoziției capitalei nipone, Tokio.

În iunie, Coreea de Sud a redeschis plângerea OMC cu privire la limitele de export impuse de Japonia pe materiale industriale importante, întrucât Tokio nu a răspuns apelului dinSeul pentru eliminarea restricțiilor la export pe care le-a impus în urmă cu un an.

Disputa a început în iulie anul trecut, când Japonia a anunțat brusc că va reglementa exporturile legate de Coreea de Sud privind trei materiale care sunt esențiale pentru industria de cipuri și afișaj, coloana vertebrală a celei de-a patra economii din Asia.

Yoo este al treilea sud-coreean care candidează pentru postul de top al organismului comercial din Geneva. Alți doi sud-coreeni au avut încercări eșuate în 1994 și, respectiv, în 2012.

Yoo a fost numit ministru al Comerțului în Coreea de Sud în februarie anul trecut. Aceasta vorbește fluent în limba engleză și a fost purtătorul de cuvânt al biroului prezidențial pentru corespondenții străini în timpul administrației Park Geun-hye.

OMC trebuie să aleagă un nou lider, întrucât directorul general, Roberto Azevedo, din Brazilia, urmează să renunțe la șefie, cu aproximativ un an înainte de încheierea mandatului său. Recent, organizația nu a reușit să aleagă un lider interimar, deoarece membrii nu au putut ajunge la un consens.

Yoo, singurul ministru comercial în exercițiu, concurează pentru postul de top al OMC cu candidați din șapte țări – Mexic, Nigeria, Egipt, Moldova, Kenya, Arabia Saudită și Marea Britanie.

Procesul de alegere a noului șef OMC va începe oficial pe 7 septembrie și poate dura până la două luni.

Sursa: https://en.yna.co.kr/
There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.